Femeile din regiunea Cahul au reușit să obțină joburi în companii internaționale


30 de fete și femei din sudul țării, absolvente ale programului „ICT4Women Cahul” lucrează la proiecte de succes ale companiilor internaționale chiar de la biroul de acasă. Și-au obținut joburile prin intermediul platformelor de recrutare. S-au pregătit pentru această zi timp de 5 luni. Au studiat mai multe cursuri în domeniul IT, mentorate de profesioniști pe toată durata programului. La final de proiect au fost invitate să împărtășească experiența pentru comunitatea locală.

Drumul către un job în IT începe… acasă

Participantele au urmat patru etape, constituite din ateliere de instruire, sesiuni de mentorat și trei cursuri practice: Social Media Management, WordPress/Tilda și Creare de conținut și comunicare. La final au elaborat un CV și au depus candidatura pentru joburi de la distanță, în calitate de liber-profesioniste.

Olesea Susarenco, participantă: „De mai mulți ani mă fascinează domeniul IT. În cadrul proiectului am studiat social media management. Am ales acest curs, pentru că, în prezent, muncesc într-o companie în calitate de editor foto și vreau să continui să mă dezvolt profesional. În această perioadă, am aflat foarte multe lucruri noi pe care nu le cunoșteam. Ele mă vor ajuta să evoluez în carieră și să fiu mai încrezută în
propriile forțe.”

Mariana Sinigur, participantă: „În prezent, muncesc în domeniul educației, iar această sferă deja are mari tangențe cu IT-ul. Am reușit să aplic în practică mai multe lucruri pe care le-am învățat la curs. Dacă va apărea oportunitatea, voi dezvolta o carieră în industria tehnologiilor informaționale. Este un domeniu tot mai prezent în viața fiecăruia dintre ei. De asemenea, munca la distanță este o opțiune comodă de a avea venit, indiferent unde te-ai afla.”

Prin intermediul inițiativei, unele participante urmează să își înceapă cariera, iar altele au depus deja CV-ul pentru companii străine.

Iuliana Neagu, participantă: „Nu am putut rata oportunitatea de a studia gratuit o profesie nouă. Chiar dacă în prezent îmi fac studiile în domeniul IT la colegiul „Iulia Hașdeu” din Cahul, am ales să studiez cursul wordpress, pentru că nu l-am învățat niciodată. CV-ul meu este completat, iar recent am aplicat pentru job în acest domeniu la câteva companii internaționale. Sper să fiu acceptată și să încep să muncesc în domeniul TIC.”

Programul de formare a fost inițiat în luna octombrie a anului trecut, iar la etapa inițială au participat aproximativ 200 de fete și femei, 57 dintre acestea parcurgând etapa practică de pregătire.

Irina Oriol, manageră de program, ATIC: „Prin intermediul acestui program, ne-am propus să oferim șanse egale fetelor și femeilor de a se dezvolta din punct de vedere profesional și de a beneficia de oportunitățile pe care le oferă domeniul IT. Indiferent de localitatea din care provin, acestea au dreptul de a munci și de a fi remunerate corespunzător. Pe piața muncii există cerere de forță de muncă calificată, iar companiile străine sunt dispuse să angajeze de la distanță liber-profesioniste. Avem potențial pe care trebuie să-l dezvoltăm, iar beneficiile muncii în mediul digital trebuie să fie cunoscute inclusiv în regiuni. În era digitală, munca de la distanță este o posibilitate bună pentru femei de a dezvolta o carieră, de a deveni profesioniste și de a obține rezultate profesionale excelente, iar programul a venit să le ajute în acest sens.”

Programul „ICT4Women Cahul” este implementat de ATIC în cadrul proiectului „EU4Moldova: Startup City Cahul”, cu asistența financiară a Uniunii Europene, în parteneriat cu Suedia.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous MOBILITĂȚI PENTRU ARTIȘTI ȘI PROFESIONIȘTI DIN DOMENIUL CULTURII
Next Job // LID Moldova caută manager/-ă în strângeri de fonduri, monitorizare și evaluare a activităților de proiect
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply