Curiozități despre biologia umană pe care toată lumea ar trebui să le cunoască!


Indiferent dacă sunteți un expert în bio sau nu știți absolut nimic este util să cunoașteți cel puțin elementele de bază despre biologia umană, deoarece funcționarea corpului nostru este un proces fascinant!

Citiți mai departe pentru a descoperi curiozități despre biologia umană pe care toată lumea ar trebui să le cunoască. 

1. Există mai multe celule bacteriene în corpul nostru decât cele umane

Există de zece ori mai multe celule bacteriene în corpul nostru decât celulele noastre umane. Aceste bacterii sunt inofensive sau chiar ne ajută să îndeplinim funcții cheie ale corpului, cum ar fi digestia. Chiar și ADN-ul nostru în sine nu provine din evoluția umană. ADN-ul uman include genele de la cel puțin opt retrovirusuri care au fost absorbite în propriul nostru cod genetic la un moment dat. Genele virale din ADN-ul nostru îndeplinesc acum funcții importante, în special legate de reproducere.

2. Avem mai mult de cinci simțuri (și fiecare are propriul său organ senzorial sau receptori specializați)

Deși în mod obșnuit ne gândim la cele cinci simțuri tradiționale ca: atingerea, gustul, auzul, văzul și mirosul, corpurile noastre poate sesiza mult mai multe lucruri decât ne-am aștepta. Unele dintre cele mai importante simțuri fiind:

  • Simțuri clasice: Văzul; Auzul; Mirosul; Gustul; Atingerea;
  • Echilibrul și Temperatura;
  • Propriocepție (conștientizarea corpului spațial, iată de ce vă puteți atinge nasul cu ochii închiși)
  • Durerea;

Fiecare este asociat cu propriul organ (gustul cu limba, mirosul cu nasul) sau receptorul senzorial (pielea conține receptori separați pentru atingere, temperatură și durere).

3. Creierul funcționează mai mult în timpul somnului decât în timpul zileei

Mulți oameni presupun că somnul ajută la odiha creierului. Există însă cercetători care consideră că acesta este mult mai activ în timpul somnului. Când dormim și visăm, creierul nostru îndeplinește funcții importante, pe care nu le pot îndeplini în timp ce se concentrează asupra mișcării și gândirii conștiente. În timpul somnului, creierul nostru procesează lucrurile pe care le-am învățat și emoțiile pe care le-am simțit în timpul orelor de veghe și le salvăm în memoria noastră. De aceea, somnul este atât de important pentru învățare.

Do We Really Use Only 10 Percent of Our Brain? | Britannica

4. Toate părțile corpului au capacitatea de a se vindeca pe cont propriu (cu excepția dinților)

Biologia umană înnăscută ne permite să ne vindecăm destul de ușor în cea mai mare parte. În timp ce orice deteriorare gravă a corpului poate dura mult timp pentru a se vindeca, toate părțile corpului nostru au capacitatea de a se vindeca și regenera pe cont propriu – cu excepția dinților. Deoarece smalțul dinților nu este un țesut viu, acesta nu se poate regenera, chiar dacă leziunea este suficient de adâncă pentru a deteriora partea vie a dintelui. De aceea, este atât de important mersul regulat la un medic stomatolog.

5. Culoarea roșie a sângelui nostru este cauzată de forma structurii create atunci când fierul și oxigenul se intersectează

Mulți oameni presupun că sângele nostrum este roșu datorită fierului din el, ceea ce nu este adevărat. Culoarea roșie este creată datorită fierului ce este legat într-un inel de atomi din hemoglobină numit porfirină. Această structură are o formă care face sângele să pară roșu. Când oxigenul este legat de inelul porfirină, acesta schimbă forma, făcând globulele roșii din sânge să apară ca o nuanță de roșu și mai vie.

Cum ți s-a părut acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegam!

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Încearcă o schimbare în viața ta: 7 pași simpli de a reduce din deșeuri
Next Job în Tiraspol // Centrul Social Rezonanță angajează psiholog
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply