(Interviu) Vladimir Cabîș – Campionul Sud-Est European la Orientare Sportivă


Visător, activ, dinamic. Așa se autocaracterizează tânărul care a devenit Campionul Sud-Est European la Orientare Sportivă. Îndrăgostit de acest sport, Vladimir reușește să ne comunice despre succesele și aspirațiile sale.

1.Cine te-a adus în domeniul sportului?

De mic am reușit să mă integrez în domeniul sportiv. Mama își dorea mult să merg la înot, pe care l-am și practicat un timp. În orientare am ajuns spontan. Am cunoscut o persoană care la acel moment era unul din fondatorii acestui tip de sport în Moldova. Mi-a povestit despre acesta, comparându-l cu un joc. Având 10 ani, m-a atras destul de mult. În fine, am și încercat.

2.Cum ai reușit să ajungi Campion Sud-Est European?

Mulți, mulți ani nu atât de antrenament fizic cât moral. În primul rând, orientarea e un sport specific din motiv că acesta combină efortul fizic și gândirea. Cea mai scurtă și deplină caracterizare ar fi jocul șahului în alergare. Deci, nu e așa ușor.

3.De cât timp are nevoie un tânăr ca să obțină succese în orientare sportivă?

Depinde foarte mult de dorința tânărului. Eu, spre exemplu, ajungeam la unele momente când mă gândeam numai la asta, cu mici pauze la masă. Deci, e necesară multă dăruire de sine.

4.Ai dori ca viața să-ți fie legată de acest tip de sport?

Ea deja este. Mai mult de atât, îmi doresc mult să ajung în Scandinavia, unde a apărut orinetarea. De asemenea, aș vrea să acumulez mai multă experiență acolo, să revin și să dezvolt acest sport la noi, în Republica Moldova.

5.Mai ai timp și pentru alte activități?

Da. Pe lângă sport prefer știința. Practicând sportul eram foarte pasionat de literatură. La început mă limitam la literatură obișnuită, așa să zic, după am ajuns să citesc literatură pur științifică. Am făcut chiar și 2 culegeri de articole de pe net, selectându-le pe cele mai interesante despre înot și le-am dat și o denumire în limba rusă ,, Плавание-путь к победе “

6.Care este atitudinea familiei tale vis-a-vis de pasiunea ta pentru orientare?

Mama nu are pretenții. Fratele mă vede mai mult în programare. Mă văd, de asemenea, și  eu în programare, dar nu mai mult ca-n orientare.

7.Care este scopul tău esențial în viață?

Vreau să deschid o școală, întrucât, nu-mi place sistemul de învățământ și, în special, sistemul de notare care, după părerea mea, creează dificultăți și complexe pentru elevi. Sper să-mi reușească.

Autor: Rînja Laura

Fotograf: Buciuceanu Tatiana

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Travod International angajează profesor de engleză în afaceri
Next Dacă ești bun în programare și ești dornic de a-ți testa limitele, vino la BEST Hackathon
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − one =