Eforturile comune de educație media și dezvoltare a conținutului jurnalistic: principalele rezultate obținute


Anul 2022 a fost despre educația media, dezvoltarea spiritului critic în rândul tinerilor și dezvoltarea conținutului jurnalistic de către aceștia. Cu suportul partenerilor: Friedrich Naumann Foundation, Biroul România și Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Direcția Municipală Educație, Tineret și Sport din municipiul Chișinău, și Centrul Municipal de Tineret Chișinău, Youth.md și Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare au organizat mai multe activități și inițiative care tind să îmbunătățească capacitatea tinerilor de a gândi critic și a dezvolta conținut jurnalistic pentru semenii lor. La fel, de a crește cunoștințele părinților și profesorilor legate de alfabetizarea media.

Astfel, a fost organizată școala de educație media și dezvoltare a conținutului jurnalistic, unde s-au înscris 34 de tineri. Dornici să creeze produse media, timp de două zile cei 15 tineri selectați au fost implicați în ateliere practice de scriere, de editare și montare a materialelor video și audio. La fel, au mers în vizită la Teleradio Moldova și Radio Moldova, unde s-au familiarizat cu procesul de creare.

Timp de aproape șase luni, tinerele au fost ghidate și coordonate de mentori, care le-au venit în ajutor și au răspuns la întrebările pe care le aveau. Astfel, cu suportul lor, tinerele au creat și postat 567 de articole, reportaje și interviuri pe platforma Youth.md. La fel, cu implicarea internilor, urmează să fie lansate o serie de 10 emisiuni despre alfabetizare media, implicare, activism civic în promovarea gândirii critice. Acestea vor fi lansate pe canalul Youth Media Hub, creat pentru a informa tinerii despre mai multe subiecte.

Cursuri online de educație media pentru profesori și părinți

Unul dintre rezultatele importante obținute în acest proiect este lansarea a două cursuri online, accesibile și concise destinate profesorilor și părinților, parteneri importanți în promovarea gândirii critice în rândul tinerilor. Până la moment, peste 915 de profesori și 83 de părinți au urmat aceste cursuri.

Evenimente de educație media și dezvoltare a gândirii critice desfășurate în școli

La fel, cu suportul partenerilor, au fost organizate peste 14 activități și vizite în școli, unde trainerii invitați (Ion Jalbă și Alexandru Luca) au discutat cu peste 600 de tineri despre dezinformare, surse media și manipulare. Activitățile s-au desfășurat în mai multe instituții de învățământ din următoarele localități: Bobeica, Măgdăcești, Ialoveni, Bravicea, Colibași, Glodeni, Ungheni, Mihăileni și municipiul Chișinău (LT „Mircea Eliade, LT „Alexandru Ioan Cuza, Liceul Teoretic Grigore Vieru, Liceul Teoretic Dragoş-Vodă).

111 voluntari au fost implicați în activități de instruire și dezvoltare personală

Voluntarii au beneficiat de o serie de instruiri precum: comunicare organizațională, managementul timpului, copywriting, editare videografică și fotografică, administrarea conținutului pe social media, etc.

La fel, a fost organizat un concurs de fotografie pe subiectul „Solidaritate între generații” la care s-au înscris și au fost selectați 12 tineri. Lucrările lor au fost expuse în holul Parlamentului și la oficiul Crunchyroll, etc. Aceștia au participat la un atelier de fotografie condus de un fotograf profesionist, cu suportul Crunchyroll Moldova.

Campanie de promovare a educației media și a dezvoltării gândirii critice

Conținutul acesteia s-a axat pe dezvoltarea și promovarea cursurilor online de educație media și promovarea gândirii critice în rândul tinerilor. Totodată, am stabilit un parteneriat cu cei de la ZeroDoi, care ne-au susținut în elaborarea și promovarea materialelor elaborate. https://bit.ly/3VYPdqM. Astfel, au fost create mai multe materiale (postări, sketch-uri, story) pe paginile Youth.md și ZeroDoi (Facebook, instagram, Tiktok, etc.). Cumulativ, aceste materiale au fost vizualizate de peste 198851 de oameni.

Amintim că proiectul „EduMedia pentru tineri” s-a desfășurat în perioada mai – decembrie 2022 și a fost implementat de Youth.md cu suportul: Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Proiectul este implementat și în cadrul „Programului municipal de granturi pentru organizații de tineret și grupuri de inițiativă din mun. Chișinău”, lansat de către Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport din municipiul Chişinău și Centrul Municipal de Tineret Chișinău.

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous AFLĂ DESPRE DEJA VU SAU AMINTIRILE DIN VIITOR
Next Cunoaște 3 scriitori moldoveni remarcabili din literatura națională
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply