CRPE – R. Moldova a lansat un sondaj despre percepția elevilor față de vaccinare și impactul știrilor false


Echipa CRPE – R. Moldova lansează sondajul Cum percep elevii, studenții și profesorii din Republica Moldova campania de vaccinare anti COVID-19 și impactul știrilor false? în care se analizează percepția elevilor de liceu din Republica Moldova privind criza COVID-19 din perspectiva dezinformărilor și știrilor false extrem de prezente în viața lor de zi cu zi.

Iată care sunt câteva din concluziile sondajului:

  • Elevii sunt mult mai predispuși să perceapă informațiile false ca fiind adevărate comparativ cu studenții sau profesorii. 21.1% din cei 451 elevi respondenți cred că Bill Gates este principalul responsabil de răspândirea virusului COVID-19 și de crearea tehnologiei de microcipare a populației prin intermediul vaccinului.  Alte 38% elevi și 21.6% studenți consideră că usturoiul, ghimbirul sau vodca ajută la prevenirea și tratarea infecției cu virusul COVID-19.
  • Cu toate acestea, aproape 90% din elevi sunt convinși că nu distribuie știri false. Procentul e același și pentru studenți și profesori. Este un rezultat înșelător și intră în contradicție cu răspunsurile oferite în întrebările din chestionar unde un număr ridicat de elevi, în mod special, au semnalat știri false ca fiind adevărate!
  • Încrederea elevilor în autorități este joasă, 39% din ei consideră că toate decesele din Republica Moldova sunt clasate în statisticile oficiale ca fiind cauzate de COVID-19.
  • Aproape jumătate (48%) din elevi își percep comunitățile ca fiind foarte bine sau bine informate despre COVID-19 și măsurile de prevenire a virusului. Alte 12% își percep comunitățile drept prost informate sau dezinformate în acest sens. Cu referire la rata de informare privind campania de vaccinare, aceeași proporție de elevi (40%) își percep comunitățile ca fiind foarte bine sau bine informate, în timp ce un număr îngrijorător de mare de elevi (19%) le percep, totuși, ca fiind prost informate sau chiar dezinformate.
  • Atitudini față de vaccin. Chiar dacă 63% din elevi consideră adevărat că vaccinarea previne contractarea bolii în cele mai multe situații, fiecare al treilea tânăr (35%) se teme de efectele secundare ale vaccinului, în timp ce doar 20% se simt liniștiți în legătură cu posibilitatea de a se vaccina.


Studiul complet poate fi accesat aici.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului Consolidarea rezilienței în fața dezinformării prin educarea tinerilor în domeniul media și al sănătății publice [EN: Building resilience to COVID-19 disinformation through health and media education among youth] implementat de către Reprezentanța din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. 

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Dezbatere publică despre știrile false și dezinformarea online
Next Cariera Mea: Descoperă mai multe despre antreprenoriat cu Alexandru Bordea
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + 5 =