Cum poate să mă afecteze dezinformarea?


Pe rețelele sociale și în mai multe instituții media sunt zilnic distribuite o serie de știri false, menite să ne manipuleze, să ne ducă în eroare și să reducă încrederea pe care o mai avem în mass-media. Astăzi, vei afla cum te poate afectate manipularea din media, fără ca să observi, fapt care îți schimba total viziunea.

Cum te afectează dezinformarea:

  • îți poate influența deciziile;
  • îți Denaturează realitatea;
  • face să-ți cheltui banii inutil;
  • îți poate pune în pericol 
  • sănătatea sau chiar viața.

ȘTIRILE FALSE sunt unul dintre cele mai răspândite instrumente ale  dezinformării. Acestea sunt difuzate prin mass-media (ziare, reviste,  publicații online, TV, radio) sau rețele de socializare. Spre deosebire de  știrile adevărate, știrile false nu sunt materiale jurnalistice veridice, acestea au scopul de a dezinforma, manipula și a induce în eroare. 

Ce fac dacă am depistat o știre falsă?

  • În primul rând – nu o distribui!
  • Raportează știrea falsă pe pagina www.stopfals.md;
  • Dacă ai văzut știrea pe rețelele de socializare, raportează postarea. 
  • Știrile false se răspândesc mai repede decât un virus și sunt la fel de periculoase. Protejează-te!

Cursul de educație media pentru tineri este un produs al Clubului Studenților, elaborat în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate, Biroul pentru România și Republica Moldova, finanțat în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane.

Ghidul de educație media pentru tineri „Cu ochii în patru” este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass-media din Republica Moldova și eforturi inovatoare de educație mediatică”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews Moldova.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram  pentru  a fi la curent cu toate oportunitățile și materialele disponibile pentru tine!

Reporter Youth.md: Sulima Daniela

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează Zilele Științei, ediția 4
Next Studenții doctoranzi pot câștiga Bursa Guvernului și Bursa pe domenii științifice
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − 4 =