Elevii din 30 școli ar putea studia educație pentru socializare juridică. A fost lansat concurs


educație juridică pentru elevi

PH International Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Inspectoratul General al Poliției implementează Programul de Socializare Juridică în Școlile din Republica Moldova. Programul are scopul de a dezvolta o cooperare strânsă dintre instituțiile sistemului de educație, instituțiile de aplicare a legii și elevi prin combinarea implementării unei discipline opționale „Educație pentru Socializare Juridică” cu activități extracurriculare în domeniul drepturilor și responsabilităților civice ale tinerilor, prevenirii infracționalității juvenile și soluționării problemelor de siguranță școlară și comunitară.

Pe parcursul anului de școlar 2020-2021 în 22 de instituții de învățământ din șase regiuni ale țării (Chișinău, Strășeni, Ungheni, Florești, Soroca și Cahul) a fost pilotat pachetul curricular pentru disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică”, clasa a VIII-a.

Oferta educațională a disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” contribuie la facilitarea gradului de înțelegere de către elevi a libertăților și responsabilităților într-o societate bazată pe principiile statului de drept. Prin această disciplină elevii și părinții acestora sunt invitați să participe la crearea unui parteneriat eficient între comunitate, școală și instituțiile de drept ale statului în dezvoltarea spiritului comunitar și creșterii nivelului de siguranță.

Noutatea acestui curs este faptul că demersul educațional la disciplină este asigurat obligatoriu în mod sincron de o echipă comună formată dintr-un un angajat al poliției și cadrul didactic. Aceste echipe au fost instruite pentru a lucra în tandem în cadrul unor ateliere de formare.

Ce cunoștințe obțin elevii la acest curs?

Copii află despre rolul și responsabilitățile poliției și altor instituții de aplicare a legii, despre riscurile ce ne înconjoară și diferite forme de prevenire a comportamentului delincvent, despre modul în care putem să răspundem unor asemenea riscuri, despre securitatea în mediul școlar și în comunitate, securitatea în mediul online, prevenirea violenței între semeni, etc.

La moment, pachetul curricular al disciplinei opționale „Educație privind socializarea juridică” a fost înaintat spre examinare Consiliului Național pentru Curriculum.

Lansare concurs pentru 30 de instituții:

În acest context, PH International Moldova anunță CONCURS pentru selectarea a 30 de instituții de învățământ general (liceu sau gimnaziu) pentru participare la programul de asistență pentru predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” în clasele a VIII-a pe parcursul anului școlar 2021-2022.

Pentru anul școlar 2021-2022 Programul de asistență este disponibil pentru 30 de instituții de învățământ din următoarele raioane: Briceni (2), Edineț (2), Drochia (2), Fălești (3), Șoldănești (3), Rezina (3), Telenești (2), Orhei (3), Nisporeni (3), Cantemir (2), Ungheni (2), mun. Chișinău (3). Numărul de instituții de învățământ pentru fiecare regiune a fost în prealabil coordonat cu Inspectoratul General al Poliției care urmează să decidă asupra delegării polițiștilor pentru participare la predarea disciplinei pe parcursul anului de școlar 2021-2022.

Programul de asistență include:

  1. Formarea inițială a echipelor de predare comune formate din cadru didactic și polițist în cadrul unui atelier planificat pentru perioada 20-22 iulie 2021.
  2. Dotarea cu materialele didactice necesare (Curriculum, Ghidul facilitatorului/profesorului și Caietul Elevului) pentru implementarea disciplinei opționale “Educație pentru Socializare Juridică” în clasa a VIII-a.
  3. Crearea și susținerea comunității de implementatori.

Criterii de eligibilitate ale instituției de învățământ general:

  1. Disponibilitatea și angajamentul instituției de învățământ de a include în programul școlar disciplina opțională „Educație pentru Socializare Juridică”.
  2. Disponibilitatea și angajamentul cadrului didactic desemnat de a participa la programul de formare.
  3. Disponibilitatea și angajamentul instituției de învățământ de a participa la programul de asistență facultativ.
  4. Acordul Inspectoratului de Poliției local de a susține predarea disciplinei opționale pe parcursului anului școlar și de a desemna un angajat al poliției pentru participare la programul de formare a echipei și procesul de predare a disciplinei.

Dosarul de aplicare care va conține următoarele:

  1. Formularul de aplicare completat. Modelul formularului îl găsiți aici.
  2. Scrisoarea de solicitare de participare la programul de asistență cu indicarea domeniilor concrete de asistență și angajamentului de participare la activitățile cadru din domeniile selectate. Scrisoarea va fi semnată de directorul instituției de învățământ.
  3. Scrisoarea care confirmă acordul Inspectoratului de Poliției local de a susține predarea disciplinei opționale „Educație pentru Socializare Juridică” pe parcursului anului școlar și de a desemna un angajat al poliției pentru participare la programul de formare a echipei și procesul de predare a disciplinei opționale.

Dosarul pentru participare la CONCURS va fi expediat în format electronic, la adresa de email: ph-moldova@ph-int.org, cu mențiunea „Concurs – Programul de Socializare Juridică”

Data limită de prezentare a dosarului: 21 iunie 2021.

Evaluarea dosarelor va fi realizată de către Consiliul de Coordonare a Programului de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova compus din reprezentanți ai PH International Moldova, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și Inspectoratului General al Poliției în termen de cel mult 7 zile de la data limită de prezentare a dosarelor.

Notă: Doar instituțiile selectate vor fi contactate.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 022.234.777 sau la adresa de e-mail: ph-moldova@ph-int.org

Mai multe informații despre Programul de Socializare Juridică în școlile din Republica Moldova puteți afla pe pagina de Facebook a Programului.

Programul este finanțat de Departamentul de Stat al SUA prin intermediul Biroului Afacerilor Internaționale în domeniul Combaterii Drogurilor și Aplicării Legii.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Vino în vizită la Youth Klinic NEOVITA! Centrul anunță Ziua Ușilor Deschise
Next BNM invită copiii la evenimentul de educație financiară „În lumea lui Bănuț”
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply