Descoperă 7 consecințe negative ale consumului de zahăr


În zilele de astăzi, consumul de zahăr reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea organismului uman, cauzând efecte negative asupra stării corpului, precum sunt dependența, obezitatea sau carii dentare. Așadar, ținând cont de aceste lucruri, ne-am gândit să-ți prezentăm 7 consecințe negative ale consumului de zahăr. 

Ce reprezintă zahărul? 

Zahărul este format din zaharoză și reprezintă o componentă a categoriei carbohidraților. Zaharoza este un dizaharid, care se descompune în glucoză și fructoză și oferă energie organismului. 

Zaharoza se conține în majoritatea fructelor și legumelor. Cu toate acestea, se extrage pe cale industrială din sfeclă și din trestia de zahăr. Riscurile la care este supus organismul uman cresc cu cât zahărul este consumat zilnic în exces, producând consecințe negative, cum ar fi:

1) Formarea cariilor dentare

Cariile apar în momentul în care bacteriile de pe suprafața dinților consumă zaharurile, producând acid, care distruge smalțul dentar.

2) Obezitatea

Zahărul are capacitatea de a afecta echilibrul hormonal, cauzând creșterea apetitului.

3) Dependența de zahăr

Zahărul, consumat în exces, stimulează eliberarea dopaminei. Dopamina este un neurotransmițător, cunoscut drept cel „al plăcerii” sau „al bucuriei” și joacă un rol important în sistemul de recompensă al creierului uman, adică oferă senzații de plăcere și te stimulează să dorești să obții mai multe lucruri. Receptorii de dopamină, fiind hiperstimulați, dezvoltă o toleranță crescută. Astfel, crește și nevoia de a consuma cât mai mult zahăr, cu scopul de a obține plăcere sau bucurie.

Pentru mai multe informații despre hormonii fericirii și rolul lor în organismul uman, accesați: (AICI)

4) Apariția diabetului zaharat

Diabetul cauzează complicații majore în organismul uman. Acesta apare în momentul în care pancreasul nu produce insulina necesară sau când acest hormon nu este folosit suficient de către corpul uman. Astfel, glucoza nu mai este transformată în energie și se depozitează în organism în cantități foarte mari. Ca urmare, apare diabetul zaharat. 

5) Apariția bolilor cardiovasculare

Consumul în exces a zahărului crește presiunea sângelui și a nivelului lipidelor din sânge, ceea ce rezultă în apariția bolilor cardiovasculare.

6) Slăbirea sistemului imunitar

Zahărul poate cauza inflamații, organismul nemaiputând lupta corect împotriva infecțiilor. Mai mult, daca sistemul imunitar este slăbit, o persoană este mult mai predispusă la dezvoltarea alergiilor alimentare.

7) Apariția acneei

A fost demonstrat faptul că alimentele cu un indice glicemic ridicat sporesc apariția acneei. 

După cum ai observat, zahărul produce multe efecte negative asupra corpului uman. Astfel, te încurajăm să înlocuiești prăjiturile și dulciurile cu fructe și legume; să înlocuiești băuturile carbogazoase cu apa plată și să reduci substanțial consumul de zahăr din mesele tale zilnice.

Reporteră Youth.md: Geru Andreea

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ERIM este în căutarea unui/unei consultant/e în advocacy
Next Stagiu de practică pentru studenți la Microinvest
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply