„COVID-19: Reziliența și Durabilitatea Societății Civile” este un proiect regional implementat de către IREX Europe (activând sub marca Equal Rights and Independent Media (ERIM)) și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul își propune să sprijine Organizațiile Societății Civile (OSC-uri), activiști/stele independenți/te și mass-media independentă astfel încât să-și poată continua activitatea în timpul pandemiei de COVID-19 și după.
SCOPUL ȘI GRUPUL ȚINTĂ
În cadrul proiectului regional „COVID-19: Reziliența și Durabilitatea Societății Civile”, ERIM lansează un concurs de granturi pentru OSC-urile locale și instituțiile media care își propun să sensibilizeze și facă schimbări sociale prin acțiunile lor. Acțiunile ar trebui să analizeze probleme, să identifice soluții, să desfășoare campanii de advocacy care să implice cetățeni, autorități publice relevante și mass-media. Sunt încurajate aplicațiile care se vor focusa pe probleme locale. Aplicații comune din partea OSC-urilor și a instituțiilor media vor avea o valoare adăugată. Sprijinul va varia în funcție de amploarea, impactul și complexitatea conținutului/produsului media/a campaniei.
Beneficiarii eligibili sunt:
- OSC-urile înregistrate oficial și care activează la nivel local/regional
- Mass-media locală/regională independentă
Exemple de acțiuni pot include, dar nu se limitează la:
- Campanii media de conștientizare cu privire la dificultățile cu care se confruntă grupurile vulnerabile/sau legile și reglementările care ar trebui modificate pentru a le susține pe viitor;
- Campanii de advocacy care vor reprezenta interesul cetățenilor (informarea publicului despre probleme existente, implicarea comunității, mobilizarea comunității, elaborarea de politici publice);
- Campanii de advocacy pentru a influența o politică la nivel local/regional.
Numărul de granturi: până la 4
Suma maximă a grantului: până la 7,000 Euro fiecare.
Durata proiectului: până la 12 luni. Încurajăm ca proiectul să înceapă după 2 luni de la termenul limită de depunere a aplicației.
ELIGIBILITATE ȘI CRITERII DE SELECȚIE
Criterii Minime de Eligibilitate:
- Aplicanții trebuie să fie înregistrați în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova;
- Aplicanții trebuie să aibă minim 1 an de activitate;
- Statutul și misiunea actuală a solicitantului sunt în conformitate cu principiile democratice și ale drepturilor omului sau care vin în sprijinul celor mai vulnerabile grupuri afectate în mod disproporționat de pandemie.
Criteriile de Selectare:
- Cost-eficiența bugetului propus
- Proiectul se adresează unor grupuri vulnerabile și/sau care sunt discriminate
- Proiectul se focusează pe probleme locale și regiuni rurale
- Proiectul are un plan coerent și clar de desfășurare a campaniei mediatice/evenimentului de sensibilizare/conștientizare
- Impactul potențial al campaniei de sensibilizare
- Durabilitatea acțiunilor după încheierea proiectului
Costuri Eligibile:
- Costurile directe pentru desfășurarea campaniilor/acțiunilor vor acoperi cheltuieli precum transport, materialele de promovare, pauze de cafea etc.
- Costurile pentru achiziționarea de echipamente nu vor fi acoperite, cu excepția cazului în care se prezintă o justificare solidă.
Toate cheltuielile vor fi calculate în EURO. Costurile de management, excluzând experții și costurile administrative sunt limitate cumulativ la 20% din suma totală.
Scutirea de TVA cu drept de deducere și acordarea de facilități fiscale și vamale este aplicabilă tuturor achizițiilor din cadrul acestui proiect. Beneficiarii de fonduri sunt obligați să inițieze achizițiile numai după ce numele beneficiarului va fi publicat în Monitorul Oficial.
ERIM va aproba toți experții/formatorii/consultanții angajați în cadrul fiecărei grant.
PROCESUL DE APLICARE
Formularele de Participare, inclusiv anexele menționate, vor fi depuse electronic. Documentele anexate la formular, dar care nu sunt solicitate, nu vor fi evaluate. Formularul de participare poate fi depus în limba română, rusă sau engleză la următoarea adresă de e-mail: moldova-csocd[at]erim.ngo. Formularele de participare trebuie expediate în versiunea Word, iar dacă este posibil, vă rugăm să furnizați și versiunea tradusă în limba engleză. Google Translate este o metodă acceptabilă de traducere. Vă rugăm să menționați în subiectul emailului „COVID-19: granturi media, advocacy, campanii 2022”. Propunerile trebuie expediate online până la 20 mai 2022, ora locală 18:00.
ERIM va organiza o sesiune online de Întrebări&Răspunsuri în data de 5 mai 2022, în a doua parte a zilei. Această sesiune va oferi oportunitatea potenţialilor aplicanți să adreseze întrebări. Toate întrebările adresate se vor referi strict la acest concurs de granturi. Pentru a vă conecta la această sesiune, vă rugăm să ne expediați un e-mail înainte de 4 mai pentru a vă furniza link-ul de ZOOM. Vă rugăm să menționați în subiectul emailului „Sesiune online: granturi media, advocacy, campanii 2022”.
Părţile interesate care nu vor putea să participe la sesiunea online de Întrebări&Răspunsuri pot expedia întrebări prin email la adresa moldova-csocd[at]erim.ngo, menționând subiectul „Întrebări: granturi media, advocacy, campanii 2022”. Întrebările, comentariile și clarificările nu vor fi acceptate după 6 mai 2022. ERIM nu se obligă să ofere clarificări/răspunsuri la întrebările primite după această dată. Răspunsurile vor fi oferite cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea termenului de depunere a dosarului
Formularele incomplete sau depuse după termenul limită nu vor fi acceptate. Toți solicitanții vor primi un e-mail cu rezultatele finale ale selecției.
Anunțul poate fi accesat AICI.
Formularul de Participare poate fi accesat AICI.
Formularul pentru Buget poate fi accesat AICI.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
Text – Alexandra-Luiza Popov, redactor youth.md
No Comment