Mitologia a fost prima încercare de a explica universul și rolul omului în imensitatea acestuia. Astăzi îţi prezentăm 5 fiinţe simbolice ale mitologiei grece.
Plină de elemente și fenomene fantastice, aceasta dovedește că imaginația umană nu are limite sau impedimente. Începând cu divinități și terminând cu elemente ale naturii, cultura antică a reușit să creeze un vast și impresionant tezaur cultural prin intermediul miturilor.
Totuși, aceste fiinţe fantastice au cel mai mare impact asupra celui ce explorează lumea mitologică. Hidoase sau alcătuite din mai multe părți de animale, ele sunt cele care impresionează prin aparițiile lor, jucând roluri importante în diferite mituri. Aspectul lor neobișnuit este cel care le transformă în simboluri eterne ale culturii antice.
Nimfele
Nimfele sunt spirite ale naturii, care erau închipuite ca niște fecioare tinere și frumoase. Ele locuiau în grotele de pe vârfurile munților, în codrii deși, pe câmpii sau în ape. Nimfele erau înzestrate cu darul profeției. De cele mai multe ori oamenii le invocau în calitate de spirite protectoare, implorându-le sprijinul.
Legendele legate de numele lor sunt numeroase, ele fiind iubite de zei și de muritori. Se mai credea că frumusețea lor poate duce la nebunie. Erau considerate divinități secundare, cu puteri limitate. Apropiate de oameni, erau venerate prin intermediul preoților. Sanctuarele lor erau doar izvorul, copacul, stânca sau fântâna, locuri pe care țăranii le decorau așa cum doreau.
Ciclopii
Ciclopii sunt fiinţe fabuloase, reprezentate ca niște uriași cu un singur ochi în frunte. Ciclopii se aseamănă cu oamenii dar diferă prin mărime, fiind gigantici.
Inițial erau doar trei: Brontes, Steropes și Arges. Sunt considerați copii Naturii și ai Cerului. Ciclopii au fost primii fierari. Se crede că vulcanii sunt rezultatul muncii lor. Ei au luptat alături de Zeus împotriva titanilor și i-au oferit acestuia ca arme fulgerul și tunetul. Au rămas pe muntele Olimp pentru a munci alături de zei.
Se spune că Apollo i-a omorât pe ciclopi pentru a răzbuna moartea fiului său, omorât de Zeus.
Medusa
Medusa este o ființă mitologică, descrisă ca fiind o femeie hidoasă, care are șerpi în loc de păr. Totodată, aspectul ei monstruos este însoțit de o abilitate de a pietrifica pe oricine o privește direct în ochi. Medusa a fost ucisă de eroul Perseus cu ajutorul Atenei și al lui Hermes. A ucis-o tăindu-i capul, iar abilitățile de pietrificare s-au conservat până în momentul când a fost înmânat Atenei.
Din corpul neînsuflețit al Medusei a răsărit calul înaripat Pegas, rezultat în urma unirii ei cu Poseidon. În antichitatea clasică, imaginea Medusei a fost folosită ca talisman de înlăturare a spiritelor rele.
Cerberul
Cerber este un câine monstruos cu trei capete. Avea pe spate o mulțime de șerpi agresivi, iar coada lui era tot un șarpe. Este câinele lui Hades, deoarece păzește intrarea în Infern, permițând doar sufletelor morților să intre.
Acesta mai ales veghează ca nimeni să nu mai iasă, împiedicându-le întoarcerea în lumea celor vii. Deși este invincibil, a fost totuși învins de două ori: o dată prin forță fizică, de Hercule, iar altă dată prin forță spirituală, de Orfeu și cântecul lui. Se spune că din saliva otrăvitoare a cerberului s-a născut planta toxică care se numea aconit sau omeag.
Minotaurul
Minotaurul este o creatură fabuloasă jumătate om și jumătate taur. El locuia în marele labirint construit de către arhitectul Dedal la porunca regelui cretan Minos. Labirintul se afla chiar sub palatul lui Minos, în Knossos.
Cuvântul “Minotaur” este traducerea grecească a sintagmei “Taurul lui Minos”. Această creatură era cunoscută și sub denumirea Asterius sau Asterion. Minotaurul este ucis de Tezeu, care este ajutat de Ariadna, fiica lui Minos.
Reporter Youth.md : Jangă Alexandru
No Comment