E ceva deosebit legat de fotografi, de felul cum stau în spatele unui aparat și îl mânuiesc, muncind ore întregi pentru a surprinde cadrul perfect. Este ceva legat de felul unui artist de a fi, răbdător, calm, însă în același timp, acordând atenție celor mai mici detalii, imortalizând momente inedite și conservându-le pentru totodeauna.
Ea este Dorothy, o tânără romantică, creativă și ambițioasă. Prin aparatul său foto fixează pentru totdeauna – VIAȚA!
M-a atras încă din primele clipe ale discuției, entuziasmul și fericirea din ochi te hipnotizează, molipsindu-te de energie și culoare!
● Dorothy, povestește-ne puțin despre tine, activitatea ta..
Sunt Pavel Doroteea Liubovi, iar pseudonimul meu este Dorothy, am 17 ani. Pot spune cu certitudine că m-am descoperit deja ca personalitate și am făcut primii pași în carieră.
Eu sunt artistă, în artă trăiesc și mă exprim, prin ea evadez în momentele grele și îmi manifest emoțiile pozitive. Arta include mai multe domenii…, în care mă regăsesc eu? De mică am descoperit talentul meu față de desen, la moment finalizez al cincilea an la școala de pictură, dar am avut momente de criză în care am fost curioasă să încerc ceva nou. Astfel, mi-am propus să încerc arta fotografiei.
● Ce tip de fotografie îți place cel mai mult? De ce?
Cel mai mult îmi place fotografia portret, deoarece ador să comunic cu oamenii și pot transmite puternic emoțiile celor care privesc fotografia, dar în special ale celor care pozează.
● De cât timp te ocupi de fotografie și cum a început acest parcurs al tău?
Totul a început doar cu o singură idee, atunci când am avut o sesiune foto de familie. Mi-a părut interesant domeniul, cum am mai spus fiind într-un moment de criză în pictură, l-am convins pe tata să-mi cumpere un aparat foto și să încerc această sferă. Atunci aveam 14 ani, credeam că a fi fotograf e simplu: să ai un aparat foto, să apeși un buton și iată fotografia. Dar nu a fost atât de simplu și timp de un an /doi nu am avut succes, fiindcă a trebuit să învăț foarte multe lucruri noi. Fotografia s-a dovedit a fi mult mai complexă decât să apeși butonul aparatului foto. Am avut nevoie de mai mult aparataj, a fost o perioadă în care am învățat, iar drept urmare s-au ivit și rezultate remarcabile pe care continui să le am.
Familia mea m-a susținut extrem de mult și cred că ei au fost un motiv pentru a nu renunța în momentele când mi-a fost greu. Le sunt foarte recunoscătoare !!!
● Care este partea cea mai provocatoare pentru tine în ipostaza de fotograf?
Partea extrem de provocatoare pentru mine este să combin liceul cu fotografia.
Responsabilitatea mea numărul 1 este să studiez, dar și fotografia necesită foarte mult timp. Totodată, am și școala de pictură, alte cursuri suplimentare, voluntariat și asta e cel mai complicat, să-mi organizez timpul și să-mi setez principiile astfel încât nici fotografia să nu rămână în urmă.
● Care a fost cel mai înspăimântător moment al tău în calitate de fotograf?
Nu pot spune un singur moment, pentru că au fost nenumărate, dar cele mai frecvente au fost situațiile când trebuia să am grijă de aparatajul meu, pentru că este extrem de scump. Aveam teama să nu se întâmple vreun accident, să nu se strice ceva, aparatele fiind foarte sensibile. Și mai sunt circumstanțe extrem de periculoase, când din încăperea unde este cald, ieși afară la ger.
Alte momente înspăimântătoare sunt criticile oamenilor care nu cunosc domeniul. Am învățat să nu atrag atenție la aceste detalii, dar în primii ani mă afectau mult, mă descurajau. N-am renunțat, continui mai departe să evoluez pentru a da rezultate mai bune și a impresiona publicul.
● Care este cel mai bun sfat pentru fotografie?
Primul sfat pe care l-aș da este de a accentua emoțiile, ele sunt cele care sensibilizează. În asta constă arta, să trezească în sufletele oamenilor niște sentimente profunde.
● Care este cel mai bun sfat post-procesare?
La editare propun să nu fie introduse efecte prea puternice, să nu fie accentuat stilul editării foarte mult, pentru că nu toată lumea se regăsește în acest mod. Încercați să corectați doar niște momente, după ce fotografia a fost editată nu introduceți alt tip de editare, pentru că va fi un dezastru.
● Cum lucrezi cu persoane mai timide în fața aparatului?
De fiecare dată înainte de sesiunea foto, am planificată vreo jumătate de oră în care discut cu clientul teme generale, astfel ca să întărim relația și persoana să se simtă liberă. Dacă clientul este mai timid, acord mai mult timp discuției, îi ofer mai mult lui privilegiul de a se deschide în fața mea, astfel încât în momentul fotografiei să scape de bariere.
● N-ai avut până acum momente în care să te plictisească fotografia?
Am avut foarte puține momente de acest fel, asemenea situații se întâmplau atunci când nu practicam fotografia perioade mai lungi. Spre exemplu când eram plecată în călătorii, persoanele din alte țări evident nu mă cunosc ca să-mi ceară o sesiune foto, de asemenea nu aveam unde să editez fotografiile. Cu cât mai mult practic, cu atât mai mult mă atrage și am tendința de a rămâne mereu inspirată și motivată.
● Care este principala, sau cea mai des întâlnită problemă pe care o întâmpini cu clienții?
Cea mai des întâlnită problemă este că.. clienților nu le place felul în care arată fizic în fotografie (din cauza stimei de sine scăzute) și sunt numeroase fotografii reușite și despre care eu chiar cred că persoana a ieșit extrem de bine, mișcarea, emoția…
Sau clientul nu are răbdare să editez fotografiile, facem sesiunea foto într-o zi și chiar în următoarea seară vrea ca fotografiile să fie gata. Însă, pentru a oferi un produs de calitate se necesită timp și multă atenție, de aceea o recomandare din partea mea este să aveți răbdare ca fotograful să proceseze fotografiile, pentru a ieși un rezultat remarcabil!
● Care e fotografia ta preferată din cele făcute de tine și care e povestea ei?
Nu am o fotografie preferată, am mii de fotografii și chiar nu pot să aleg una dintre ele. Totuși….. în primii ani printre preferințele mele era o fotografie cu fratele meu, nu m-am așteptat ca un copil atât de mic să poată transmite atât de multe emoții prin ochii săi, prin privirea sa. Are o emoție facială foarte profundă.
Dar la momentul dat sunt foarte multe fotografii care îmi plac și principalele le postez pe contul meu de Instagram și de Facebook.
● Cât durează să procesezi fotografiile?
De fiecare dată este diferit, depinde cât timp a fost sesiunea foto, ea poate dura o oră, două, sau chiar sesiuni foto de nuntă care pot dura o zi întreagă.
Evident, editarea fotografiilor va fi mai rapidă pentru sesiunile de o oră, comparativ cu a celor de nuntă, care pot dura chiar și câteva luni. Totul depinde de timpul meu, uneori procesarea poate dura câteva zile, uneori poate chiar două săptămâni.
● Câteva sfaturi pentru fotografii începători. Ce cursuri recomanzi ?
Nu renunțați… pentru că la început nu veți avea rezultate ca fotografii acestei lumi! Mulți cred că o fotografie reușită depinde de aparatul pe care îl ai, de fapt dacă ascultați ce spun fotografii profesioniști, ei afirmă că nu depinde de aparatul pe care îl ai și poți avea un rezultat remarcabil chiar și cu unul vechi, simplu. Totul depinde de tine, tu simți și, desigur, experiența ta.
Recomand să practicați cât mai mult, în fiecare zi! Chiar obișnuiesc de foarte multe ori să nu ies din casă fără aparatul foto. În timpul zilei când merg pe stradă captez niște momente incredibile.
Iar în privința cursurilor de fotografie: nu sunt foarte multe în Cahul, unul dintre ele este condus de renumitul fotograf Alexandru Vizit, care asigură că după cursul respectiv poți ieși un fotograf pregătit pentru orice. Eu, însă, nu am făcut niciun curs, ci am învățat totul singură, de pe internet și, uneori, cooperând cu alți fotografi. A fost mai greu, dar avantajul major e că am putut evolua și din alte puncte de vedere. Am fost aproape independentă în fotografie, astfel am putut desinestătător să-mi creez această carieră și din motiv că m-am descurcat singură, cred cu tărie că în viitor în situații complicate, voi putea ieși din ele.
Deci, pentru fotografii începători sau cei care au de gând să înceapă activitatea în domeniul dat, vă spun că e alegerea voastră dacă vreți să luați un curs fotografic sau să învățați independent, e nevoie de investiții în ambele cazuri care, desigur, dacă ești dedicat, vor merita.
● Pe final, relatează-ne planurile tale de viitor…
Viața este extrem de abstractă și imprevizibilă. Nu știu ce mă așteaptă, ce întorsătură vor lua planurile mele. De fiecare dată când am niște scopuri, Dumnezeu are altele pentru mine și, totuși, se întâmplă ceea ce El are în gând.
Vreau să evoluez în această sferă și poate să încerc alte domenii care au tangență cu ea. Am un citat care mă ghidează în viață, „Fă ceea ce îți place și nu vei munci nicio zi din viața ta!” – Imnul ce îl aud veșnic în capul meu.
Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Reporter Youth.md: Starii Loredana
No Comment