Fenomenul Fake News și realitatea Covid-19


Odată cu apariția coronavirusului Covid-19 a luat amploare fenomenul fake news. Răspândirea știrilor false a fost alimentată de necunoaștere, de fricile legate de noul virus. Un rol major în propagarea falsurilor le-a revenit rețelelor sociale, unde fiecare a avut posibilitatea de a publica sau distribui informații după bunul plac. 

Este important să conștientizăm pericolul știrilor false, prin care s-a generat panică, s-a produs dezinformare, a fost discreditat și sabotat efortul specialiștilor în medicină.

Cele mai multe știri false din realitatea pandemică au vizat: vaccinurile, efectele vaccinării, acțiunile autorităților, vehicularea unor teorii conspiraționiste.

Câteva dintre falsurile vehiculate în această perioadă:

Vaccinul împotriva Covid-19 este o formă de control asupra oamenilor

Scopul adevărat al vaccinului este de a ține sub control pandemia și a reduce răspândirea virusului.

Vaccinul cauzează infertilitate. 

Adevărul e că vaccinarea nu este un obstacol pentru cei care doresc să devină părinți!  Zvonul e fondat pe ipoteza că proteina Spike de la SARS-CoV-2 este similară cu sinticina-1, o proteină importantă pentru formarea placentei la femei, iar astfel vaccinarea ar declanșa un răspuns imun împotriva dezvoltării placentei, ceea ce nu este adevărat. Mulți oameni de știință renumiți au subliniat că Proteina Spike și proteina placentară sunt atât de diferite, încât o reacție falsă (reacție încrucișată) este practic imposibilă. 

Vaccinurile cu ARNm modifică ADN-ul persoanei vaccinate.

Vaccinurile ARNm sunt numite vaccinuri „pe bază de gene”, dar nu au nimic de-a face cu materialul genetic din corpul nostru. Din contra, nici nu intră în contact cu genotipul nostru.

Ca persoană tânără nu trebuie să mă protejez de coronavirus. 
Adevărul e că o persoană tânără nu prezintă un risc înalt al unei evoluții, dar acesta nu poate fi exclus. Vaccinul protejează de o evoluție gravă a bolii. De asemenea, protejează împotriva sechelelor patologice. Totodată, vaccinul reduce și probabilitatea de a transmite virusul, protejându-i pe cei din jur.

Dacă pot fi testat(ă) pozitiv în ciuda vaccinării, vaccinarea nu ajută la nimic. Vaccinarea este importantă, deoarece riscul îmbolnăvirii este redus semnificativ, la fel ca și riscul unei posibile evoluții grave a bolii. Vaccinarea protejează persoana vaccinată și pe cei din anturajul acesteia

Nota Bene!

  • Dezinformarea privind coronavirusul Covid-19 încă mai este un fenomen prezent în Republica Moldova. Consultă doar informații de actualitate publicate de surse oficiale!
  • Și tu poți combate dezinformarea! Nu distribui conținut neverificat, din surse dubioase!
  • Combaterea dezinformării pe tema Covid-19 și a vaccinării împotriva acestui virus poate salva vieți.

Articolul a fost elaborat în cadrul programului de promovare a modului sănătos de viață în rândul tinerilor și adolescenților, implementat de Centrul de Informare și Resurse PRO BONO, cu suportul UNICEF Moldova și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltarea Internațională USAID Moldova.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous JOB // The Moldova Project anunţă concurs de angajare pentru funcția ANIMATOR SOCIO-EDUCATIV
Next Află aici despre oportunitățile ce ți le oferă Grid Dynamics
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven + 1 =