Descoperă atracțiile turistice ale comunei Piatra, raionul Orhei


River scenery in the early morning. A hut in far away, and the tree covered by mystical fog, very quiet and tranquil. Moldova republic of.

Situat la circa 35 km de orașul Chișinău, Piatra este satul de reședință al comunei cu același nume din raionul Orhei, Republica Moldova, care are în gestionarea administrativă și satul Jeloboc. În perioada sovietică, satul Piatra se numea Lazo, în cinstea lui Serghei Lazo, revoluționar bolșevic, născut în această localitate.

Conacul familiei Lazo

D:\Conacul familiei Lazo\20210425_122217-01.jpeg

Conacul familiei Lazo este un monument de arhitectură de importanță națională construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Are un stil arhitectural apropiat de cel al caselor țărănești, cu amplasarea odăilor în jurul holului central. Ultimii boieri proprietari au fost Gheorghe și Elena Lazo, părinții „eroului legendar” al Războiului Civil din Rusia, Serghei Lazo. În perioada interbelică, în conac a fost amenajată școala, iar în 1967–68, după transferarea școlii în sediul nou, conacul a fost reconstruit și transformat într-un muzeu dedicat „eroului”, fiind și filială a Muzeului Național de Istorie. În 2018 a fost redeschis pentru vizitatori.

Conacul familiei Bogdasarov

foto, video) Descoperă conacele Bogdasarov și Lazo din raionul Orhei. Cum  ajungi acolo - #diez

Conacul familiei Bogdasarov (uneori Bagdasarov) este un monument de arhitectură de importanță națională, construit în secolul al XIX-lea. A fost ridicat de nobilii armeni ai familiei Bogdasarov, despre care se spune că au venit în Basarabia din Turcia otomană, odată cu Manuc Bei. La începutul secolului al XX-lea era o gospodărie tipică pentru o familie de nobili, incluzând ferme de păsări, porci, vite și oi, precum și terenuri de vii și livezi.

Complexul era destul de extins, fiind ocupat de acareturi de tot felul, plus o cramă în spatele conacului și un lac în față. Locuitorii mai în vârstă își amintesc că boierul avea și un garaj pentru mașină și tractoare, precum și o minicentrală electrică. După 1944, conacul a fost o vreme închisoare, după care fermele colhozului „Serghei Lazo”, depozit de cereale, iar bucătăria, o anexă la clădirea principală, fiind și astăzi sediu pentru brigada de tractoare.

Izvorul Jeloboc

Jeloboc, Izvor in toltre - Canalul de scurgere din apropierea satului  Jeloboc, plan din depărtare

Izvorul Jeloboc este un monument al naturii de tip hidrologic. Se află într-o grotă săpată într-o stâncă calcaroasă, la aproximativ 50 m de râul Răut. Apa iese de sub blocul de piatră printr-o fâșie cu grosimea de 20-30 cm. Este captată într-un rezervor, din care o stație de pompare trimite apa în sat, printr-o conductă de mare capacitate.

Surplusul de apă se revarsă în curte, printr-o țeavă metalică instalată vertical, alimentând Răutul. Apa este potabilă, fără miros, incoloră și nepoluată cu nitrați. Practic nu necesită prelucrare și curățare, ceea ce se datorează adâncimii la care își are originea izvorul. Datorită acestor parametri, izvorul este considerat „perla Orheiului”.

Podul de la Jeloboc

D:\Conacul familiei Lazo\20210425_133015-01.jpeg

Podul de la Jeloboc reprezinta o veche alternativă de trecere de partea opusă a râului Răut, care treversează localitatea. Aflat momentan într-o stare destul de deplorabilă, totuși aceasta nu a împiedicat ca să devină o atracție turistică destul de valorificată și frecvent vizitată. În același timp turiștii se pot delecta cu o priveliște naturală splendidă, dar și un loc favorabil pentru picnicuri.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Jidraș Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Expoziția de desene și colaje la tema comemorării Holocaustului
Next DGETS angajează formatori „Educație online”
Nicoleta Geru
About the author

Nicoleta Geru

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 5 =