Lansare proiect Patrula ECO – program de educație ecologică și implicare civică


A fost lansat cu succes proiectul „Program de educație ecologică și implicare civică Patrula ECO”. Evenimentul a avut loc pe data de 7 octombrie, în cadrul Gimnaziului Slobozia-Dușca, din s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni.

,,În cadrul acestui program noi învățăm elevii în primul rând, despre problemele de mediu cu care se confruntă. Avem o abordare corectă, rațională, mai degrabă vrem ca ei să vadă lucrurile așa cum sunt și să-și formeze niște atitudini corecte și respectiv să-și ajusteze comportamentul lor pentru a preveni problemele de mediu”, susține coordonatoarea Hai Moldova, Nadejda Cebotari.

Pe parcursul implementării programului noi avem o serie de activități pe care instituția de învățământ trebuia să le fac. Acestea sunt: lecții de informare și conștientizare în cadrul instituției de învățământ, o acțiune de salubrizare la ei în comunitate, o plantare de copaci, colectarea semințelor de copaci, colectarea selectivă a deșeurilor. Prin acest program reducem cu 70 la sută volumul de deșeuri generate care în mod normal ar ajunge la groapa de gunoi.

Patrula ECO – este un proiect de educație și implicare civică destinat elevilor și tinerilor, realizat în comun cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Scopul programului este de a oferi tinerilor și elevilor experiențe educaționale formale și non-formale, dezvoltarea unor comunități active de elevi care promovează protecția mediului, dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic. Acest proiect va contribui la formarea unei generații de cetățeni responsabili și implicați la nivel local și național.

Aspectele de mediu și implicarea socială sunt probleme reale și trebuie abordate de întreaga comunitate. Educația tinerilor este o parte integrantă a soluției. Proiectele de promovarea a educației ecologice și a responsabilității civice a tinerilor sunt esențiale pentru construcția durabilă a societății.

În cadrul proiectului “Programul de educație ecologică și implicare civică Patrula ECO”, ne-am propus următoarele:

  • Crearea și implementarea cursului de educație ecologică în 10 Instituții de Învățământ;
  • Crearea Ghidului de Educație Ecologică pentru profesori;
  • Crearea grupurilor de acțiune Patrula ECO în 10 instituții de învățământ;
  • Implicarea membrilor Patrula ECO în concursuri, organizarea acțiunilor de salubrizare, colectarea semințelor de copaci și creșterea pădurilor din semințe, plantarea și îngrijirea copacilor;
  • Desfășurarea unei campanii de informare și conștientizare pentru tineri și localnici;
  • Extinderea cursului de educație ecologică în cât mai multe localități și instituții de învățământ din țară.

Elevii au prezentat echipa Patrula ECO, codul ECO și semințele de copaci pe care urmează să le planteze pentru a crea o pădure din semințe. De asemenea, pe teritoriul a fost creată o mică pepinieră, unde sunt crescuți puieți de Castan și Nuc. În Gimnaziu a fost creat un sistem complet de colectare și gestionare a deșeurilor, pe teritoriu frunzele sunt transformate în compost, iar elevii învață să aibă un comportament prietenos cu mediul.

La eveniment a participat Secretarului de Stat din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, responsabil de domeniul tineret și sport, Dl Marian Stan. În cadrul cuvântului de salut d-lui a susținut că încurajează tinerii membri Patrula ECO să promoveze și să contribuie la înverzirea localității Slobozia-Dușca, ocrotirea naturii, păstrarea curățeniei și toate acestea realizate într-un spirit de echipă.

De asemenea, la eveniment a participat Ogor Oleg, vicepreședintele raionului Criuleni și Consilier Raional Criuleni – Ghenadie Cazacu, Primăria Slobozia-Dușca Dl Primar Sergiu Istrati și doamna Angela Boșcănean.

Proiectul a început în luna iunie 2021 și se desfășoară în 10 instituții de învățământ din țară:

  1. L.T. „Alexandru cel Bun”, or. Sîngera;
  2. Gimnaziul nr. 67, s. Revaca, comuna Sîngera;
  3. Gimnaziul nr. 68 din s. Dobrogea, comuna Sîngera;
  4. Gimnaziul Zăicana, s. Zăicana, r. Criuleni;
  5. L.T. „Mihail Stratulat”, comuna Boșcana, r. Criuleni;
  6. Gimnaziul „Coșernița”, s. Coșernița, r. Criuleni;
  7. Gimnaziul „Onițcani”, s. Onițcani, r. Criuleni;
  8. Gimnaziul Slobozia-Dușca, s. Slobozia-Dușca, r. Criuleni;
  9. L. T. „Boris Dînga”, or. Criuleni, r. Criuleni;
  10. Gimnaziul „Mihai Eminescu”, s. Jevreni, r. Criuleni

Proiectul se desfășoară cu suportul valoros al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous AO Împădurim Moldova te îndeamnă să te implici în cadrul unei plantări masive de copaci
Next Creează amintiri frumoase şi descoperă oameni noi cu EYP!
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =