Cine au fost “The Beatles”? Tot ce trebuie să știi despre această trupă-legendă


Cu siguranță cu toții am auzit de Yellow Submarine sau de The Beatles dar puțini sunt cei care știu istoria din spatele succesului aceste trupe. Perseverența, talentul, ambițiile, determinare și legătura strânsă dintre cei patru membrii i-au dus pe cele mai mari scene din lume, faima venind deodată la pachet.

Muzica

Muzica este arta combinării sunetelor și a notelor simultan într-o formă plăcută estetic pentru auzul omului. Încă din timpuri străvechi muzica a fost considerată una din ramurile artei, făcând parte din bogatele tezaure culturale al nenumăratelor țări. Din perspectiva grecilor muzica se subînțelege ca odihnă și armonie, această mângâindu-l și aliniindu-ne sufletele păgâne cu armonia notelor sale muzicale. 

Muzica în decursul istoriei

De-a lungul timpului muzica ne-a dăruit nenumărate creații muzicale bazate pe fapte reale sau fantastice interpretate în diferite moduri muzicale. Muzica a stat la bazele creării societății din zilele de astăzi, influențând comportamentului și stilului personal al tinerilor ascultători al noilor generații care s-au format pe parcursul anilor. Datorită diferențierii de vestimentație și gusturi oamenii s-au putut regăsi în multe istorii redate în cântecele care le-au atras atenția.

În această rubrică îți va fi prezentată una dintre cele mai bune trupe din anii 60′, cu o influență majoră asupra societății de atunci. Muzica lor a fost una influentă pentru Era Rock, dându-i un imbold de dezvoltare societății de atunci în industria muzicii – The Beatles.

“The Beatles”

Membrii

1. John Lennon

2. Ringo Starr

3. Paul McCartney

4. George Harrion

Formarea trupei

În 1954 John Lennon și-a format propria trupă în liceu având denumirea de “The Quarrymen”, iar în 1957 acesta îl cunoaște pe Paul McCartney. Acetsa intră în formația sa, doar la 15 ani, după ce l-a impresionat pe John cu partitura unei versiuni propii după un cântec al lui Eddie Cochran.

În 1958 George Harrison  după o lună de insistențe – motivul fiind vârsta sa de 14 ani – devine membru oficial al formației fiind catalogat ca cel mai tânăr membru. Unul din membri a sugerat în 1960 schimbarea denumirii astfel din “The Quarrymen” aceștia au devenit “The Beatles”, provenit de la (beat) măsură.

În august 1962 Ringo Starr este cooptat în trupă; înlocuindu-l astfel pe Best, distribuția Beatles devine completă. În același an, George Martin, producător al casei Parlophone (membră a EMI), acceptă, la insistențele lui Brian Epstein, o audiere a trupei. Este semnat imediat un prim contract.

Succesul trupei “The Beatles”

În decursul anului 1963, discurile formației se statornicesc pe locul întâi din topurile britanice. Numărul total al discurilor care se vânduseră în acest an – două milioane și jumătate – constituia un record în istoria muzicală a Marii Britanii. În aprilie 1963 apare al treilea single, From Me to You.

În perioada mai-iunie, participă la un nou turneu, alături de Roy Orbison, iar in august apare single-ul She Loves You (tirajul precomandat: 500.000 exemplare). Mania pentru Beatles a început în Anglia pe 13 octombrie 1963 cu o apariție televizată la London Palladium.

Turneul în Suedia s-a soldat cu un imens succes, iar în noiembrie 1963 – Beatles cântă la Royal Command Performance, în același program cu Marlene Dietrich și Maurice Chevalier. La sfârșitul anului 1963, apare albumul With The Beatles (precomandă 1.000.000 de cereri). Un critic de la ziarul Sunday Times scria: “sunt cei mai mari compozitori după Beethoven”.

Sfârșitul unei ere

The Beatles, după concertul din Candlestick Park, din San Francisco, 29 august 1966, și-au concentrat forțele în studioul de înregistrări. Noile compoziții și experimente muzicale le-au ridicat reputația artistică în mod remarcabil păstrându-și totuși uriașa popularitate. Însă, soarta financiară a grupului a luat o întorsătură nefavorabilă atunci când managerul lor, Brian Epstein, a murit pe 27 august 1967.

După aceasta, membrii trupei și-au urmat interesele individuale și s-au întâlnit tot mai rar. Ultimul lor concert este considerat a fi apariția live pe acoperișul studio-urilor Apple, din Londra, în ianuarie 1969. Acesta a și apărut compilat în albumul “Let It Be”.

În iulie 1969 trupa s-a reunit pentru a înregistra albumul Abbey Road. Oficial, Beatles s-a destrămat în 1970, și orice speranță a unei reuniuni a fost zdrobită când Lennon a fost asasinat. Astfel în 1971 nu a mai fost nici o speranță la revenirea mult iubitei trupe pe scenă.

Reporter: Evelina Ciutac

Mai multe recomandări si sfaturi găsesti în categoria Biblioteca.

Previous Vino la Clubul de Film Psihologic pentru vizionarea unui film și a participa la discuții
Next Participă la o zi de descoperire a avansurilor franceze - dezvoltare locală
Daniela Panico
About the author

Daniela Panico

No Comment

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *