Edu-Art 2021: Activități la care poți participa pentru consolidarea legăturii între comunitățile artistice


edu art 2021

Activitățile organizate de Asociația Oberliht în cadrul proiectului cultural Edu-Art 2021 – consolidarea legăturii între comunitățile artistice, au ca scop să ofere tinerilor oportunități de educație artistică, să contribuie la dezvoltarea spiritului lor civic prin artă și activism cultural. Proiectul este organizat în colaborare cu ÙR | Transformation space, Rîbnița, Aсcolada și Медики ЗА Экологию, Dubăsari în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. 

Proiectul vine să complementeze curriculumul universitar de educație artistică prin seminare informative pentru toți cei interesați, prin ateliere tematice, lecții interactive, o expediție de cercetare de-a lungul râului Nistru și un program cultural accesibil publicului larg. 

Despre proiect:

În cadrul programului din acest an, ne propunem să cercetăm tema transformării spațiilor publice din Chișinău, Dubăsari și Rîbnița ce s-au petrecut de-a lungul ultimelor trei decenii, problemele de ecologie și depopulare a regiunii noastre, dar și să găsim puncte de legătură cu tema generală a proiectului – periferia. Proiectul va servi, de asemenea, ca o platformă pentru restabilirea și dezvoltarea legăturilor între comunitățile culturale de pe ambele maluri ale Nistrului, drept soluție în lipsa căilor de comunicare și dialog, ținându-se totodată cont de situația actuală de criză în care se regăsește sectorul cultural independent din Republica Moldova, creând premise pentru noi colaborări.

În această ediție care se va desfășura în perioada aprilie 2021 – octombrie 2021, invităm tinerii artiști, activiștii, cercetătorii, urbaniștii, istoricii și criticii de artă, și pe toți cei interesați să participe în cadrul proiectului.

Activități planificate:

Programul proiectului va cuprinde următoarele activități cu participarea experților locali și invitați (care vor fi organizate din următoarele module tematice):

  • atelier de pregătire a dosarelor de artist (cu participarea lui Jorg Scheller [CH], Vladimir Us [MD] și Maxim Polyakov [MD], membru al colectivului de artă Kolxoz) – apel de participare;
  • atelier de urbanism tactic și artă în spațiul public (cu participarea Constanței Dohotaru [MD], lui Mihai Danciu [RO] și Andrei Vatamaniuc [MD], arhitecți și urbaniști, și Annei Bantiuc [MD], artistă);
  • atelier de artă stradală (cu participarea Alexandra Novac [MD] și Veaceslav Belov [RU]);
  • atelier de fotografie experimentală (cu participarea lui Ramin Mazur [MD] și Ruben Hollinger [CH]);
  • ateliere de design grafic și publicații de artist (cu participarea lui Maxim Polyakov [MD] și Viktor Vejvoda [CH] / colectivul de artă Kolxoz);
  • expediție de cercetare cu participarea experților din domeniul ecologiei și a transportului alternativ;
  • un program de evenimente culturale și prezentări, accesibile publicului larg ce se vor desfășura în spații culturale alternative (proiecții de film, expoziții, performance-uri ș. a.).

Date importante:

Proiectul va fi lansat în aprilie 2021 prin 2 sesiuni de informare, în format online, pentru a prezenta pe larg programul proiectului, și anume:

  • 14 aprilie, 19:00 – 20:30 (în română)
  • 22 aprilie, 19:00 – 20:30 (în rusă)

Vă invităm să vă înregistrați aici până pe 11 aprilie 2021.

Participarea în cadrul tuturor activităților proiectului este gratuită. În viziunea noastră, accesul la Cultură și Educație, în calitate de bunuri comune, trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Finanțare pentru cineaști și asociațiile din domeniu
Next Cinci cei mai reprezentativi filosofi și marile lor idei
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =