„Ești fată – te poți accidenta, se poate întâmpla orice. Fotbalul nu este pentru tine” – amintirile unei fotbaliste


Fotbalul este un sport de echipă care se dispută între două echipe, alcătuite din câte 11 jucători. Fotbalul feminin a trecut prin diverse valuri de stereotipuri și comentarii negative, însă în prezent, el este tot mai solicitat în Republica Moldova. În acest material veți afla povestea echipei de fotbal femenin din satul Mihăileni, Rîșcani.

Jocurile de echipă întăresc spiritul și modelează caracterul…

Mă numesc Nicoleta, am 15 ani și sunt din satul Mihăileni, Rîșcani. Totul a început în 2016, când am pus pentru prima dată piciorul pe minge – alături de un antrenor motivat și câteva zeci de fete care, pe atunci, nu aveau idee de cât efort presupune cuvântul „fotbal”.

La început, era doar o activitate la care îmi epuizam energia, însă pe parcurs a devenit un hobby, o pasiune. La început eram entuziasmate, însă de-a lungul anilor acel entuziasm a dispărut și drept consecință, s-a desființat echipa noastră de fotbal feminin. În aceste circumstanțe, antrenorul nu a cedat, ci a format o noua echipă de junioare.

Am avut oportunitatea să joc și cu băieții, a fost interesant, am acumulat noi experiențe. De fapt, o făceam din plăcere. Am primit și multe comentarii negative. Replica cea mai des auzită de mine era: „ești fată, te poți accidenta, se poate întâmpla orice, fotbalul nu este pentru tine!”.

Am filtrat părerile oamenilor și le-am acceptat doar pe cele care mă încurajau. Mai ales că specialiștii în domeniu transmiteau mesaje pozitive, așa cum a făcut, într-un material, și Natalia Ceban, manageră Fotbal Feminin FMF: „Fotbalul nu afectează feminitatea sportivelor, dimpotrivă, fetele capătă încredere în sine”.

Am fost unica echipa în raion, participam la diferite competiții, chiar și la jocuri amicale ne înscriam. În urmă au rămas mii de amintiri frumoase și o experiență memorabilă.

„Frecventarea antrenamentelor într-un mod haotic a dus la desființarea echipei de fotbal feminin din satul Mihăileni. Acum, antrenamentele se desfășoară cu un număr mic de fete”, a menționat Vasile Iarmaliuc, antrenorul echipei de fotbal feminin din satul Mihăileni.

Antrenorul a mai spus că dorința fetelor de a juca fotbal este mai mare la generația din prezent. Cu zece ani în urmă, fotbalul era privit altfel de către fete.

Întrebat de ce a ales să antreneze o echipă de fete, Vasile Iarmaliuc a zis: „Din curiozitate. Am vrut să văd dacă voi putea antrena o echipă de fete și până la urma, s-a dovedit că împreună putem realiza multe. În paralel, antrenam și echipa de băieți. Ceea ce-am observat este că fetele se descurcau mai greu decât băieții la tehnica executării exercițiilor, în schimb, ele erau mai responsabile în joc”.

Fetele care au jucat în aceeași echipă vorbesc cu nostalgie despre experiența lor:

„Echipa noastră a fost una unită, mereu ne susțineam una pe cealaltă. Chiar de au trecut anii, țin foarte mult la echipă”, a zis Cristina, fostă jucătoare.

„Mi-a plăcut să fac parte din această echipă. De fiecare dată când jucam, mă simțeam bine, indiferent de rezultatul de la final. Pe teren mă simțeam liberă, credeam în victorie. Echipa a fost ca o familie, în care antrenorul ne-a învățat că cel mai important este să nu ne lăsăm bătute niciodată. A fost o experiența de neuitat”, a povestit Laura, fostă fotbalistă.

Succesele echipei de fotbal feminin din Mihăileni

În anul 2016 am participat la turneul de fotbal național „Speranța”. Dintre toate școlile Republicii Moldova, noi ne-am clasat pe locul X. A urmat Campionatul regional de nord, unde am ocupat locul III.

Autoare: Nicoleta Albot, elevă. 

Acest articol este un exercițiu de activism civic și jurnalism cetățenesc, prin care tinerii învață să se exprime cu privire la problemele sau succesele comunității din care fac parte. 

Articol realizat în cadrul atelierelor de jurnalism cetățenesc, organizate de Centrul Media pentru Tineri în proiectul „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, prin intermediul Programului de granturi Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova.

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea gândirii critice în rândul tinerilor și sporirea gradului de participare la nivel local” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Autor: Tineri.md

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job // IREX Moldova angajează consilier media cu experiență
Next Instruire pentru reprezentanții OSC-urilor locale: Activitatea de fundraising și instrumente de finanțare
Centrul Media pentru Tineri
About the author

Centrul Media pentru Tineri

No Comment

Leave a reply