Cărți pe care trebuie să le citim minim o dată în viață


Mulți cititori privesc cu sfială la cărțile clasice, la romanele sau operele canonice prin care sau peste care au fost nevoiți să treacă în timpul școlii. Se lasă intimidați de numărul de pagini, de pasajele descriptive, poate, sau uneori de stilul care pare că ține pofta de citit în loc. E greu să ne înfrângem temerile sau prejudecățile, dar uneori e necesar să nu ne mai temem de romanele lungi, să scuturăm de praf cărțile clasicilor din bibliotecă și să fim mai îngăduitori cu ritmul nostru de lectură.

Pentru că dincolo de orice impediment, sunt cărți care abordează teme universale, care explorează cele mai profunde experiențe umane și care reușesc să ajungă la mintea și la inimile cititorilor indiferent de secolul în care au fost scrise. 

De multe ori, cele considerate clasice ale literaturii sau acele lucrări publicate cu mult timp în urmă sunt de obicei văzute ca principalele referințe ale scrisorilor. Cărți care nu pot fi niciodată umbrite de cei mai contemporani născuți în epoca best-seller-ului și de noi forme narative. 

MACBETH” DE WILLIAM SHAKESPEARE

carti clasice celebre

Macbeth, general în armata regelui Scoției, Duncan, cade pradă unor vedenii în care vrăjitoarele îi prevestesc că va deveni rege al Scoției. Deși neîncrezător și temător la început, cu ajutorul intrigii țesute de soția sa, Lady Macbeth, acesta începe să se agațe din în ce mai tare de visul care urmează să-i aducă puterea și stăpânirea regatului, vis care abate asupra sa nenorocirea. 

O piesă despre vanitate și tentația corupătoare a puterii, despre destin și despre slăbiciune, Macbeth este o lectură mereu actuală, care continuă să încânte cititorii și privitorii și să inspire regizori de teatru și film. 

MÂNDRIE ȘI PREJUDECATĂ” DE JANE AUSTEN

carti de dragoste celebre

Felul deosebit de a scrie al lui Jane Austen, cu eleganță, umor și inteligență, face din Mândrie și prejudecată mai mult decât un carte clasică de dragoste. Romanul schițează un portret captivant al societății și o critică a stereotipurilor și realităților ce defineau viața femeilor în Anglia secolului al XIX-lea. Întâlnirea cu Lizzie Bennet, una dintre cele mai fermecătoare protagoniste din literatura universală, îi face pe cititori să înțeleagă  importanța visurilor, a valorilor și, în același timp, le arată de câtă putere este nevoie ca să treci peste… mândrie și prejudecăți.

FRANKENSTEIN DE MARY SHELLEY

carti celebre de groaza

Într-o vară la începutul anilor 1800, fiind în vacanță, Mary Shelley, împreună cu soțul său Percy și poetul Lord Byron s-au provocat reciproc să vadă cine va scrie cea mai bună poveste de groază. Astfel s-a născut Frankenstein, una dintre cele mai celebre cărți gotice care a propulsat numele scriitoarei de doar 18 ani în imortalitate. 

Premisa cărții e aproape universal cunoscută: tânărul om de știință Viktor Frankenstein creează un monstru în urma unui experiment științific. Dar în felul în care e dezvoltată și scrisă cartea,  Frankenstein devine mai mult decât o poveste de groază, care relatează viața unui monstru. Devine o carte despre noi toți, despre umanitate și empatie, despre limite, despre relația cauză și efect. Despre faptul că în viață, unele lucruri se întâmplă dincolo de puterile și controlul nostru, iar felul cum reacționăm la ele spune multe lucruri despre noi. 

LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI” DE EMILY BRONTË

carti clasice de dragoste

Deși societatea de astăzi este diferită de cea de acum două secole, în esență, oamenii nu s-au schimbat prea mult. Iubesc cu aceeași dăruire, suferă cu patimă, sunt mistuiți de gelozie, dramă și suferință. Tocmai din acest motiv, romanul de dragoste cu subtile accente gotice, La răscruce de vânturi, de Emily Brontë, rămâne la fel de îndrăgit și de cititorii contemporani.

Această carte clasică, despre care mulți critici au spus că e poezie mascată în proză, e o analiză a relațiilor dintre oameni și o explorare a dragostei, așa cum e – cu toate frumusețile și durerile sale devastatoare. 

MIZERABILII” DE VICTOR HUGO

carti celebre de citit

Un roman social clasic ce se întrepătrunde cu povești de dragoste, onoare și obsesie, Mizerabilii este cel mai cunoscut și îndrăgit roman al scriitorului francez Victor Hugo. Dincolo de cele cele două mari fire narative, care merg pe urmele aventurii și iubirii,, cartea descrie fidel atmosfera secolului al XIX-lea în Franța, fiind o frescă a societății din acea perioadă. 

RĂZBOI ȘI PACE” DE LEV TOLSTOI

carti celebre din literatura universala

Despre opera sa de căpătâi, Război și pace, Tolstoi spunea că „nu este un roman, cu atât mai puțin poem și încă și mai puțin cronică istorică.” Deși este greu să o așezi într-o categorie, sau poate tocmai din acest motiv, cartea lui Tolstoi este o lectură de referință în parcursul oricărui cititor. Război și pace te învață cum să citești un roman, cum să urmărești perspectivele personajelor, amplitudinea și complexitatea existenței lor. 

Povestea se concentrează în jurul a patru familii aparținând nobilimii ruse și urmărește viața lor de înainte și în timpul invaziei lui Napoleon din 1812 în Rusia. Generos la capitolul detalii, Tolstoi pictează un portret viu al Rusiei în acea epocă, reușind totodată să scrie o carte care cuprinde vastitatea experiențelor umane, de la dragoste și frumusețe la agonie.

MARILE SPERANȚE” DE CHARLES DICKENS

titluri carti celebre

Una dintre capodoperele literaturii universale, Marile Speranțe de Charles Dickens, prinde cititorul într-un iureș amețitor de întâmplări neașteptate. Romanul urmărește viața lui Pip din copilărie până la maturitate, conturând în paralel imaginea clasei muncitoare din Anglia victoriană în raport cu nobilimea.

E una dintre cărțile clasice esențiale în care cititorul descoperă rolul empatiei în lectură prin felul în care autorul îl poartă de-a lungul vieții și experiențelor eroului său. Marile speranțe e o poveste înduioșătoare despre inocență și suferință, despre puterea de a-ți urma visul și de a-ți schimba condiția. 

PORTRETUL LUI DORIAN GRAY” DE OSCAR WILDE

cele mai celebre carti clasice

Portretul lui Dorian Gray, unicul roman al lui Oscar Wilde, este povestea unui tânăr care își „vinde sufletul” pentru tinerețea și frumusețea veșnice Cartea explorează legăturile nevăzute dintre viață și artă, dintre creator și creația sa și, poate mai mult decât orice, prin minunatul stil al lui Oscar Wilde este o călătorie spre atingerea frumuseții absolute. Întâmpinat cu freamăte de protest la momentul publicării, Portretul lui Dorian Gray rămâne unul dintre cele mai frumoase romane din literatura universală. 

„Romanul meu e otrăvitor, dacă vreţi, dar nu puteţi nega că este perfect, iar perfecţiunea este ceea ce căutăm noi, artiştii.“ (Oscar WILDE)

DRACULA” DE BRAM STOKER

carti de groaza celebre

Să transformi un roman cu vampiri într-o carte clasică cere un geniu literar deosebit, iar Bram Stoker a reușit acest lucru. Cartea sa, Dracula, unul dintre romanele celebre ale genului  horror a devenit un fenomen internațional, care l-a transformat pe contele vampir într-un simbol popular. Atmosfera gotică surprinsă de Stoker învăluie cartea în groază și mister, iar contele Dracula, malefic, viclean, însetat de sânge, a schimbat peisajul literar al cărților de groază. 

LOGODNICA” DE ANTON CEHOV

carti de citit celebre

Cehov este unul dintre cei mai încântători autori din literatura universală. Povestirile sale sunt pline de umor, extrem de minuțios construite și toate detaliile sunt măsurate cu precizie.

Volumul Logodnica, care adună unele dintre cele mai cunoscute proze ale scriitorului rus este o lectură vie și fascinantă în orice epocă, plină de umor, dar din care răzbat unele dintre cele mai apăsătoare teme ale literaturii: absurditatea și banalitatea vieții. 

Dacă vreți să-l descoperiți și cu alți ochi pe Cehov, recomandăm și volumul de corespondență, o lectură minunată care dezvăluie sensibilitatea, umorul și caracterul marelui scriitor rus. 

METAMORFOZA” DE FRANZ KAFKA

carti clasice de citit odata in viata

O carte încărcată de simboluri și poezie, de Franz Kafka, poate fi o experiență de lectură bizară pentru cei neobișnuiți cu stilul autorului praghez, dar cu puțină răbdare, lăsând deoparte logica și convenția literară obișnuită, povestirea lui Kafka este o încântare.

Gregor Samsa este deja un personaj celebru al literaturii universale, cu toții știm povestea care stă la baza Metamorfozei: dimineața, în care acesta se trezește preschimbat în gândac. Și de aici cititorul e invitat să exploreze drama imposibilității de a evada dintr-un corp străin. 

MUNTELE VRĂJIT” DE THOMAS MANN

cele mai bune carti clasice

O capodoperă clasică modernistă, un bildungsroman tradițional, o alegorie a Europei de dinaintea Primului Război Mondial, Muntele vrăjit al lui Thomas Mann, este o carte profundă, infuzată cu un umor fin în ciuda subiectului întunecat pe care îl abordează.

Hans Castorp, protagonistul romanului, ajunge să stea într-un sanatoriu de boli pulmonare timp de șapte ani în loc de cele trei săptămâni pe care și le propusese inițial. Romanul urmărește experiențele, lecțiile, meditațiile, discuțiile filosofice care ajung să-l transforme pe Hans și pe cititor totodată. Nu e o lectură ușoară, dar la final va fi una încântătoare, mai ales dacă urmăriți cu atenție construcția romanului, amplitudinea desfășurării și a perspectivelor.

Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md:Leahu Dumitrița

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Coeficient de inteligență (IQ) VS Inteligența Emoțională (EQ)
Next Bugetul Personal - organizare și planificare
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply