Forumul de cooperare a societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului


Prima ediție a Forumului de cooperare a societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului pentru promovarea drepturilor omului a avut loc, astăzi, în format online. Evenimentul a reunit reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, experți și organizații ale societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, mass-media. Forumul a fost organizat cu susținerea Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, finanțat de Suedia.

În deschiderea forumului, Simon Springett, Coordonatorul Rezident al ONU în Republica Moldova a menționat că evenimentul este în primul rând o recunoaștere a cooperării de succes dintre organizațiile societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului care, în pofida tuturor dificultăților, a generat rezultate tangibile în domeniul promovării drepturilor omului pentru cele mai vulnerabile grupuri sociale.

„Unul dintre obiectivele noastre principale este sprijinirea inițiativelor pentru realizarea drepturilor celor mai vulnerabile persoane de pe ambele maluri ale Nistrului, prin asigurarea accesului egal la toate serviciile publice și participarea lor deplină în toate domeniile vieții sociale. Sprijinul acordat organizațiilor societății civile este foarte important și are un potențial enorm pentru o dezvoltare durabilă a comunității”, a declarat Simon Springett.

Acum patru ani, cu sprijinul Programului comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, a fost creată Platforma de dezvoltare comunitară durabilă. Platforma reunește acum 38 organizații ale societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului și reprezintă interesele persoanelor care trăiesc cu HIV, romilor, supraviețuitoarelor violenței domestice, copiilor etc.

„Suedia este onorată să poată contribui la realizarea scopului acestui program: construirea unei societăți durabile și reziliente, în care nimeni nu este exclus și unde mecanismele de protejare a drepturilor omului sunt funcționale și fiecare persoană poate găsi sprijin. Rezultatele obținute până acum sunt foarte valoroase și sperăm că exemplele bune vor fi apreciate și multiplicate”, a afirmat Adam Amberg, Șeful Secției Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei la Chișinău.

În cadrul forumului, șase entități ONU – PNUD, OHCHR, OIM, UNAIDS, UNICEF și UNODC – care  implementează Programul comun al ONU „Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, împreună cu organizațiile societății civile partenere, au prezentat rezultatele inițiativelor de promovare a drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului. De asemenea, ei au abordat provocările cu care se confruntă grupurile vulnerabile de pe partea stângă a Nistrului, cum s-a schimbat situația în rezultatul implementării acestor proiecte, cum au fost sporite capacitățile mass-media în domeniul drepturilor omului și care sunt acțiunile-cheie care trebuie întreprinse în continuare.

„Platforma este o bază pentru interacțiunea eficientă a organizațiilor active și a cetățenilor pentru a aborda problemele grupurilor vulnerabile. Actualmente platforma reunește 38 de organizații și grupuri de inițiativă de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și trei grupuri de lucru pentru dezvoltarea serviciilor sociale, analiza legislației și advocacy”, a afirmat Veaceslav Palii, președintele Platformei pentru dezvoltare comunitară durabilă.

„Datorită susținerii ONU și Suediei, în regiune este utilizată în premieră metodologia internațională de asistență timpurie a copiilor cu autism și familiilor acestora – ADOS-2. Până atunci, copiii cu autism din regiune nu puteau fi diagnosticați și nici nu puteau beneficia de asistență specializată. Acum, metodologia este aplicată, iar până la sfârșitul lui 2021 cel puțin 20 de copii de pe malul stâng vor fi evaluați și ajutați”, a menționat Ludmila Borodina, directoarea centrului OSORC. 

La finalul forumului, au fost decernate cu diplome de merit 25 de organizații ale societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru colaborarea lor activă cu Programul comun al ONU în domeniul promovării și protejării drepturilor omului. Evenimentul s-a încheiat cu o expoziție virtuală de desene ale copiilor de pe partea stângă a Nistrului, pe tematica respectării drepturilor omului.

Sursa: www.md.undp.org

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Job pentru tineri // „ROBOCLUB ARTICO” angajează profesor / profesoară de robotică
Next Job pentru tineri // Portalul cultural arte.md angajează Content Manager
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply