Ciocolata, răsfățul care acum se află liniștit în învelișul său poartă o poveste despre locuri exotice, călătorii lungi și familii mici care au crescut acești pomi. Pe măsură ce dezlipiți învelișul, descoperiți sămânța arborelui de cacao – și vă alăturați oamenilor din întreaga lume care s-au orientat către această mâncare misterioasă pentru ritual, medicamente și plăcere gustativă în ultimii 4.000 de ani.
Cine a inventat ciocolata?
Istoria de 4.000 de ani a ciocolatei a început în Mesoamerica antică, Mexicul actual. Aici au fost găsite primele plante de cacao. Olmecii, una dintre primele civilizații din America Latină; au fost primii care au transformat planta de cacao în ciocolată. Își beau ciocolata în timpul ritualurilor și o foloseau ca medicament.
Secole mai târziu, mayașii lăudau ciocolata drept băutura zeilor. Ciocolata Maya era o infuzie venerată făcută din semințe de cacao prăjite și măcinate amestecate cu ardei iute, apă și făină de porumb. Mayans au turnat acest amestec dintr-o oală în alta, creând o băutură groasă spumoasă numită „ciocolată”, adică „apă amară”.
Până în secolul al XV-lea, aztecii foloseau boabele de cacao ca monedă. Ei credeau că ciocolata era un cadou de la zeul Quetzalcoatl și o beau ca o băutură răcoritoare; ca afrodiziac și chiar ca să se pregătească pentru război.
Ciocolata ajunge în Spania
Nimeni nu știe sigur când a venit ciocolata în Spania. Legenda spune că exploratorul Hernán Cortés a adus ciocolată în patria sa în 1528. Se crede că Cortés a descoperit ciocolata în timpul unei expediții în America. În căutarea aurului și a bogățiilor; el a găsit în schimb o ceașcă de cacao dată de împăratul aztec.
Când Cortés s-a întors acasă, a introdus semințele de cacao în spaniolă. Deși încă servită ca băutură, ciocolata spaniolă a fost amestecată cu zahăr și miere pentru a indulci gustul natural amar. Ciocolata a devenit rapid populară printre cei bogați și bogați. Chiar și călugării catolici au iubit ciocolata și au băut-o pentru a ajuta practicile religioase.
Ciocolata seduce Europa
Spaniolii au ținut ciocolata liniștită foarte mult timp. A trecut aproape un secol înainte ca tratamentul să ajungă în Franța vecină și apoi în restul Europei. În 1615, regele francez Ludovic al XIII-lea s-a căsătorit cu Ana de Austria, fiica regelui spaniol Filip al III-lea. Pentru a sărbători unirea, ea a adus probe de ciocolată la curțile regale din Franța.
O Revoluție
Istoria ciocolatei continuă, deoarece răsfățul a rămas extrem de popular în rândul aristocrației europene.Clasele superioare au consumat ciocolată pentru beneficiile sale pentru sănătate; precum și pentru decadența sa. Ciocolata era încă produsă manual, ceea ce a fost un proces lent și laborios. Dar odată cu Revoluția Industrială după colț; lucrurile erau pe cale să se schimbe.
În 1828, invenția presei de ciocolată a revoluționat fabricarea. Acest dispozitiv inovator ar putea stoarce untul de cacao din boabele de cacao prăjite, lăsând în urmă o pudră de cacao fină. Pulberea a fost apoi amestecată cu lichide și turnată într-o matriță; unde s-a solidificat într-o bară de ciocolată comestibilă.
Dacă ți-a plăcut articolul nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Chirilov Cristian
No Comment