Grupele sanguine, cine le-a descoperit și ce înseamnă ele


Evoluția grupelor sanguine umane are, fără îndoială, o istorie la fel de veche ca omul însuși. Așa cum au demonstrat studiile pe maimuțe, grupele sanguine reprezintă indicatori genetici foarte vechi, care au evoluat pe parcursul a câtorva milioane de ani.

1628

Este anul în care medicul englez William Harvey, care și-a petrecut mare parte din viață cercetând sistemul circulator, și-a conturat descoperirea ce a ajutat la definirea modelului de transfuzie sanguină. Deși transfuziile de sânge au fost încercate după descoperirea sa, au trecut aproape 200 de ani până la prima transfuzie de la om la om finalizată cu succes de către medicul Philip Syng Physick, denumit și „părintele chirurgiei americane”.

1900

Karl Landsteiner de la Universitatea din Viena a descoperit de ce unele transfuzii de sânge au avut succes, în timp ce altele puteau fi mortale. Landsteiner a descoperit sistemul de grupe sanguine ABO amestecând celulele roșii și serul fiecărui membru al personalului său. El a demonstrat că serul unor persoane aglutina celulele roșii ale altora. Din aceste experimente timpurii, el a identificat trei tipuri, numite A, B și C (C a fost ulterior redenumit O pentru germanul „Ohne”, care înseamnă „fără”, sau „Zero”, „null” în engleză). A patra grupă de sânge AB, mai puțin frecventă, a fost descoperită un an mai târziu. În 1930, Landsteiner a primit Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină pentru munca sa

Tip A

Landsteiner nu știa ce anume distinge un grup de sânge de altul. Generațiile ulterioare de oameni de știință au descoperit că globulele roșii din fiecare tip sunt decorate cu molecule diferite pe suprafața lor. În sângele meu de tip A, de exemplu, celulele construiesc aceste molecule în două etape, ca două etaje ale unei case. Primul etaj se numește antigen H. În partea de sus a primului etaj celulele construiesc un al doilea, numit antigen A.

Persoanele cu sânge de tip B

Pe de altă parte, construiesc etajul al doilea al casei într-o formă diferită. Iar oamenii cu tipul O construiesc o fermă cu un singur etaj: construiesc doar antigenul H și nu merg mai departe.

Sistemul imunitar al fiecărei persoane se familiarizează cu propria sa grupă de sânge. Dacă oamenii primesc o transfuzie cu tipul greșit de sânge sistemul lor imunitar răspunde printr-un atac furios, de parcă sângele ar fi un invadator. 

Tip O

Excepția de la această regulă este sângele de tip O. Are doar antigenul H, care este prezent și în celelalte tipuri de sânge. Această familiaritate îi face pe cei cu sânge de tip O donatori universali, iar sângele lor este deosebit de valoros pentru centrele de sânge.

„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up! . ”

Parteneri implementare: Platfroma Youth.md , Farmacia Familiei, Agenția Națională de Asistență Socială, Centrul Național de Resurse NEOVITA

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous TOP 7 cei mai ascultați artiști pe Spotify
Next [Interviu] Cătălin Lungu despre actorie și proiectul #zerodoi
Erica Protap
About the author

Erica Protap

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + fifteen =