Informație utilă pentru tineri // Cum să te asiguri că ai un dosar bun?


dosar studenți studii

Mulți tineri care visează să studieze în străinătate au dubii în ce priveste șanselor de a intra în instituția dorită. Pe lângă personalitatea ta, comisia de admitere se uită și la un dosar ce e obligatoriu să îl prezinți. Dar cum te asiguri că acel dosar are tot ce doresc aceștia?

Cum mă asigur că am un dosar bun?

Prezintă-te cât mai avantajos

Ai decis că vrei să devii student internațional și îți e teamă să începi să lucrezi la dosarul de admitere? Poate amâni din cauză că nu știi care sunt documentele necesare pentru un dosar complet sau poate crezi că notele tale nu sunt suficient de mari; că nu ai activități extracurriculare suficiente etc.

Dacă acesta este și cazul tău, vei fi surprins să afli că de fapt curiozitatea, motivația, entuziasmul și research-ul pe care l-ai făcut până acum în ceea ce privește programul ales sunt punctele tale forte!

Dincolo de documentele standard, pe care de regulă le cuprinde orice dosar; este foarte important să încerci să te “vinzi” cât mai bine; să te prezinți cu entuziasm și argumente; să arăți că te-ai documentat și că ești cu adevărat interesat de domeniul ales.

Demonstrează că ești eligibil printr-un eseu motivațional

Nu uita să te asiguri că ești eligibil pentru programul la care vrei să aplici înainte de a începe să lucrezi la dosar. Chiar dacă la început eseul personal îți poate da bătăi de cap, acesta îți oferă de fapt șansa să îți expui argumentele; să ieși în evidență, să îți prezinți activitățile și punctele forte în strânsă relație cu programul la care aplici.

Să zicem că ai participat la un proiect ce implică crearea unei firme virtuale, îți place să citești cărți din domeniul economic; reviste de specialitate sau poate studiezi în cadrul profilului științe economice la liceu. Acesta este un exemplu de activități; care creează un background academic extrem de relevant în cazul în care aplici pentru un program de business, de exemplu.

Cu siguranță ai dobândit și anumite aptitudini, basic knowledge, care te fac candidatul perfect pentru programul ales. Este recomandat să menționezi și planurile tale de carieră, ca urmare a absolvirii programului ales. Nu uita, între programul ales și activitățile, aptitudinile pe care le prezinți trebuie să existe întotdeauna o legatură ca să fii cât mai convingător.

Scrisoarea de recomandare, un argument puternic

Pentru întărirea argumentelor prezentate de tine majoritatea universităților pot solicită și o scrisoare de recomandare.

Un cadru didactic va trebui să te prezinte din punctul de vedere al implicării tale la clase, proiecte, activități extracurriculare, etc.  Pentru a te asigura că totul este perfect, că nu ai omis niciun document, este important să obții de la consilierul tău feedback pentru dosar.

Reporter Youth.md: Daniela Panico

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Câteva sfaturi pentru a-ți dezvolta afacerea pe timp de carantină
Next Oportunitate pentru tinerii avocați și avocate: seminar în domeniul CEDO
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × four =