[Curiozități] Locuințele în trecut VS în prezent


Casa mereu a avut rolul de adăpost confortabil și sigur pentru om. Ea unește familiile, creează memorii, iar casa părintească reprezintă epicentrul copilăriei noastre. De-a lungul istoriei locuințele au trecut prin schimbări esențiale pentru a ne oferi confortul și atmosfera de care avem nevoie. În acest articol, vei afla cum a evoluat în timp arhitectura caselor în diferite colțuri ale lumii.

Casa în perioada antică

Antichitatea nu a fost doar o perioadă de dezvoltare vertiginoasă a civilizației umane, ci și timpul în care s-au pus bazele a ceea ce astăzi numim arhitectură. Construcțiile grandioase, impresionante prin tehnică și măiestrie, erau ridicate pentru monarhi sau conducătorii principalelor culte religioase. Însă, pentru cei săraci, locuințele își păstrau practicabilitatea, iar arhitectura acestora era modestă și simplă. 

În vechile regate egiptene, familiile care nu făceau parte din clasa superioară,  locuiau în case mici, construite din cărămidă arsă și aveau în medie 2 camere. Forma dreptunghiulară a acestor case, cu timpul, a devenit un standard. 

În Orientul Mijlociu, arhitectura construcțiilor se schimba în funcție de materialele disponibile. În zonele unde se puteau fabrica cărămizi, majoritatea caselor erau în formă de stup, iar acoperișul era ascuțit. Unde lemnul era greu de găsit și costisitor, locuințele erau construite din piatră, inclusiv acoperișurile. Asemenea practici încă se pot întâlni în unele țări musulmane. 

În afară de temple și clădirile administrațiilor, casele grecilor erau simple și frumoase. La fel ca și la egipteni și alte popoare, curțile și camerele erau pătrate sau dreptunghiulare. 

În Italia Romană casele erau situate chiar lângă stradă. După ce treceai de vestibul, ajungeai într-un atrium (o curte mică înconjurată de coloane sau de o poartă) de unde se putea ajunge în dormitoare, iar în spatele casei se putea observa o grădină amenajată. In vechea Romă, localnicii trăiau în clădiri, asemănătoare cu apartamentele de astăzi. Unele din ele erau acăltuite din 3-5 etaje, iar un singur apartament putea avea până la 6 camere. La parter se găseau, de regulă, mici magazine. Locuințele celor bogați erau, de obicei, vile impunătoare cu  numeroase dormitoare și odăi pentru petreceri, aceste locuințe fiind situate în afara orașelor.

Locuințele medievale

Deosebirea dintre arhitectura caselor sărace și a celor bogate se accentuază în era feudalismului medieval. La începutul Evului Mediu, Europa nu oferea prea mult la capitolul design-ului casnic. Chiar dacă existau castele somptuoase și catedrale impunătoare, majoritatea populației și în special iobagii erau nevoiți să se mulțumească cu locuințe simple și sărăcăcioase. Condițiile s-au îmbunătățit treptat după Marea Schismă. Aceste schimbări au devenit vizibile inițial în jurul bisericilor și mănăstirilor, apoi în reședințele nobilimii și în marile orașe.

În unele țări, cum ar fi Țările Românești, Regatul Ungariei și țările slave, țăranii au început să se folosească de darurile naturii și să-și decoreze casele cu diferite vopsele naturale, mobilă de lemn, covoare țesute frumos și chiar să vopsească gardurile și fațada caselor. Cultura orientală, promovată de negustori și diferiți călători, a influențat mult aspectul clădirilor simple de atunci.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Și cele mai bine conservate  în timp - LIFE.ro

În puținele centre urbane medievale, construcția apartamentelor și a clădirilor înalte apare pentru prima dată în Sfântul Imperiu Roman, în deosebi pe teritoriile germane. Mai târziu, arhitectura acestor case înalte s-a diversificat odată cu apariția altor orașe mari, cum ar fi Parisul și Londra. 

Spre sfărșitul Evului Mediu apare cultura sau moda palatelor și a conacelor boierești. Stilurile baroc și renascentin în arhitectură s-au răspândit rapid în Europa occidentală. Cererea pentru locuințele fastuoase și mărețe în care stăpânul să-și poată expune mobila luxoasă și tablourile scumpe, prin care să-și demonstreze statutul social de burghez, creșteau. În afară de dormitoarele destinate membrilor familiei, orice astfel de conac avea obligatoriu și nenumărate odăi pentru servitori, întâlniri, petreceri sau alte activități.

Casele moderne și contemporane

Revoluția industrială a reprezentat un pas înainte pentru cetățenii simpli. Regatul Britaniei a fost unul dintre pionierii blocurilor cu apartamente și a cartierelor de locuit. În orașele industrializate apar cartiere muncitorești, care ofereau apartamente ieftine, dar bine construite. Clasa de mijloc din țările occidentale, care aveau banii necesari și posibilități pentru a cumpăra pământ, a lansat moda confortului casnic, al căror stil era influențat de tradiția și obiceiurile locale. 

În timp ce tehnologiile și arhitectura evolua, tendința oamenilor de a avea o casă proprie și o gospodărie independentă creștea chiar și în rândurile țărănimii. Chiar dacă încă se practica construcția caselor din lut, stuf și lemn, piatra și cărămizele s-au popularizat în regiunele sărăcăcioase, iar în orașe erau materialele primordiale pentru construcția unei clădiri.

Principatele române și-au dezvoltat propriile stiluri tradiționale de amenajare a caselor, însă ele se aseamănă prin simplitatea construcției, materialele folosite, forma trapeză și înaltă a acoperișurilor, numărul odăilor și a mobilei dinăuntru. Exemple de mobilă tradițională erau: lavițele, culmea, blidarele, colțarul, păretarele sau cuptorul cu lejancă

Casele moderne, care s-au desprins de stilurile deja consacrate și au venit cu ceva nou în domeniul arhitectural, au fost acceptate cu greu de majoritatea societății. Ca în orice alt domeniu și aici invențiile erau privite cu un anumit scepticism. Atât în Europa, cât și în SUA, noile generații de arhitecți și designeri au oferit un stil architectural cu suprafețe simplificate și mecanice, aproape lipsite de decorațiuni pe fațadă. 

Sticla, oțelul și betonul erau noile materiale de construcție, care ofereau noi posibilități de diversificare. Până la jumătatea secolului al XX-lea, casa și blocurile cu apartamente minimaliste și funcționale erau deja un standard, dar concomitent cu această evoluție, a supraviețuit și stilul tradițional.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de FacebookInstagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sofian Ciochină

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Internship pentru tineri: Vino în echipa LID Moldova
Next Ai participat vreodată la proiecte finanțate de UE? Devino membru/ă a Rețelei #EU4Youth Alumni!
Valeria Berestean
About the author

Valeria Berestean

No Comment

Leave a reply