Femeile reprezintă mai mult de jumătate din forța de muncă din întreaga lume și câștigă aproape 60% din funcțiile avansate, totuși primesc un salariu mai mic și ocupă mai puține locuri în special în profesiile dominate de bărbați, cum ar fi finanțele și tehnologie. În articolul ce urmează îți propunem informații știintifice despre cum stereotipurile de gen influențează încrederea de sine.
Noile cercetări identifică un motiv pentru care femeile ar putea să se ferească de anumite profesii: le lipsește încrederea în capacitatea lor de a concura în domenii în care se crede că bărbații au performanțe mai puternice, cum ar fi știința, matematica și tehnologia.
De asemenea, femeile sunt mai reticente în a-și împărtăși ideile în discuțiile de grup pe aceste subiecte. Și chiar și atunci când au talent – și li se spune de fapt că sunt foarte performante în aceste subiecte – femeile au mai multe șanse decât bărbații să renunțe la laude și să-și îngroape propriile abilități.
„Credințele noastre despre noi înșine sunt importante în modelarea tuturor tipurilor de decizii importante, cum ar fi la ce colegii ne adresăm, carierelor pe care le alegem și dacă suntem dispuși să contribuim cu idei la locul de muncă sau să încercăm să concurăm pentru o promovare”, a spus Coffman. spune. „Dacă femeile talentate din STEM nu sunt încrezătoare, s-ar putea să nu se uite la aceste domenii în primul rând. Este vorba despre cât de bine credem că suntem, mai ales când ne întrebăm: „Ce sens are să urmăresc?”
„FEMEILE SUNT MAI PROBABILE DECÂT BĂRBAȚII DE A SUBAPRECIA LAUDA ȘI A DISTRUGE PROPRIILE ABILITĂȚI”.
Ceea ce a constatat, în esență, este că stereotipurile de gen ne denaturează punctele de vedere atât despre noi înșine, cât și despre ceilalți – și acest lucru poate fi deosebit de îngrijorător pentru femei, întrucât acceptarea acestor stereotipuri ar putea crea o imagine de sine sumbră, care să le întoarcă profesional.
Iată un instantaneu al constatărilor din toate cele trei studii de cercetare:
Femeile sunt mai puțin încrezătoare decât bărbații în anumite materii, cum ar fi matematica
Într-un studiu, Coffman și colegii săi au cerut participanților să răspundă la întrebări simple cu alegeri multiple în mai multe categorii pe care femeile sunt percepute a fi mai bine abordate, cum ar fi Kardashians, filmele Disney, gătitul, artă și literatură și abilități verbale. Apoi au fost chestionați în categorii considerate favorabile pentru bărbați, precum afaceri, matematică, jocuri video, mașini și sport.
Respondenții au fost rugați să estimeze câte întrebări au răspuns corect la teste și să ghicească performanța unui partener aleatoriu al cărui sex a fost dezvăluit. Atât bărbații, cât și femeile au exagerat, în medie, diferențele reale de performanță de gen, supraestimând avantajul masculin în domeniile de tip masculin, precum și supraestimând avantajul feminin în întrebările de tip feminin. Și în prezicerea propriilor abilități, femeile aveau mult mai puțină încredere în scorurile lor la testele în care credeau că bărbații au un avantaj.
„Stereotipurile de gen determină credințele oamenilor despre ei înșiși și despre ceilalți”, spune Coffman.
„Dacă iau o femeie care are exact aceeași abilitate în două categorii diferite – verbală și matematică – doar faptul că există un avantaj mediu al bărbatului în matematică îi modelează convingerea că propria sa abilitate în matematică este mai mică.”
Femeile reduc un feedback pozitiv cu privire la abilitățile lor
Într-un experiment pentru documentul de lucru Coffman Stereotypes and Belief Updating, participanții au finalizat un test temporizat al abilității cognitive în cinci domenii: științe generale, raționament aritmetic, cunoștințe matematice, înțelegere mecanică și asamblarea obiectelor. Li s-a cerut să ghicească numărul total de răspunsuri corecte, precum și modul în care performanța lor comparativ cu alții. O femeie care avea de fapt același scor ca un bărbat a estimat scorul ei cu 0,58 puncte mai mic, o diferență semnificativă statistic. Și mai surprinzător, chiar și după ce participanților li s-a oferit feedback cu privire la modul în care au performat, acest decalaj de gen în ceea ce privește cât de bine au perceput a continuat.
Într-un al doilea studiu, participanții au fost rugați să ghicească modul în care au performat la un test într-un subiect alocat aleatoriu și să prezică propriul rang în raport cu ceilalți care finalizează același test. Cercetătorii au oferit apoi participanților feedback cu privire la performanța lor. Au descoperit că atât bărbații, cât și femeile au scontat vești bune despre scorurile lor la subiecții cu care sexul lor a fost perceput ca având mai multe probleme.
Stereotipurile se joacă atât de puternic în mintea noastră, încât devine mai greu să convingem oamenii de talentul lor în domenii în care cred că genul lor este slab, spune Coffman.
„O prescripție politică pentru a corecta decalajul de încredere la femei ar putea fi: Să găsim femei talentate și să le spunem:„ Hei, ești bun la matematică. Ai obținut un scor foarte bun la acest test de matematică “, spune ea.” Dar rezultatele noastre sugerează că acest feedback este mai puțin eficient în reducerea decalajului de gen decât am putea spera. Este mai greu decât am crezut să convingem femeile din domeniile tipate de bărbați. că s-au comportat bine în aceste domenii. ”
Nu este clar dacă femeile s-ar simți mai bine cu privire la abilitățile lor dacă ar primi repetate runde de feedback pozitiv, mai degrabă decât o veste bună. „Aș fi interesat să aflu dacă tendința de gen devine mai mică în timp, odată ce o femeie a auzit că se pricepe la matematică din nou și din nou”, spune Coffman. „S-ar putea să trebuiască să încurajați femeile de câteva ori dacă doriți să închideți aceste lacune.”
„LUCRAREA NOASTRĂ SUGEREAZĂ O NECESITATE DE STRUCTURARE A DECIZIILOR DE GRUP într-un mod care îi asigură pe cei mai talentați membri ambii voluntari și sunt recunoscuți pentru contribuțiile lor, în ciuda stereotipelor de gen.”
Este important de reținut, spune Coffman, că aceste studii arată, de asemenea, că bărbații au mai puțină încredere decât femeile în capacitatea lor de a străluci în domenii dominate de femei. „Nu este vorba despre faptul că femeile sunt pur și simplu mai puțin încrezătoare; ceea ce găsim în mod constant este că indivizii sunt mai puțin încrezători în domenii care sunt mai stereotip din afara domeniului lor de gen ”, spune Coffman.
Femeile se opresc la exprimarea ideilor despre „subiecte masculine”
Într-o a treia lucrare, Stereotipurile de gen în deliberare și deciziile de echipă, Coffman și colegii au studiat modul în care echipele discută, decid și recompensează ideile într-un grup.
Echipa de cercetare a comparat comportamentul a două grupuri care au purtat discuții în formă liberă ca răspuns la întrebări care au variat în ceea ce privește „masculinitatea” subiectului. Într-un grup, sexul fiecărui participant era cunoscut, iar în celălalt grup, sexul vorbitorilor nu era identificabil. Au descoperit că bărbații și femeile aveau aceeași capacitate de a răspunde la întrebări, dar încă o dată, stereotipurile de gen au deformat răspunsurile oamenilor.
Pe măsură ce „masculinitatea” întrebării a crescut, femeile au fost semnificativ mai puține decât bărbații să-și promoveze propriile idei în cadrul grupului atunci când genul lor era cunoscut, în special în cazurile în care o singură femeie vorbea cu o grămadă de bărbați. Dar în grupurile în care genul era necunoscut, nu s-au găsit diferențe de gen în ceea ce privește cât de multe femei și bărbați și-au exprimat ideile sau au fost recunoscuți de alții pentru contribuția lor.
Vorbește pentru succes
Pentru a obține succes profesional, oamenii trebuie să își exprime opiniile și să își pledeze ideile în timp ce lucrează în echipe de luare a deciziilor, deci este o problemă dacă femeile rămân tăcute atunci când vine vorba de subiecți de tip masculin – și dacă ideile lor sunt apreciate mai puțin atunci când exprimă-le, spune Coffman.
„Munca noastră sugerează necesitatea de a structura luarea deciziilor de grup într-un mod care să asigure atât cei mai talentați membri, cât și voluntarii și să fie recunoscuți pentru contribuțiile lor, în ciuda stereotipurilor de gen”, spune lucrarea.
„Aș încuraja liderii de afaceri să se gândească la modul în care [nivelurile de încredere ale lucrătorilor] influențează procesele din organizațiile lor”, spune Coffman. „Aș spune că furnizarea de feedback suplimentar este un început bun. Dacă în calitate de angajator vedeți talentul undeva, contactați-vă pentru a vă asigura că persoana este încurajată, recunoscută și recompensată – nu doar o dată, ci în mod repetat – ar putea fi un lucru util de făcut ”.
Cu aceste noi date despre stereotipurile de gen, Coffman și colegii săi speră că munca lor va contribui la informarea viitoarelor cercetări pentru a compune răspunsuri la câteva întrebări nedumeritoare, cum ar fi de ce bărbații și femeile cred că bărbații se vor comporta mai bine decât femeile în anumite domenii și ce intervenții pot să fie considerat a închide acest decalaj de gen în încrederea în sine.
„Stereotipurile sunt opinii omniprezente, larg răspândite, care modelează convingerile despre abilitățile noastre și ale altora, probabil încă de la o vârstă fragedă”, spune Coffman. „Până când nu putem schimba aceste stereotipuri, este esențial să ne gândim la modul în care putem inocula mai bine indivizii de prejudecăți induse de stereotipuri, ajutându-i pe oameni să continue cariere în zonele în care se află pasiunile și talentele lor”.
Echipa Youth încurajează tineretul activ și le urează succes în toate începuturile.
Sperăm că informaţia propusă a fost utilă şi nu vei ezita să ne lași un feed-back . Te invităm să citeşti şi alte articole pe portalul Youth.md şi să accesezi paginile noastre de Facebook și Instagram.
No Comment