Vino la expoziția aniversară „Valentina Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere”


expoziția aniversară valentina rusu

Vino la expoziția aniversară Valentina Rusu-Ciobanu – 100 de ani de la naștere și cunoaște creația artistei plastice din Republica Moldova!

Câteva nume de artişti plastici au marcat artele plastice din Republica Moldova secolului XX printre care se numără Valentina Rusu-Ciobanu, născută la 28 octombrie 1920 în oraşul Chișinău. Vino la expoziția organizată în cinstea aniversării de 100 de ani și cunoaște-i mai bine creația!

Valentina Rusu-Ciobanu urmează studiile în 1937-1940 la Şcoala Belle-Arte din Chişinău, clasa profesorilor Alexandru Plămădeală şi Auguste Baillayre. Între anii 1942 şi 1944 Valentina Rusu-Ciobau, şi-a făcut studiile la Academia de Arte Plastice de la Iaşi, atelierul cunoscutului artist plastic român Jean L. Cosmovici asistat de Corneliu Baba. Îşi finalizează studiile artistice între anii 1944-1947 la Şcoala Republicană de Arte Plastice din Chişinău, în atelierul profesorului Ivan Hazov.

Pe parcursul creaţiei a organizat numeroase expoziţii personale şi a participat la diverse manifestări artistice. A participat la expoziţii şi tabere internaţionale de creaţie. Și a fost menţionată cu mai multe distincţii de stat: Medalia de argint a EREN, 1966; Premiul de stat, 1974; Ordinul „Insigna de Onoare”, 1961; Maestru Emerit în Artă (1980) şi Artist al poporului din RSSM, 1985; Ordinul Republicii, 1996; Premiul pentru întreaga activitate şi prosperarea artelor plastice, 1998, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria C – „Artele plastice” (2020) fiind acordat de Preşedintele României, Claus Iohanis.

Admirând tablourile Valentinei Rusu-Ciobanu, pictate cu ani în urmă, avem senzaţia că au fost create astăzi, anticipând şi intuind tentinţele artei contemporane.

Creaţia Maestrei a trecut proba timpului, a supraviețuit cataclismelor istoriei, este actuală și va fi şi în viitor.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 28 octombrie – 15 decembrie, 2020. Detalii, aici.

Descoperă mai multe oportunități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Masterclass marca AFAM: Women Dress for Success
Next Training pentru jurnaliști „Managementul de calitate în producția TV”
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *