Instruiri în jurnalism comunitar pentru tineri din regiunea nord se desfășoară la Bălți


40 de tineri din mun. Bălți și câteva raioane din vecinătate sunt instruiți în cadrul unui atelier de jurnalism comunitar, care are loc în zilele de 24 și 25 octombrie în orașul Bălți. Sesiunea de instruire din 25 octombrie este destinată tinerilor din instituțiile de învățământ de limba rusă.

Atelierul este organizat de Agenția DECA-press, iar pe post de formatori sunt angajații acestei instituții de presă, cunoscută ca promotoare a jurnalismului comunitar prin produsele sale informaționale. Parteneri ai evenimentului sunt organizațiile bălțene Centrul de Tineret STUDEM și AO CIDP ANIMA

Atelierul de instruire are mai multe componente, inclusiv de educație media.

În cadrul acțiunii de instruire au fost abordate aspecte ce țin de identificarea și descrierea mediatică a problemei comunitare, precum și relatarea unei istorii de succes.

Tinerii au fost instruiți cum se colectează datele și sunt verificate informațiile, cum se scrie o „știre ca la carte” conform principiului „piramidei inversate”. Alte subiecte ale atelierului s-au axat pe scrierea unui titlu atractiv și potrivit, scrierea unei istorii comunitare de succes. De asemenea, participanții la atelier au fost familiarizați cu principiile deontologiei jurnalismului comunitar.

O altă secțiune a atelierului au fost exercițiile practice. Tinerii au selectate teme și au scris știri comunitare, după care au discutat cum au fost realizate.

Directorul Agenției DECA-press, Vitalei Cazacu, formator în cadrul atelierului de jurnalism comunitar, spune că este impresionat de nivelul de educație a tinerilor, de felul cum gândesc și de dorința lor de a fi implicați în activități extracurriculare. Binevenită este sesiunea de educație mediatică, spune Vitalie Cazacu.

În calitatea sa de invitat la eveniment, Ion Urușciuc, specialist în comunicare al Agenției de Dezvoltare Nord le-a vorbit tinerilor despre metodele de  identificare a problemelor comunitare reale și despre activitatea instituției în regiune.

În cadrul sesiunii de instruire a fost lansat Concursul de jurnalism comunitar „Reporter în localitatea ta”.

Agenția DECA press va organiza până la finele anului 2022 zece de sesiuni de instruire pentru tineri din Bălți și raioanele limitrofe. Aceștia își vor publica știrile și articolele pe siteul jurnalist.md. Cinci autori ai celor mai reușire produse informaționale vor fi premiați.

Nu ezita să ne urmărești și paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Sursă: jurnalist.md

Autor: Nicoleta Albot

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Lucrări finalizate la Liceul Teoretic „Vasile Coroban” și investiții cu valoare de circa 4,6 milioane de lei în orașul Glodeni
Next 7 tineri din Mihăileni au participat la o sesiune de instruire în domeniul jurnalismului comunitar
Dumitrița Albu
About the author

Dumitrița Albu

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =