[interviu] Află cum e să înveți în Olanda de la Crina Țărnă printr-un interviu Youth.md!


Facultatea la care învăț face parte din Facultatea de Drept din Olanda. Este o filieră ce se se focuseasă pe administrare, economia socială, drept, contabilitate și marketing. Cursurile pe care le iai sunt atât de diverse să atunci când finisezi universitatea ai o diversitate de drumuri ce le poți aborda, iar eu de exemplu, cred că voi merge mai departe pe drumul Resurse Umane și Marketing. 

Care a fost prima impresie a universității pe care ți-ai făcut-o în Olanda?

Când am ajuns la Strasbourg, înainte de începerea anului universitar, dintr-o curiozitate am hotărât să văd care e distanța de acasă până la universitate. Când am ajuns am fost impresionată de cât de verzi erau împrejurimile. Exact ca în filmele americane, studenții stătea pe iarbă și învățau. Campusul universității e un loc foarte liniștit și calm.

Care sunt câteva diferențe ce le-ai observat în Olanda și acasă?

Diferența cea mai importantă a fost că lumea este foarte deschisă, toată lume-ar se salută pe drum, în autobuz, în parc sau în magazin. Nu exista să nu spui mulțumesc, să te saluți sau să spui o vorbă bună. Nu pot să spun că cei de aici sunt mai primitori că moldovenii pentru că și în Moldova lume-ar este foarte primitoare.

Momentul ăsta de recunoștință îl întâlnești mai greu în Moldova. Când am văzut că la tot pasul cineva îți spune bonjour sau bien soir, aceasta te pune într-o stare de bine voință și duce în același timp la dezvoltarea societății. A două diferență ar fi atmosfera relaxantă. În orice zi a săptămânii la ora 9 sau 10 terasele sunt pline cu persoane de diferite vârste care doar ies să bea un pahar de vin.

Care sunt 5 lucruri care le iei mereu cu tine în oraș?

Primul lucru important este telefonul, cu el practic nu te descurci. Un lucru care îmi place e ca este o aplicație care îți arată cum va fi traficul, cu ce transport să merg, când voi ajunge la destinație, etc. În al 2 rând e bageul – un card pentru transport. E foarte necesar să ai abonament pentru transportul public, care pentru studenți e mai ieftin.

De asemenea, și umbrela. Vremea e foarte schimbătoare: poate fi soare toată ziua și seara ploios; de asta nici nu știm cum să ne îmbrăcăm, dar noi deja ne-am deprins. O piesa de identitate e necesară la fel, pentru că nu știi unde ajungi. Este foarte important în Franța dar și peste tot ca să îți poți demonstra identitatea. Și un card de credit pentru că nu faci nimic fără el; aici mai rar se folosesc banii.

Povestește-ne o istorioară hazlie din viața studențească în Olanda.

Este o fază interesantă că Strasbourg se află la granița dintre Germania și Franța. Iar la capătul lui Strasbourg este un pod ce leagă cele două țări astfel încât de la jumătatea podului ești în altă țară. Deseori organizăm picnicuri la iarba verde aici la graniță. Jucăm jocuri de societate, râdem, glumim, ne distrăm de minune. Mult spațiu verde implică veselie. 

Cum le-ai povestit celor de acolo despre Moldova?

Majoritatea nu știe unde se afla RM. Le spun că este o țară între România și Ucraina. Le povestesc aspecte deosebite și cultura noastră. Sunt mirați când le spun că e un popor cu populație mică. 

Dacă sincer să vorbesc, eu fac parte din grupa de tineri ce lasă totul pe ultima sută de metrii. Cum se spune, porcul la sfârșit totuși se îngrașă; de aceea deseori sunt stresată în preajma examenelor.

Ai avut vreodată momente în care ai spus, “gata vreau acasă”?

Cu cât am stat mai mult aici, cu atât mai mult am îndrăgit viața aici și oameni care i-am cunoscut, așa că nu mă ia cu gandul de a veni acasă.

Dacă ai putea să mergi în trecut, ce ți-ai spune?

În primul rând să fiu mai curajoasă, pentru că obișnuiam să fiu destulă de dependentă de părinți. Nu aveam voie să ies seara târziu și când am venit prima dată la Strasbourg îmi părea rău că nu eram destul de curajoasă. 

Urmăreste acest interviu pe canalul Youth.md de Youtube!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // Ultra Fog angajează specialist în logistică
Next Caravana Festivalul Voluntarilor în vizită la Tine - ZONA NORD
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =