Află mai multe despre programul Erasmus de la una dintre beneficiarele acestuia – Cezara Budu


În live, Erica, o reporteră din echipa Youth.md organizează un interviu cu Cezara Budu, beneficiară a serviciilor Erasmus +. S-a pus în disdcuție experiența ei în altă țară. Urmărește articolul de mai jos pentru a afla mai multe despre ceea ce s-a vorbit.

Cezara are 20 de ani,  este în al doilea an de studiu la Universitatea de stat facultatea de relații internaționale, științe politice și administrative. Se considera a fi o tânara activa, care se implica în mai multe proiecte. Ea este o tânără ambasadoare Europeană de aproape 3 ani. 

De unde ai aflat despre posibilitatea de a participa în acest program?

 Cezara a fost implicată în alt program de youth exchange în Elveția, apoi s-a aventurat mai departe în lumea voluntariatului. A fost voluntara pentru organizații ca CNTM, și a ajutat la începerea programului Youth.md. A încercat sa  puna baza acestui proiect împreuna cu prietenii sai. Cezara consideră că află despre majoritatea proiectelor prin faptul ca este interesată și deoarece este implicată în mai multe proiecte. 

De ce ai nevoie pentru a aplica la Erasmus?

“În primul rand, trebuie sa știm ca exista mai multe tipuri de Erasmus +” ne-a spus Cezara. Tipul de proiect „youth exchange” la care a participat și ea, este pentru adolescenți de vârstă mai mare, între 18-30 ani, dar mai există și proiecte de „visita” care durează mai mult timp ca un semestru sau chiar un an. 

Cezara a participat la „youth exchange” pe o perioada de o săptămână. Ea a spus ca a fost relativ simplu sa aplice, și a avut nevoie doar sa completeze un formular unde și-a scris datele personale, certificatul de vaccinare și o scrisoare de motivare/ descriere de la ea.

Ce reacție ai avut cand ai aflat ca ai fost acceptata ca beneficiară? Care au fost așteptările tale?

Cezara ne-a spus că atunci când vine vorba despre proiecte în care procesul de selecție este mai complicat, deobicei te simți ca în stare de șoc. Însa, ea se simțea foarte sigură în faptul că va fi acceptata, și în momentul în care a primit mesajul era foarte fericită, și a început sa caute bilete. Inițial nu le-a spus părinților săi ca a aplicat la programul Erasmus, deoarece voia sa vadă daca va fi acceptata. Părinții ei erau foarte bucuroși și mândri de ea cand li s-a spus ca a fost acceptată. 

Cezara vorbește despre faptul ca majoritatea tinerilor nu știu despre oportunități „gratis” ca Erasmus+, și este bucuroasă ca portalurile de informare vorbesc despre asta mai mult. 

Crezi că tinerii nu beneficiază pe deplin de programuri din motiv că nu sunt informați?

Cezara consideră că dezinformarea este o problema foarte mare în Chișinău și mai ales în afara orașului, și afla informații când sunt mai activi și mai implicați, și ca elevii au noroc de unii profesori. Ea ne povestește despre cum a avut mulți colegi sa o întrebe despre proiectele la care a participat, și se bucura ca poate ajuta tinerii sa fie mai informați.

Ai avut posibilitatea să alegi dintre mai multe țări, sau era deja stabilit ca Spania?

În proiecte ca „youth exchange” este inițial indicată țara, tema care va fi abordată și locațiile. 

Cum ți sa părut localitatea în care erai cazată?

Cezara se considera o persoana deschisa, și încearcă să se conformeze cu situația în care se afla. Ea ne spune ca nu a plecat singura, și era cu o delegație de 6 oameni din Republica Moldova, 3 fete și 3 băieți. A facut cunoștință cu colegii de călătorie la aeroport. A spus ca calatorie a fost anevoioasa, deoarece localitatea în care trebuia sa traiască era în partea opusă a Spaniei de la aeroport, așa ca a avut de călătorit 7 ore cu autocarul pe langa călătoria de avion. Au stat la un hostel, și toate fețele erau în aceeași camera. 

Cum te-ai descurcat în situație de pandemie?

Cezara ne-a spus ca nu au stat în carantina, și din cauză că erau majoritatea vaccinați, au trecut ușor. Au trebuit sa poarte mască pentru toată durata călătoriei. A spus că au avut noroc de vreme, și nu au avut zile ploioase.

Ți-ai făcut prieteni noi în perioada petrecuta în Spania?

Cezara ne spune că a creat relații foarte bune cu persoanele care au participat în proiect, chiar și cei din alte tari. Ea ne-a spus că a aflat că persoanele din zona de est ca Georgia, Moldova etc. țin să se impace mai bine unii cu alții. 

Care este o istorioară pe care o ții cel mai bine minte?

În fiecare dimineata, participanții făceau Zumba, se considera ca o tradiție. În fiecare seara aveau loc serile interculturale, iar lumea se distra enorm de mult pana la orele de 3-4 dimineața, iar a doua zi trebuiau sa fie la 9 la orele de zumba. În seara în care Republica Moldova a fost prezentată, Cezara ne spune că au reușit sa transmita dragostea pentru vin tuturor. A doua zi de dimineață, și majoritatea persoanelor erau mult prea obosiți, și a fost planificata pe mai tirziu. Cezara și prietenele ei au decis sa exploreze locurile în timpul liber pe care-l aveau, și au mers la o plimbare. Au pierdut urma timpului, și au întârziat la ora de Zumba.

Ce costuri au fost acoperite de Erasmus?

Toate proiectele Erasmus sunt finantate de Erasmus. Când vine vorba de bilet, li s-a dat o suma maximă pe care nu trebuiau să o încalce, iar suma pentru Cezara era de 360 euro. A reușit să se încadreze în această sumă. Cazarea și mâncarea au fost inițial incluse.

Cât de deschise sunt școlile și universitățile pentru astfel de programe?

Cezara ne spune ca a avut norocul sa fie în universități și licee în care profesorii erau foarte primitori. Când a plecat pentru prima data cu programul Flex, Cezara era elevă în clasa a 10-a la Spiru Haret. Ea ne spune ca atunci când a fost acceptata a anunțat din timp cî va pleca pentru primul an cu Flex, și nu a avut probleme de loc. 

Ce tema ai avut-o la acest program?

Tema a fost „prevenirea adicției” și se referea la adicția la droguri, alcool etc. Inițial, Cezarei i-a plăcut foarte tare tema, și a fost unul dintre motivele pentru care a aplicat la acest program. În fiecare zi aveau loc seminare, în care învățau diferite tehnici prin care au putea ajuta persoanele care se lupta cu adicțiile. Unul dintre subiecte a fost apărarea de sine, și pentru 2 zile au mers la ore de arte marțiale unde au invatat cum sa se apere.

Cum a fost întoarcerea în țară?

Plecarea a fost foarte tristă, grupul din Moldova au fost primii care au plecat, și au fost aplaudați și toate lumea și-a luat rămas bun. Apoi a trebuit sa treacă prin 7 ore de autobuz înapoi spre Madrid. Au ajuns în Madrid cu 5 ore înainte, și Cezara și prietenele ei au decis sa organizeze o evadare și să exploreze orașul. Au ajuns cu 15 minute înainte sa se inchida check-in ul. Colegii erau cam supărați însă ele erau vesele. I sa părut dificil să intre înapoi la ore și să meargă înapoi la lucru.

Ai niște sfaturi pentru viitorii beneficiari acestor proiecte?

Sfatul cezarei este „Implică-te!” . Ea încurajează oamenii să facă ceva, să se implice și să încerce. Și daca nu reușești din prima, încearcă de mai multe ori pana îți iese. Ai încredere în tine, și fii tu însuți.

Daca ai mai avea oportunitatea să mai participi odată la așa fel de program – ai face-o?

“Da, aș mai vrea sa merg în așa proiecte” ne-a spus Cezara. Îi plac mult genul ăsta de proiecte și vrea să se implice mai mult. 

Descrie experiența ta într-un cuvânt

Cezarei i s-a părut că acest proiect a fost destul de nebun „în sensul bun”.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter: Sîrbu Bianca

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Pășește în lumea antreprenoriatului social prin intermediul acestui articol
Next Voluntarii Youth.md informează alți tineri despre oportunitățile unde se pot implica
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply