(FOTO) Istorii Urbane #6: Clădirile Istorice ale Capitalei

Istorie Urbană, Youth.md, Istorii urbane, Clădiri istorice, Monumente istorice, Fotografie,

Arhitectura unui oraș este cea care atrage interesul turiștilor, dar și le deosebește de celelalte popoare. Ea este cea care sintetizează cultura și tradițiile noastre.

Orașul Chișinău cât și întreaga țară este afectată de degradarea unor construcții care reprezintă o adevărată comoară pentru iubitorii artei. Demolarea acestor clădiri duce la ruinarea patrimoniului naţional. În urma unor cercetări efectuate chiar pe străzile capitalei, voluntarii Platformei Youth.md au descoperit o mulțime de clădiri istorice, care se află în ruine sau sunt parțial reconstruite.

În ciuda acestui fapt am descoperit şi clădiri care sunt într-o stare minunată datorită procedelor constante de restaurare.

 

Un astfel de exemplu este clădirea fostului Gimnaziu de fete, fondat de Principesa Natalia Dadiani. Edificiul, datat de la sfârşitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, cuprinde un amalgam de elemene care încadrează clădirea în stilul eclectic, cu sursă de influență a goticului florentin.


De-a lungul anilor această clădire și-a schimbat destinația, fiind reședință pentru Partidul Comunist al RSSM cât și a unui muzeu comunist. Astăzi este sediul Muzeului Național de Arte Plastice.

Astfel, într-un final constatăm că în Chişinău mai există cladiri care trezesc interesul publicului faţă de istoria şi povestea pe care o au, în acest mod având loc şi perpetuarea în timp a acestor monumente de factură naţională. Mai mult decât atât, ori de câte ori trecem pe lângă aceste edificii, verticalitatea zidurilor rezistente în timp, parcă ne reamintesc că e de datoria generaţiei noastre să valorificăm şi să păstrăm măcar puţinul frumos pe care încă îl mai avem.

Fotograf: Mădălina-Mihaela Antoci

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Fii informat din toate sursele cu afterfast.com
Next Înscrie-te la școala de vară ,,Cetățenia Activă” și descoperă cum e să fii cetățean pe bune
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply