Pe internet circulă multe concepții despre acnee, dar de unde știm care dintre ele sunt adevărate? Aici, vom aborda 5 mituri comune despre acnee care sunt greșite:
1. Acneea afectează numai adolescenții care trec prin pubertate
Oamenii se pot confrunta cu acnee la orice vârstă. Acneea apare atunci când uleiul (cunoscut sub numele de sebum) înfundă porii de pe piele, care apoi se infectează și se inflamează. Aceste infecții pot apărea în orice moment al vieții unei persoane. Cu toate acestea, ele sunt mai frecvente atunci când nivelurile hormonale sunt crescute, așa cum este cazul în timpul pubertății, precum și în asociere cu ciclul menstrual.
2. Acneea este cauzată de o igienă slabă
Deși o igienă rea poate agrava acneea, în majoritatea cazurilor acesta nu este motivul principal. Uneori, spălarea prea multă poate fi de fapt problema. Tratamentele exfoliante și de curățare puternice pot înlătura uleiurile din piele și, de fapt, pot agrava acneea. În general, cel mai bine este să vă spălați fața de două ori pe zi (o dată pentru cei cu pielea foarte sensibilă) și să evitați produsele dure. Pentru exfoliere, trebuie doar să spălați cu un prosop o dată sau de două ori pe săptămână timp de 15-30 de secunde.
3. Stresul provoacă acnee
Ca și în cazul anumitor alimente, cercetătorii au descoperit că stresul nu provoacă acnee, dar uneori o poate agrava. Un studiu a analizat acneea studenților, comparând-o înainte și după examene și a constatat că odată cu creșterea nivelului de stres, acneea studenților s-a agravat.
4. Bronzatul reduce acneea
Când culoarea pielii devine mai întunecată, poate face nuanța acneei mai puțin vizibilă, dar niciun dermatolog nu va recomanda vreodată ca un pacient să se bronzeze pentru a scăpa de acnee. O singură ședință într-un pat de bronzare chiar poate crește riscul de cancer de piele, ca și melanomul.
5. Acneea va dispărea singură
Pentru unii, în special pentru bărbați, acneea dispare până la sfârșitul adolescenței, dar aproximativ 40% dintre femei vor avea acnee până la vârsta adultă. Dacă acneea vă afectează sănătatea sau dragostea de sine, discutați cu un medic despre pașii următori. Tratamentul include substanțe topice precum peroxid de benzoil sau spălări cu acid salicilic și antibiotice topice și retinoizi.
Puteți găsi mai multe informații despre activitățile noastre pe site-ul Youth.md sau pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram!
Reporter Youth.md: Berestean Valeria
No Comment