Vrei să afli mai multe despre încălzirea globală şi alte probleme ecologice? Echipa Youth.md te invită să o cunoști pe Ana Corcodel (ana ecoblog), o tânără care a creat propriul blog ECO.
Ana este o tânără de 21 de ani, care deși a studiat contabilitate și este expert în creditare nu a lăsat vechea pasiune, ecologia, și vorbește despre problemele climatice pe blogul său.
Când ai devenit ECO friendly și ce te-a motivat să faci asta?
Sunt interesată de această temă încă de când eram elevă și participam la olimpiada republicană de ecologie. Nu duc un mod de viață absolut ecologic, este un proces continuu, dar tema e una captivantă. M-au influențat mult filmele documentare pe care le vizionam, filme despre sustenabilitate și problemele de mediu.
De ce ai hotărât să creezi un blog la această temă (ECO)?
Acest blog este pentru mine o metodă eficientă de a comunica cu mai multă lume despre criza de mediu și ecologie. Astfel, am creat o comunitate de oameni interesați de aceleași probleme. Rudele mele s-au săturat să asculte și să discute cu mine despre ecologie, dar comunitatea de pe Instagram mi-a oferit o a doua șansă. Este o activitate ce multor membri ai familiei mele li se pare stranie, dar pentru mine are o valoare foarte mare.
Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o în acest sens?
Probabil, cea mai mare provocare a fost hate-ul și părerea altora despre mine și despre ceea ce fac. Nu m-am lăsat influențată de acest lucru, însă atunci când auzi unele fraze zilnic, te cam demoralizează.
Știu că ai locuit o perioadă în Italia. Care e diferența de atitudine față de criza climatică în Italia și Republica Moldova?
În Moldova totul ajunge mai târziu, aceleași informații, acțiuni precum reciclarea, reutilizare etc. Este foarte greu să găsești în centrele raionale de la noi din țară puncte de reciclare a plasticului, hârtiei sau urne de sortare a gunoiului. În Italia, însă, gunoiul sortat este colectat noaptea de la ușa fiecărei case, iar oamenii înțeleg că este un lucru absolut normal reciclarea și reutilizarea obiectelor.
Recomandă-ne o carte!
Ultima carte pe care am citit-o și m-a impresionat mult a fost Minimalismul Digital, scrisă de Cal Newport. În carte se povestește nu doar despre minimalism, tehnologiile informaționale și ce influență au ele asupra sănătății noastre, dar și despre singurătate și importanța acestei stări de spirit în viața fiecăruia. Am citit cartea în carantină, perioadă în care am rămas singură, astfel am învățat să mă înțeleg mai bine și să iubesc această stare.
Ce mesaj ai avea pentru generația tânără?
I-aș sfătui pe tineri să trăiască așa cum simt ei mai bine că ar trebui să o facă, să fie în armonie cu propria viață și mediul înconjurător.
Dacă oamenii ar fi mai fericiți, nici planeta nu ar suferi atât de mult. Trebuie să fim mai buni, să trăim nefăcând nimănui rău, chiar dacă uneori avem această necesiate.
Dacă dorești să faci cunoștință și cu alte persoane inspiraționale, urmărește paginile de Facebook și Instagram ale platformei Youth.md!
Reporter: Cătălina Bezer
No Comment