Programul anual de migrație VSPS este conceput pentru a influența și a modela o dezbatere publică asupra migrației în Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia.
Pe parcursul a 4 sesiuni, în 4 orașe din 3 țări, participanţii vor participa la ateliere, discuții și întâlniri care acoperă diverse aspecte ale migrației. Programul de migrație VSPS va reuni 20 de participanți – activiști sociali, tineri jurnaliști, politicieni promițători și reprezentanți ai ONG-urilor etc. – din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia, care au dovedit experiența implicării și angajamentului în comunitatea lor, potențial și dorința de a juca un rol activ în modelarea lumii din jurul lor.
Programul de migrație VSPS este o inițiativă de bursă, care acoperă ateliere, materiale, certificate, cazare, mese, zboruri spre și de la Strasbourg și acoperă parțial și alte cheltuieli de călătorie.
Obiectivele programului de migrare VSPS sunt :
- să aprofundeze cunoștințele participanților cu privire la problema migrației, să-și dezvolte abilitatea de a identifica și de a rezolva provocările complexe cu care se confruntă societățile din Europa Centrală și de a-și îmbunătăți capacitatea de a modela și consolida procesele democratice din țările lor respective;
- să împărtășească perspective diferite privind migrația între Grupul Visegrad și Germania și să discute despre cauzele lor principale;
- să influențeze generația tânără prin desfășurarea mai multor întâlniri cu elevii de liceu oferindu-le o viziune imparțială asupra crizei migrației, precum și prezentându-le un forum pentru a-și exprima opiniile, îndoielile și gândurile.
Programul este organizat în cadrul Școlilor de Studii Politice ale Consiliului Europei și în colaborare cu Fundația Stiftung Robert Bosh.
STRUCTURA:
SESIUNI DE LUCRU (Varșovia, 11-15 iunie 2018 și Kracov, ianuarie 2019) Cele două sesiuni de ateliere pentru participanți vor include întâlniri cu principalii actori ai crizei migranților: oficialii guvernamentali, polițiștii de frontieră, experții și jurnaliștii, lucrătorii umanitari, precum și migranții înșiși. În plus, vor analiza fenomenul migrației din mai multe perspective: istorice, economice, politice, juridice, sociale și culturale. În cadrul cursurilor și întâlnirilor privind: istoria și originea migrației, politicile de migrație ale UE și naționale, evoluțiile politice, sociale și economice din regiunea MENA și altele, participanții vor discuta în profunzime diferite puncte de vedere. În plus, la Kracovi, tinerii lideri vor avea șansa de a împărtăși o parte din cunoștințele lor, precum și de a deveni expuși ideilor venite de la un public mai larg în cadrul unei conferințe internaționale studențești despre migrație.
FORUMUL MONDIAL PENTRU DEMOCRAȚIE (Strasburg, noiembrie 2018) Participanții la VSPS vor participa la Forumul Mondial pentru Democrație din Strasburg, organizat de Consiliul Europei. Reuniunile adiționale organizate în cadrul Forumului vor reuni participanți din Grupul Visegrad, Germania, Maroc, Tunisia și Turcia pentru a combate concepțiile greșite, pentru a combate discursul de ură și a deschide fiecare parte la argumentele celuilalt.
ȘEDINȚE ÎN ȘCOLI (septembrie 2018 – martie 2019) În perioada septembrie 2018 – martie 2019, fiecare dintre participanți va merge la 2 licee alese de ei, nu numai pentru a prezenta o imagine de ansamblu a crizei migranților (origini, dezvoltare, probleme umanitare etc), dar mai ales pentru a angaja elevii într-un dialog – pentru a asculta opiniile, experiența și temerile lor pentru a explica orice dezinformare sau erori.Organizatorii vor oferi participanților scenarii de utilizare a metodelor inovatoare de educație non-formală inspirată de Compass, Manualul privind educația drepturilor omului pentru tineri publicat de Consiliul Europei. Această abordare va combina o metodă verificată cu o nouă abordare pentru a discuta cu tinerii aspecte precum toleranța și multiculturalitatea.
ROUNDTABLE IN BERLIN (MAI 2019) Masa rotundă de la Berlin va fi o ocazie de a rezuma proiectul și de a prezenta rezultatele raportului de doi ani bazat pe date colectate în timpul celor două ediții ale programului (2017-2019). Participanții la VSPS împreună cu experții din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia se vor angaja în dialog cu experții germani pentru a compara și contracara atitudinile și abordările față de migrație.
Cerinţe faţă de candidaţi:
- Cetățenia uneia dintre următoarele țări: Cehia, Ungaria, Polonia sau Slovacia;
- Cel puțin 23 de ani;
- Minim 2 ani de experiență de lucru și istorie dovedită a implicării și angajamentului în comunitatea lor (adică implicarea în sectorul ONG-urilor, al sindicatelor studențești, al partidelor politice locale și naționale);
- Competență în limba engleză: C1;
- Participanții trebuie să trimită formularul de cerere online, inclusiv CV-ul și Scrisoarea de motivare;
- Candidatul ideal demonstrează dorința de a-și asuma un rol activ în modelarea pozitivă a lumii din jurul lor.
Pentru a participa în program trebuie să completaţi următorul formular. Termen limită pentru depunerea cererilor: 13 mai 2018 .
No Comment