Înregistrează-te și fă parte din platforma GSORM Innovation Hub, din cadrul Galei Studenților Originari din RM

GSORM Innovation Hub, Galei Studenților Originari din RM, platforma, diaspora

La ediția din 2017, studenții au participat la doua paneluri tematice ce au abordat teme curente pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova anume, Panelul „Dezvoltare Rurală prin Eco-Turism” și „Think Digital”. În cadrul panelurilor s-au concretizat planuri concrete de acțiune, unul din ele culminându-se chiar cu Proiectul de Dezvoltare Locală ”ReDescoperă Lunca Prutului”, ce a constat în amenajarea infrastructurii turistice din satul Văleni, în inima Rezervației Biosferice ”Prutul de Jos”, lansarea unei campanii de crowdfunding si crearea unei comunități ai Ambasadorilor dezvoltării Eco-turismului din Lunca Prutului.

În acest an organizatorii Galei își propun să dezvolte acest concept prin crearea unei platforme care ar oferi tinerilor posibilitatea să contribuie la dezvoltarea inițiativelor locale prin expertiza și experiența pe care o au în domeniile lor de specializare. Acestă platformă a fost denumită GSORM Innovation Hub și are la bază un set de măsuri și acțiuni care vor crea premizele necesare pentru stimularea studenților și absolvenților originari din Republica Moldova să se implice activ în promovarea proiectelor, politicilor și inițiativelor de dezvoltare a țării.

Prima ediție al GSORM Innovation Hub este organizată în parteneriat cu United Nations Development Project (UNDP) Moldova și Proiectul de ReÎntoarcere prin Antreprenoriat ”RePatriot” ; și va fi centrată pe Soluții SMART pentru Orașe/Comunități Inteligente. Pentru acest scop, ne propunem selectarea unui număr de maxim 24 de participanți, studenți și tineri profesioniști, atât din Diasporă , cât și de acasă, din diferite domenii de interes, ce vor participa la un atelier de lucru, unde experții și companiile ce reprezintă topul inovatorilor în domeniul Smart Cities Solutions din Moldova, vor prezenta cele mai recente proiectele și inițiative dezvoltate la nivel de țară; ca mai apoi să se lucreze cu grupul țină de tineri profesioniști pentru îmbunătățirea și consolidarea acestora. Evenimentul va consta din partea teoretică, (familiarizarea cu soluțiile SMART, implementate și/sau în curs de implementare în Republica Moldova) și partea practică, unde sub îndrumarea a 3 lideri de proiect/workshop (UNDP + Mediu Privat+ Invitat Special) se vor forma 3 grupe de lucru care vor aduce soluții concrete la problemele concrete cu care se confruntă Mișcarea SMART în Moldova, pe următoarele segmente:

Workshop A: Smart Villages (Comunități inteligente și sustenabilitatea-Solutii SMART aplicate in Turism Rural / Vitivinicol/ Eco-Turism)
Lideri de echipa: TBA
Secretar GSORM: Nicu Știrbeț

Workshop B : Smart Cities (Orașe inteligente și eficientizarea serviciului public și a mediului de business)
Lideri de echipa: TBA
Secretar GSORM: Doru Curoșu & Catalin Gangalic

Workshop C: Smart Nation ( Soluții inteligente aplicate în educație)
Lideri de echipa: TBA
Secretar GSORM: Dana Avramioti

Republica Moldova deține atât un avantaj strategic, reprezentând o punte de legătura între est și vest, cât și deține un capital uman bine specializat și infrastructură informatică performantă; toate acestea pot reprezenta mix-ul perfect pentru o industrie înfloritoare în domeniul IT. Fiind o țară relativ mică, aceste metode pot fi implementate cu minim de efort și resurse și maxim de impact. Scopul final al GSORM Innovation Hub este crearea grupurilor de entuziaști din diasporă care să-și însușească succesul acestor proiecte și să lucreze activ pentru a le vedea implementate, alături de organizațiile partenere de acasă.

*Datorită profilului și scopului acestui proiect cei 24 de participanți vor fi selectați cu atenție de către o comisie alcătuită din GSORM, UNDP și ceilalți parteneri ai Hub-ului, în funcție de contribuția pe care o pot aduce atât în timpul, cât și post eveniment.

Pentru a participa, trebuie să te înregistrezi aici.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Simte magia sărbătorilor la ARTICO, la o proiecție de film
Next JOB//Academia de Inovare și Schimbare prin Educație (AISE) angajează Director programe educaționale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply