Ce este Body Pozitivismul?


body pozitivism

Body pozitivismul este o mișcare socială axată pe susținerea indivizilor indiferent de capacitatea fizică, mărime, greutate, sex, rasă sau aspect. Probabil ai mai auzit de acest termen înainte, deoarece conceptul de imagine corporală este utilizat în mai multe discipline, inclusiv în psihologie, medicină, psihiatrie; psihanaliză, filosofie, studii culturale și feministe. Mass-media folosește adesea termenul.

Acest articol are scopul de a-ți explica noțiuni de bază în acest domeniu. 

Body – image 

Body – image (imaginea corpului) sunt gândurile, sentimentele și percepția unei persoane cu privire la estetica sau atractivitatea propriului corp. De-a lungul acestor discipline; nu există o definiție de consens unică, dar imaginea corporală, în linii mari, constă în felul în care oamenii se văd pe ei înșiși; amintirile, experiențele, presupunerile și comparațiile lor despre propriile lor aparențe; și atitudinea lor generală față de propriile înălțimi, forme și greutăți. 

Mulți factori contribuie la imaginea corpului unei persoane, inclusiv dinamica familiei, bolile mentale, predispozițiile biologice și cauzele de mediu pentru obezitate sau malnutriție și așteptările culturale. 

Imaginea corpului poate atât negativă (body negativity), cât și pozitivă (body positivity). 

Body Negativity

O persoană cu o imagine corporală negativă se poate simți conștient rușinată că ceilalți din jur sunt mai atrăgători, mai ales datorită rețelelor sociale utilizate frecvent în viața noastră de zi cu zi. Persoanele de diferite vârste și sexe sunt afectate emoțional și mental de aspectul și idealurile de dimensiune/ formă ale corpului stabilite de societatea în care trăiesc.

Aceste standarde create și schimbate de societate au creat o lume plină de complexe, dar și bullying din partea celor cu un nivel nesănătos înalt de stimă de sine.

În afară de respectul de sine scăzut, cei care suferă se fixează de obicei asupra modificării aspectelor fizice. Pe termen lung, un astfel de comportament creează riscuri mai mari de tulburări alimentare, izolare și boli psihice. Adesea, persoanele care au o imagine corporală scăzută vor încerca să-și modifice corpul într-un fel; cum ar fi prin diete stricte cu privare agresivă de alimentare sau prin operații estetice. Imaginea slabă a fost legată de o serie de probleme de sănătate fizică și mentală; inclusiv anorexie, bulimie, depresie și tulburări dismorfice ale corpului.

Body Positivity

Imaginea corporală pozitivă,  constă în perceperea clară și corectă a figurii, celebrarea și aprecierea corpului și înțelegerea faptului că înfățișarea nu reflectă caracterul sau valoarea cuiva. Activiștii cred că mărimea, rasa; sexul, sexualitatea și capacitatea fizică sunt pe nedreptate considerate modalități prin care corpurile noastre sunt plasate într-o ierarhie a puterii sau dezirabilității.

Mișcarea își propune să conteste standardele de frumusețe, să construiască o imagine corporală pozitivă și să îmbunătățească încrederea în sine. O idee susținută este că frumusețea este o invenție a societății și că acest standard nu ar trebui să determine încrederea sau valoarea de sine a cuiva. Indivizii sunt încurajați să se iubească din plin în timp ce își acceptă trăsăturile toate fizice.

Factorii nemodificabili: dizabilități, cicatrici, rasă, culoarea părului, defecte ereditare sunt interpretate ca individualități, ceea ce îi face pe indivizi speciali.

Un obiectiv principal al mișcării pozitivității corpului este de a îmbunătăți bunăstarea psihologică la indivizi; în special cei care suferă de imagine corporală negativă.

Criticii mișcării body- pozitivismului afirmă că noțiunea vine ca un pretext al promovării obezității; bolilor de sănătate legate cu excesul de alimentație; eschivarea de la practicarea sportului și îngrijirea propriul corp. Aceste contradicții, de fapt, apar din neînțelegerea completă a termenului.

Adoptarea body – pozitivismului nu este o formă alternativă de promovare a unei societăți bolnave, ci implică, deopotrivă; și schimbarea corpului în limitele unor acțiuni pline de stimă față de propriul corp, ascultarea dorințelor interioare mai mult decât standardele impuse de anturaj. 

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md Tiron Mihaela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Discuție publică despre egalitatea în drepturi și nediscriminare
Next Reprezinți o minoritate etnică sau lingvistică? Înscrie-te la Școala de Vară pentru drepturile minorităților
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 1 =