La Chișinău va fi prezentat filmul despre diplomații polonezi care au salvat peste 4 mii de evrei din lagărele morții


film documentar

Marți, 20 iulie, în Centrul Cultural Evreiesc “KEDEM” va avea loc prezentarea filmului documentar “Pașapoartele din Paraguay”, de către regizorul polonez Robert Kaczmarek. El povestește despre „Grupul Bernez”, care a salvat evreii polonezi, a căror istorie poate concura cu „Lista lui Schindler”.

„Pașapoarte din Paraguay” este primul film despre faptele eroice ale ambasadorului polonez în Elveția Alexander Ladosh, ambasadorului consul Konstantha Rokicki, Stefan Jan Rynevich, Juliusz Kyulia și doi reprezentanți ai organizațiilor evreiești – Adolf H. Silberstein și Chaim Eiss.

Ei au fost implicați în producția în masă a pașapoartelor false ale Statelor latino- americane Paraguay, Honduras, Haiti și Peru, pentru evreii din Polonia, Germania, Olanda, Austria, Franța, Slovacia, Lituania și Ucraina. La început a fost o operațiune de salvare a elitei evreiești, dar din 1942 a devenit o operațiune de salvare pe scară largă.

Datorită acestor documente, multe familii au scăpat de deportarea în lagărele de concentrare. În schimb, au fost trimiși în lagărele de internare din Germania și au ocupat Franța. Pașapoartele paraguayane au fost primite de aproximativ 4.000 de evrei, dintre care 1.500 au supraviețuit Holocaustului, inclusiv 800 de „paraguayeni”. Abia acum multe familii ale supraviețuitorilor vor afla cui rudele lor își datorează viața. Poate că există astfel de povești uimitoare în Moldova care vă vor ajuta să aflați despre eroismul “Grupului Berna” și să vă creați propria listă Schindler.

Prezentarea va avea loc alături de ambasadorul Poloniei în Moldova Bartolomey Zdanyuk și cu sprijinul Oficiului de Cooperare Elvețian și Centrului Cultural Evreiesc „KEDEM”

Prezentarea filmului va avea loc între orele 16:00 și 18:00 în sala de festivități “KEDEM”.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vrei să fii un manager eficient? Urmează acest ghid
Next Asociația Oberliht invită artiști și tineri regizori să transmită lucrări video la tema apei ca bun comun
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four + ten =