Descoperiri matematice care au schimbat lumea


Matematica înconjoară în totalitate lumea în care trăim și în mod neîndoielnic a modelat înțelegerea noastră asupra acesteia. Această știință nedumerește chiar și pe cei mai mari matematicieni, care însă în urma studiilor și cercetărilor de rigoare, au reușit să găsească răspuns la nenumărate teoreme care în prezent servesc întregii omeniri.

Societatea de astăzi este edificată în jurul numerelor, de aceea este esențial să cunoști marile descoperiri care au dus la îmbunătățirea calității vieții tale. În acest articol îți prezentăm marile descoperiri și mințile din spatele lor.

Teorema lui Pitagora

Teorema lui Pitagora este un subiect foarte important în matematică și o teoremă esențială în înțelegerea geometriei. Aceasta explică relația dintre lungimile laturilor triunghiului și afirmă că în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei

Teorema este numită după marele matematician grec Pitagora și poate fi utilizată în construcție și arhitectură pentru a se asigura că clădirile sunt pătrate, în navigație pentru a găsi cea mai scurtă distanță de deplasare sau în topografie pentru a calcula abruptitatea pantelor dealurilor sau munților.

Logaritmii

Logaritmii sunt exponenți scriși într-un mod special. Până la inventarea calculatorului digital; aceștia au fost utilizați pentru a facilita multiplicările și diviziunile; accelerând foarte mult calculele în fizică, astronomie și inginerie

John Napier, căruia i se atribuie invenția logaritmilor, a dezvoltat aceste comenzi rapide pentru a economisi timpul astronomilor și pentru a limita erorile calculelor.

Legea atracției universale

Legenda spune că Isaac Newton a formulat Legea atracției universale după ce a văzut căderea unui măr și s-a întrebat de ce mărul a căzut jos, mai degrabă decât lateral sau chiar în sus. 

Aceasta punctează ideea că toate particulele din univers se atrag reciproc prin forța gravitației. La 200 de ani după Newton, Einstein a înlocuit această teorie cu teoria relativității.

Teoria relativității

Formulată de Albert Einstein în 1905, teoria relativității atestă faptul că legile fizicii sunt aceleași peste tot. Teoria explică comportamentul obiectelor în spațiu și în timp și poate fi folosită pentru a prezice foarte multe concepte începând cu existența găurilor negre și terminând cu comportamentul planetei Mercur pe orbita sa.

Această teorie are o semnificație imensă în înțelegerea noastră asupra trecutului, prezentului, viitorului pământului și joacă un rol esențial în domeniul astronomic.

Dacă articolul ți-a plăcut și ți-a trezit interes, nu uita să ne urmărești pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Reporter Youth.md: Geru Nicoleta

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Evenimente pentru tineri: Engineering Talks te invită să cunoști mai multe despre Inteligența Artificială pentru procesarea textului
Next Servicii și Oportunități de angajare pe termen scurt la Corpul Păcii în Moldova
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply