Proiectul Verde Play, o inițiativă națională lansată de Ziua Internațională a Mediului în anul 2023, de către 8 parteneri sub egida Ministerului Educație și Cercetării din Republica Moldova.
De la Cahul la Ocnița, educație pentru mediu și inovații
Pilotat în 30 de școli din Moldova prin implementarea noii discipline „Inovații și Sustenabilitate”, proiectul a implicat 667 elevi alături de 30 de profesori. Împreună, prin metoda designului centrat pe om, au identificat problemele de mediu din comunitate și au generat peste 30 de prototipuri drept soluții pentru acestea.
Misiunea proiectului este de a mări conștientizarea în rândul tinerei generații despre importanța grijii față de mediu și rolul acesteia în generarea soluțiilor inovative și tehnologice pentru schimbările climatice tot mai vizibile.
Peste 30 de prototipuri inovative create de 667 de elevi – #VerdePlay
În cele 5 luni de studiu, elevii au parcurs alături de profesori dedicați etapele esențiale ale designului centrat pe om în cadrul disciplinei „Inovații și Sustenabilitate”.
Prin cercetare, empatie, generarea de idei, gândire creativă și, în cele din urmă, prototipare și testare, au dezvoltat peste 30 de prototipuri pentru problemele din fiecare dintre cele 3 verticale ale proiectului, în fiecare dintre școlile participante.
În domeniul agriculturii organice, s-a implementat un sistem de seră verticală bazat pe conceptul cutiilor, ce poate fi monitorizat și controlat cu ajutorul tehnologiei de la distanță. Într-o altă școală, elevii au dezvoltat un procedeu de producere a compostului acid, utilizând coji de cartofi și ace de conifere, acesta fiind ulterior folosit în procesul de cultivare a afinelor.
În contextul economiei circulare, s-a propus construirea unui laborator dedicat reciclării și prelucrării hârtiei prin utilizarea tehnologiei de procesare uscată. De asemenea, în același domeniu, s-a dezvoltat un prototip pentru o cutie inteligentă, cu scopul de a gestiona eficient deșeurile.
În cadrul verticalei de energie regenerabilă, a fost elaborat un prototip pentru instalarea unui copac fotovoltaic în curtea școlii. Acest arbore generează electricitate, contribuind parțial la satisfacerea necesităților școlii. De asemenea, o altă echipă de elevi a dezvoltat un prototip de turbină eoliană optimizată pentru a maximiza eficiența energetică în școală, având la dispoziție datele furnizate de un senzor wireless de vreme și GPS.
#Verde Play – un proiect dedicat elevilor și profesorilor din Moldova
Ediția pilot a proiectului Verde Play, desfășurată în perioada iunie 2023 – ianuarie 2024, reprezintă un pas crucial către o educație axată pe sustenabilitate și inovație. Pentru a pregăti elevii și profesorii pentru orele de „Inovații și Sustenabilitate”, cadrele didactice au participat în august 2023 la un training de 3 zile, bazat pe noua metodă de predare, cea a designului centrat pe om.
Fiecare școală a beneficiat de un kit tehnologic în valoare de 30.000 de lei pentru crearea soluțiilor inovative, au fost instalate pubele pentru reciclare și au avut loc activități suplimentare, precum crearea unui graffiti național, desfășurarea unui workshop de „Ideație și gândire creativă cu AI”, și prezentarea lucrărilor realizate în cadrul workshop-ului la o expoziție organizată la Muzeul Național de Istorie.
Proiectul Verde Play este un parteneriat stabilit în cadrul unui Memorandum de Înțelegere privind promovarea educației pentru mediu și inovații în școlile din Republica Moldova, semnat în data de 5 iunie 2023 de Ministerul Educației și Cercetării, în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, Dreamups și MoldControl.
Datorită colaborării, empatiei și dorinței de a crea soluții pentru mediu, elevii și profesorii implicați în prima ediție Verde Play au creat un precedent istoric care demonstrează rezultatele posibile în urma aplicării tehnologiei, gândirii creative și inovative în educație. Aceștia sunt acum pregătiți cu abilități și cunoștințe esențiale pentru a contribui activ la un viitor mai verde.
Urmărește rezultatele elevilor, proiectului și oportunitățile Verde Play pe Facebook & Instagram.
Proiectul „Verde Play” este lansat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, susținut de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Orange Moldova, Kaufland Moldova, ProCredit Bank, MoldControl, Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”.
No Comment