Live cu Alina Bacalov despre experienţa Erasmus


O nouă miercuri, un nou live pe platforma youth.md, iar de această data ne-a bucurat cu prezența fosta studentă de la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a USM, Alina Bacalov, ce a profitat de oportunitatea de a aplica în Erasmus acum 2 ani.

Alina ne-a relatat despre cum „s-au aliniat stelele” și a călcat pe urmele colegei sale cu 2 ani mai mare, din aceeași localitate orginară, din Cantemir, ce a învățat la aceeași facultate și care a aplicat la aceeași universtiate în cadrul programului Erasmus. În urma încurajărilor din partea la profesori de a aplica, despre pachetul de documente(CV-ul, notele, test pentru cunoștința a limbii engleze, text de motivare/intenție)și deadline-ul de aplicare a aflat din afișele din cadrul universității.

Aplicarea pentru cele 4 locuri disponibile la IHECS, Bruxelles, Belgia a fost o experiență însoțită de temeri pentru ea, întrucât era nesigură dacă va fi acceptată și certificatul TOEFL era să expire în curând. Dar totul s-a rezolvat cu lacrimile de fericire la noutatea că universitatea a acceptat aplicarea și susținerea din partea părinților, ce erau la fel de bucuroși. De asemenea, aceasta a însemnat prima sa experiență de a fi plecată de acasă pe mai mult timp. „Era un proces destul de copleșitor, dar nu regret nicio secundă și e o experiență care m-a marcat[…]”.

„Bruxelles este un oraș specific, mereu gata să te surprindă[…]” erau primele impresii ale Alinei, întrucât multitudinea de naționalități și fluxul mare de persoane din centrul orașului erau lucruri complet noi și diferite. Dar unele lucruri au rămas aceleași:„[…]chiar și în Bruxelles este problema transportului public!”.

Un factor ce a motivat-o pe Alina cu noi idei pentru viitor a fost vizitele la majoritatea instituțiilor europene, precum: Comisia Europeană, Parlamentul European, Parlamentul din Belgia, dar și alte călătorii în orășele și în Olanda, cheltuili ce erau acoperite din bursa de 700€/lună oferită de Erasmus, ce ajungea și pentru chirie, mâncare și transport.

Alina a avut ocazia să interacționeze cu cei 40 de studenți internaționali „din toate colțurile lumii, în afară de Australia[…]” din cadrul programului, cât și cu cei belgieni, întrucât le erau destinați fiecăruia ”un prieten local” ce le-au oferit turul universității și alte informații despre universitate, oraș, cultură etc și mereu s-a simțit acceptată și încurajată cât de studenți, atât și de profesori.

Ea ne-a povestit cu entuziasm despre cum ține o legătură strânsă cu un cuplu din Hong Kong,  o prietenă din Coreea de Sud, 3 colege din Rusia și cu colegii săi de apartament- Andreea și Adrien.

Legat de atitudinea universității față de programul Erasmus, Alina a menționat că este recunoscătoare pentru ajutorul și sprijinul primit din partea profesorilor și chiar dacă a fost nevoită să recupereze unele obiecte, universitățile din RM sunt deschise pentru oportunitățile și programurile de schimb internațional.

Înainte de a pleca în Belgia, Alina a făcut o „investigație” în curriculumul din Moldova și l-a comparat cu cursurile ce urma să le învețe, astfel ea a reușit să echivaleze 3 obiecte și a recuperat alte 3 în Moldova, dar experiența acumulată în celelalte cursuri a fost extraordinară, astfel nu regretă deloc alegerea sa.

Experiența în Belgia a avut un impact mare asupra personalității sale, întrucât a avut șansa de a se descoperi o nouă parte a ei în acele 4 luni, o parte independentă și liberă de a face decizii; „[…] am înțeles ce fel de om sunt la nivel de interacțiune cu alți oameni […]” a mai adăugat Alina despre schimbul de culturi, cunoștințe și experiențe între oamenii pe care i-a cunoscut.

„Amazing!” este cuvântul prin care a definit tânăra experiența Erasmus, ce a fost însățotită de entuziasmul cu care ne povestea despre oamenii pe care i-a cunoscut și amintirile sale, precum prima dată când a mers la vot, Festivalul de Lumini, reanimarea unei scene din filmul „Pulp Fiction”, învățarea conceptului de „human postcard”- o mică biografie despre Maximiliene, un ghid turistic din Bruxelles ce și-a schimbat jobul de peste 30 de ori și plimbările prin parcurile și muzeele orașului, ce o motivează pe Alina să se reîntoarcă acolo!

„Trebuie să știi unde să cauți oportunitățile și să nu ai frica asta; atunci când te temi înseamnă că trebuie să o faci!” a fost cuvântul de îndemn adresat restul tinerilor ce au ocazia să profite de programul Erasmus, „[…]pentru că merită să cunoști oamenii, dar în special merită să te cunoști pe tine!”.

Proiectul este susținut financiar în cadrul Programului de granturi mici- 2021, lansat de către Direcția generală educație, tineret şi sport a Consiliului Municipal de Tineret Chişinău.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Cereș Dragoș

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Fundația „Caritas Moldova” angajează coordonator de proiect
Next Marathon 2021: O fugă sănătoasă, un copil la cald în casă
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply