Forma organizatorico-juridică potrivită pentru afacerea ta


Intenționezi să lansezi o afacere, dar ai întrebări legate de formele organizatorico-juridice potrivite pentru afacerea ta? Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova, elaborat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, îți vine în ajutor. Acesta prezintă principalele forme existente în Moldova, ce presupun și care e diferența dintre acestea.

Forma organizatorico-juridică aleasă pentru afacerea dvs. va influența tipurile de impozite achitate, cheltuielile administrative generale și poate limita tipurile de activități de antreprenoriat pe care le puteți desfășura.

Astfel, prima întrebare la care trebuie să aflați răspunsul este dacă vreți să lansați o afacere ca și o persoană fizică sau juridică. Diferențele dintre acestea țin de procesul de înregistrare, cotele de impozite pe care trebuie să le achitați, rapoartele financiare pe care le prezentați, iar accesul la credite și capital este diferit.

Entitatea individuală predominantă în Moldova este „Întreprinzătorul Individual” sau ÎI, iar cea juridică este „Societatea cu Răspundere Limitată” sau SRL.

Întreprinzătorul individual este o modalitate pentru o persoană fizică de a desfășura o afacere de una singură (sau împreună cu membrii familiei sale). SRL-ul (societate cu răspundere limitată) este cel mai răspândit tip de organizare a activităților de antreprenoriat din Moldova, cu peste 55% din numărul întreprinderilor înregistrate.

Ghidul Întreprinderilor Mici din Moldova este scris de către antreprenori pentru antreprenori, fiind destinat și organizațiilor de suport sau organizațiilor care se ocupă de educația acestora.

Ghidul Micului Business este elaborat în cadrul proiectului „Dezvoltarea ecosistemului ÎMM-urilor din Moldova”, finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia donatorului.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous 20 site-uri web utile - o „mână de ajutor” pentru elevi şi studenţi
Next Au descoperit țara prin World Wild Quest
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − fourteen =