Descoperă 5 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din S.U.A.


parcuri SUA

Fiecare țară din orice colț al lumii are locurile sale spectaculoase. Deseori pentru a le descoperi trebuie doar să vizităm diverse parcuri naționale, adevărate bogății pentru turiști.

Cele mai frumoase parcuri naționale din lume poartă o distincție aparte pentru a-și proteja farmecul. Ele nu doar păstrează natura pentru generațiile viitoare, dar oferă și oportunități de recreere iubitorilor de natură și aventuri.

În acest context, continentul american trebuie să fie must visit în lista fiecăruia dintre noi. Iar acum descoperă 5 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din S.U.A.

1) Parcul Național Yellowstone – Idaho, Montana și Wyoming

Parcul Național Yellowstone a fost întemeiat la data de 1 martie 1872, fiind primul parc național din lume. El se află pe teritoriul a trei state federale nord americane. Parcul Național Yellowstone se întinde pe o suprafață de 8.987 km², cuprinzând lacuri, canioane, râuri și lanțuri muntoase. Lacul Yellowstone este unul dintre cele mai mari lacuri de mare altitudine din America de Nord și este centrat deasupra lui Yellowstone Caldera, cel mai mare super-vulcan de pe continent. Parcul este elementul central al ecosistemului Yellowstone, cel mai mare ecosistem rămas aproape intact în zona temperată de nord a Pământului. Parcul cuprinde și o parte din munții Rocky Mountain. Numele parcului provine de la numele fluviului omonim, Yellowstone, care este cea mai importantă apă curgătoare din parc.

Printre caracteristicile faimoase ale parcului Yellowstone se pot enumera: prezența frecventă a izvoarelor termale și a gheizerelor, precum și existența unor animale ca bizonul, urși grizzli, lupi. În anul 1978 a fost declarat patrimoniu mondial UNESCO.

2) Parcul Național Yosemite – California

parcuri naționale

Parcul Național Yosemite este un parc național aflat în regiunea central-estică a statului american California, la aproximativ 300 km est de San Francisco.

Parcul național Yosemite are suprafața de peste 3.081 km 2 și se întinde de-a lungul versantului vestic al munților Sierra Nevada, la locul de întâlnire a trei comitate californiene, Madera, Mariposa și Tuolumne, relativ aproape de granița statului California cu statul Nevada.

Anual, parcul național este vizitat de peste trei milioane de turiști, care se deplasează mai ales de-a lungul văii Yosemite, situată în regiunea centrală a parcului.

În anul 1984, Yosemite, care cuprinde un masiv stâncos impunător din granit, cu pâraie cu ape limpezi și cascade, a fost inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Parcul are altitudinea de 400 – 4000 m., prezentând cinci sisteme ecologice. Aici există pâlcuri de arbori sequoia și o floră (3.500 specii de plante) și faună bogată.

3) Parcul Național Zion – Utah și Arizona

parcuri naționale

Parcul Național Zion se află situat la granița dintre statele americane Utah și Arizona. Parcul se află între Platoul Colorado, Marele Bazin și Deșertul Mojave, întinzându-se pe o suprafață de 579 km2, fiind amplasat între culmile Coalpits Wash (1.128 m) și Horse Ranch Mountain (2.660 m). În anul 1909 regiunea canioanelor a fost declarată monument național, pentru ca mai târziu, în anul 1919, să devină parc național. În 1937, teritoriul parcului a fost extins ca să cuprindă și teritoriul numit Kolob Canyon.

Zion înseamnă în ebraică loc de refugiu sau lăcaș sfânt, termen folosit de mormonii care trăiesc în Utah. Pe teritoriul parcului se află numeroase defilee, canioane dintre care mai cunoscute sunt Zion Canyon și Kolob Canyon. Rocile componente ale canionului sunt roci sedimentare în care predomină gresia de culoare brună cu nuanțe de trecere spre portocaliu. Vârsta rocilor este apreciată la circa 170 milioane de ani. Prin relieful variat, parcul oferă adăpost unei flore și faune bogate cu o serie de puncte de atracție așa cum sunt: Virgin River Narrows, Emerald Pools, Angel’s Landing, The Great White Throne, The Three Patriarchs, Kolob Arch și Weeping Rock.

4) Parcul Național Arches – Utah

parcuri naționale

Parcul Național Arches se află în apropiere de orășelul Moab, comitatul Grand, statul Utah, în vestul Statelor Unite ale Americii. Parcul este cunoscut național și internațional prin numărul mare de arcade de piatră (conform, termenului englez, arches) care s-au format prin eroziune. Unele dintre aceste arcade dispar prin erodare până la surpare, dar se constată și fenomenul de formare continuă de arcade noi. Numărul de arcade cunoscute și vizitate se cifrează între 900 și 2.000. Parcul se întinde pe o suprafață de 309 km². Denivelările din parc oscilează între 1.225 și 1.696 m altitudine. În anul 1929 regiunea a fost declarată “monument național”, iar în 1971 a devenit “parc național”.

5) Parcul Național Great Smoky Mountains

parcuri naționale

Parcul național Great Smoky Mountains este un parc național din SUA, care încalcă liniile culmilor din Munții Great Smoky, ce fac parte din Blue Ridge Mountains, care sunt o diviziune a lanțului montan Appalachian. Este cel mai vizitat parc național din Statele Unite. Pe traseul de la Maine în Georgia, de asemenea, Appalachian Trail trece prin centrul parcului.

Parcul a fost înființat de către Congresul Statelor Unite în 1934 și dedicat oficial de președintele Franklin Delano Roosevelt în 1940 . Aceasta cuprinde 2108 km ², ceea ce îl face unul dintre cele mai mari zone protejate în estul Statelor Unite. 

Prezența pădurilor bătrâne dă parcului o neobișnuită bogăție. Circa 10.000 de specii de plante și animale sunt cunoscute de a trăi în parc și estimativ un supliment nedocumentat de 90.000 specii, de asemenea pot fi prezente. Parcul numără mai mult de 200 de specii de păsări, 66 specii de mamifere, 50 specii de pești, 39 de specii de reptile, și 43 de specii de amfibieni, inclusiv multe salamandre și peste 100 de specii de copaci. Cele mai joase regiuni de păduri sunt dominate de copaci cu frunze care cad. La altitudini mai mari, pădurile cu frunze căzătoare lasă loc coniferelor ca Fraser Fir. În plus, parcul are peste 1.400 de specii de plante cu flori si peste 4.000 de specii de plante care nu înfloresc.

Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să mai descoperi mai multe locuri minunate de pe planeta noastră, accesează paginile de Facebook, Instagram și canalul de Telegram al platformei Youth.md ! De asemenea, ne poți susține pe Patreon !

Reporter Youth.md: Cătălina Bezer

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Cartego Bookstore te invită la o expoziție de pictură
Next Instruiri online pentru fete și femei motivate să dezvolte afaceri de succes
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 3 =