Cyberbullying, sexting, șantaj online – ce soluții au găsit tinerii?


Cyberbullyingului, sextingului, șantaj online – ce soluții au dezvoltat tinerii în cadrul Online Safety Ideathon, organizat de Yep!Moldova? 

Pe 8 februarie, în contextul Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet, Yep!Moldova a organizat Online Safety Ideathon „Think before you share”. În cadrul ideathonului, 54 de tineri au format 7 echipe, au făcut un brainstorming de idei și au venit cu soluții pentru problemele găsite, în timp record. Timp de 5 ore, participanții au fost ghidați de experții în domeniul securității online și mentorii Yep! Moldova.

În cadrul ideathonului s-au abordat și s-au căutat soluții pentru 6 probleme:

  • Cyberbullyingul este hărțuirea prin intermediul dispozitivelor digitale, cum ar fi telefoanele mobile, computerele și tabletele. Hărțuirea cibernetică se face prin intermediul SMS-urilor și aplicațiilor sau online: în social media, forumuri, jocuri, unde oamenii pot vizualiza, distribui sau creea un conținut. Hărțuirea cibernetică include trimiterea, postarea sau partajarea de conținut negativ, dăunător, fals sau răutăcios despre altcineva. Aceasta poate include partajarea de informații personale sau private despre o persoană, provocând jenă sau umilire. Unele cazuri de cyberbullying depășesc orice limită, manifestând un comportament ilegal sau criminal.
  • Știri false – Nu tot ceea ce apare pe internet este adevărat. În esență, “știrile false” sunt știri și informații înșelătoare, fără fapte, surse sau citate verificabile. Știrile false au adesea scopul de a afecta reputația unei persoane sau a unei entități, sau de a face bani prin venituri din publicitate.
  • Confidențialitate și informații personale – Nu toți tinerii înțeleg importanța limitelor sociale. Aceștia pot posta informații cu caracter personal, pe rețelele de socializare spre exemplu, care nu ar trebui să fie publice. Ținând cont de acest lucru, tinerii trebuie să se gândească de două ori înainte de a împărtăși detalii confidențiale despre ei înșiși pe diverse canale media. Publicarea unor informații personale poate avea consecințe neașteptate, de la hărțuire cibernetică la furt de identitate.
  • Escrocheria în mediul online este utilizarea serviciilor de internet sau a software-ului cu acces la internet pentru a înșela victimele sau pentru a profita în alt mod de acestea. Escrocii vor trimite utilizatorului un e-mail sau un mesaj cu scopul de a-l convinge să furnizeze informații valoroase, cum ar fi parole de conectare, care pot fi folosite ulterior pentru a fura date sau bani.
  • Șantajul online: Extorcarea online este o infracțiune prin care hackerii dețin date, site-uri web, sisteme informatice sau alte informații personale până când le sunt îndeplinite cererile de plată.
  • Sextingul este trimiterea, primirea sau transmiterea de mesaje, fotografii sau clipuri video cu conținut sexual explicit, în special prin intermediul telefoanelor mobile, către alte persoane. Tinerii care primesc imagini nud/seminud sau mesaje și e-mailuri cu conținut sexual sugestiv le împărtășesc cu alte persoane cărora nu le-au fost destinate niciodată. De aici încep grave probleme.

Printre cele mai ingenioase soluții generate în cadrul Online Safte Ideathon se numără:

  • Privacy – podcast despre securitatea online și datele personale
  • The True WORLD – ghid care îi va învăța pe oameni cum să facă diferența între știrile reale și cele false, dezvoltând gândirea critică.
  • Adevărul – implementarea disciplinei securității online în cadrul curriculei școlare. Disciplina să fie axată pe activități interactive.
  • Young Team – aplicație care scanează mesajele și e-mailurile și informează utilizatorul dacă acestea sunt scams sau nu. Aplicația include materiale utile pentru educație și are o extensie de browser adaptabilă.
  • Your best friend – aplicație pentru control parental, care trimite o notificare părintelui dacă a fost depistat un cuvânt interzis în conversațiile copiilor. Aplicația poate fi utilizată pentru securitate offline, aplicația poate înregistra audio și în regim offline și trimite notificare persoanei de încredere.
  • Safe sharing app – aplicație care împiedică destinatarii mesajelor și fotografiilor să facă capturi de ecran sau/și să partajeze aceste mesaje.
  • OPTO – aplicație „anexă” care limitează posibilitatea oamenii în afara listei de prieteni și urmăritori să scrie comentarii sau să trimită mesaje pe Instagram și Facebook.

Locul 1 în cadrul ideathonului a fost obținut de către echipa OPTO, care vin cu o soluție ingenioasă împotriva cyberbullyingului. Câștigătorii au primit un Startup Library din partea Yep!Moldova, premii din partea partenerilor și un bilet de intrare la Empowering Youth Hackathon Volume 4: 2022, pentru a continua să lucreze la idee.

La Online Safety Ideathon au participat 54 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 19, din 29 instituții de învățământ și din 23 de localități ale Republicii Moldova. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook Yep!Moldova, pe Instagram sau pe canalul de telegram antreprenor.md.

Online Safety Ideathon „Think before you share” a fost organizat de Yep!Moldova și Generația NIKA, în parteneriat cu Artcor și Fundația Moldcell.

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous PowerTech: Un startup din Moldova construiește case eficiente energetic din materiale durabile
Next Profesia viitorului tău. Jurnalism sau comunicare, tu ce alegi?
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply