Déjà vu – experiență mistică sau biologică? Află 6 teorii ce explică acest fenomen


deja vu teorii explicative

„Stai. Noi nu am vorbit deja despre asta? Cred că a fost doar un déjà vu.” Dacă ți s-a întâmplat să spui ceva asemănător, atunci îți este familiar sentimentul misterios de déjà vu. Enigma, efectul efemer și neașteptat din spatele acestui fenomen a determinat multitudinea de ipoteze ce încearcă să-i explice originea.

Așadar, îți propun cele mai interesante teorii atât din punct de vedere științific, cât și mistic.

Ce este déjà vu-ul?

Termenul francez  déjà vu, ce înseamnă „văzut deja”, reprezintă un sentiment copleșitor de familiaritate, în care simți de parcă ai mai trăit situația actuală. De exemplu, ești într-un loc complet nou, pe care nu l-ai mai vizitat niciodată și deodată  trăiești senzația de câteva secunde, că deja ai mai văzut aceste împrejurimi.

În jur de două treimi din populație au raportat că au avut senzația de déjà vu, experiență frecventă printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 25 de ani. De asemenea, studiile au arătat că déjà vu-ul este mai întâlnit printre oamenii care călătoresc des sau privesc mai multe filme, dar și printre cei obosiți sau stresați.

C:\Users\Natalia\Desktop\maxresdefault.jpg

Visele-sursă a déjà vu-ului

Visele constituie una din explicațiile acestui fenomen complex. Astfel, se consideră că unele experiențe déjà vu reflectă direct vise reale pe care le-ai avut sau fragmente dintre acestea, fie că le ții minte sau nu. Cu alte cuvinte, unele vise sunt stocate în subconștient, iar în momentul déjà vu-ului, amintirea lor este declanșată.

Viață anterioară

C:\Users\Natalia\Desktop\deja-vu-Esoteric-Science-person-large-bigstock.jpg

Dacă crezi în vieți anterioare, mai exact în reîncarnare, atunci această teorie supranaturală este pentru tine. Reîncarnarea presupune că majoritatea din noi am trăit ca altcineva într-o viață anterioară fără, însă să ținem minte experiența. Astfel, avem senzația déjà vu datorită unui declanșator din mediu, precum un sunet sau un miros cunoscut în viața anterioară, care ne transportă cu memoria pentru câteva secunde acolo. În acest mod putem explica de ce simțim că retrăim trecutul în prezent.

Lipsa atenției sau nevoia de somn

Cu cât mai distrat ești cu atât probabilitatea de a simți déjà vu este mai mare. A trage o privire rapidă asupra unui lucru, fiind ocupat cu altceva, ar putea împărți percepția ta în două. Ulterior, aceasta determină ca hipocampul tău-parte a lobului temporal-să fie ușor confuz, creându-se starea de déjà vu. De asemenea, creierul tău poate face „greșeli”sub formă de déjà vu, atunci când ești obosit sau stresat, semn că ai nevoie de odihnă.

Lumi paralele

Această teorie se bazează pe ideea că un număr infinit de universuri  există concomitent cu lumea noastră, însă noi nu le putem vedea. Așadar, sentimentul de familiaritate déjà vu apare în urma tangenței universului nostru cu unul paralel. Aceasta înseamnă că orice faceți în acel moment, simultan o versiune paralelă a ta face același lucru, creând astfel o aliniere între cele două universuri.

C:\Users\Natalia\Desktop\deja-vu-man-in-the-mirror.jpg

Ochiul dominant

În ciuda faptului că ochii constituie o pereche, majoritatea oamenilor au un ochi dominant ce ar putea contribui la formarea  déjà vu-ului.  Dacă acel ochi trimite informație subconștientului înainte ca ambii să se concentreze și să stocheze datele ca o experiență conștientă, atunci jumătate de creier va analiza informația deja primită pe când cealaltă abia o va primi. Astfel, creierul te va înștiința că a văzut deja informația și se creează impresia că ceva s-a întâmplat de două ori,deși nu există evidență științifică ce ar susține această teorie.

C:\Users\Natalia\Desktop\deja-vu-phenomenon.jpg

Eroare în realitate

Albert Einstein a sugerat că nu există o astfel de noțiune precum timpul și că aceasta a fost inventată de oameni cu scopul de a stabili ordine. Cu alte cuvinte, trecutul, prezentul și viitorul au loc simultan, iar déjà vu-ul este doar o eroare de moment în realitatea noastră. Prin urmare, conform acestei teorii, în timpul déjà vu-ului avem acces la un nivel mai înalt al conștiinței, unde suntem capabili să trăim mai mult de o experiență în același timp.

Fii mereu informat cu Youth.md!

Reporter: Rufanda Ana-Maria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Seminar online gratuit pentru antreprenori: „Fonduri Nerambursabile 2020”
Next Oportunitate pentru tineri voluntari din Bălți pentru a deveni Ambasadori ai ECO(logiei)
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply