De ce ar trebui să alegem ceaiul negru?


Cu un gust mult mai puternic decât al ceaiului verde, ceaiul negru este văzut de multe ori ca un frate mai mic. Ambele variante de ceai provin din aceeași plantă, diferența fiind făcută de modalitatea de preparare a frunzelor. În cazul ceaiului negru, frunzele sunt oxidate complet înainte de uscare, ceea ce nu îl face însă mai puțin sănătos. Păstrează peste 80% din proprietățile prezente și în cazul fratelui său mai celebru, ceaiul verde.

Pe lângă aroma mai puternică, care cere puțin timp de acomodare în special în cazul băuturii neîndulcite și fără arome, ceaiul negru are și un conținut mai ridicat de cofeină. Din acest punct de vedere, se situează între ceaiul verde, ceaiul oolong  și cafea.

Aici am cuprins 10 beneficii ale acestuia, pentru a te convinge că merită să îl alegi printre băuturile din bucătăria ta.

Bogat în antioxidanți

Ceaiul negru este bogat în antioxidanți, cu ajutorul cărora organismul nostru luptă împotriva radicalilor liberi, care ne îmbătrânesc și cresc numărul de toxine din țesuturi.

Tonic și energizant

Cofeina conținută de ceaiul negru acționează ca un energizant pentru sistemul nervos. Stimulează toate funcțiile organismului, iar tu te simți mai bine dispus și mai plin de viață.

Previne cancerul

Polifenolii din compoziția ceaiului negru susțin dezvoltarea celulelor sănătoase și stagnează înmulțirea celor „bolnave”. În acest mod, substanțele active atacă celulele canceroase înainte ca acestea să reușească să atace țesuturile sănătoase.

Susține sistemul imunitar

Taninii, substanțe care îi dau ceaiului acel gust amărui, sunt extrem de utili pentru sistemul imunitar, pe care îl mențin complet funcțional și capabil să lupte cu virusurile și bacteriile.

Stimulează sistemul nervos

Ceaiul negru îmbunătățește memoria, atenția și concentrarea, stimulând circulația sângelui și oxigenarea creierului. Poți bea un ceai negru la o oră după masa de prânz, pentru creșterea productivității după-amiaza.

Sănătos pentru inimă

Ceaiul negru protejează funcționarea corectă a inimii, vasele de sânge și arterele. Previne formarea cheagurilor de sânge și blochează oxidarea colesterolului, și întărește mușchiul cardiac, pentru o circulație cât mai bună a sângelui.

Întărește sistemul osos

Un beneficiu mai puțin cunoscut este dat de fitochimicalele din ceaiul negru. Deși nu au fost realizate multe studii până acum, s-a observat că pacienții care includeau în dietă ceaiul negru aveau o incidență mai mică de osteoporoză și dezechilibre ale sistemului osos.

Piele, păr și unghii

Ceaiul negru susține regenerarea pielii în cazurile de arsuri solare, inflamații și eczeme. Este bogat în vitaminele B2, C, E, zinc, potasiu și magneziu, benefice pentru o piele luminoasă și tânără. Te poți clăti pe față de 2 ori pe săptămână cu ceai negru, iar aminoacizii și antioxidanții din compoziție vor elimina toxinele și îți vor lăsa tenul proaspăt și curat.

Ajută la slăbit

Ca și ceaiul verde, cel negru stimulează metabolismul, eliminarea apei în exces și a toxinelor. Este o bună modalitate de hidratare în timpul unei diete.

Combate halitoza

Ceaiul negru te poate scăpa de respirația cu miros neplăcut, omorând bacteriile din cavitatea bucală. Poți face gargară cu ceai negru sau pur și simplu să îl bei regulat.

Sper că ați aflat ceva nou din articolul nostru.
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram  și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporteră Youth.md: Cristina Pascal

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Orientare vocațională pentru tinerii din Orhei. Descoperă domeniul Jurnalism împreună cu Olga Ceaglei
Next Oportunitate de voluntariat: Feminismd a dat start recrutărilor
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply