A fost lansat un nou Centru de validare a educaţiei non-formale și informale


În cadrul Centrului de Excelență în Energetică și Electronică din Chișinău a fost lansat un nou Centru de validare, a cărui activitate se va concentra pe implementarea programelor de certificare a competențelor obținute în contexte non-formale și informale.

Centrul se va ocupa cu certificarea competențelor persoanelor care activează în domeniul electroenergetic. Proiectul este realizat în contextul crizei energetice și în scopul promovării consumului de energie regenerabilă, energiei verzi, când tot mai multe companii de montare a bateriilor solare au nevoie de muncitori calificați.

Necesitatea și importanța extinderii posibilităților pentru recunoașterea cunoștințelor și competențelor dobândite în contexte de educație non-formală și informală în domeniul electroenergetic derivă din cererea mare de specialiști în domeniul energetic, cum ar fi: montatori de panouri solare și fotovoltaice, electricieni, operatori la oficiul poștal ș.a. Întreprinderi de stat și private precum Poșta Moldovei, Telecom, Prime Energy etc. solicită certificarea angajaților pentru a asigura calitatea serviciilor, avansarea în cariera profesională și oportunitatea de a obține un salariu mai mare.

Centrul de Excelență în Energetică și Electronică se înscrie în lista celor 9 Centre de validare lansate recent și va implica cei mai importanți actori în domeniu pentru a certifica competențele profesionale ale cetățenilor din țară și ale celor reveniți de peste hotare, care au acumulat o vastă experiență la locul de muncă în domeniul electroenergetic.

Validarea competențelor profesionale a devenit posibilă grație sprijinului Elveției în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, în parteneriat cu Organizația Internațională a Migrației, Misiunea în Republica Moldova.

Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea partenerilor de dezvoltare, continuă să extindă gama de meserii și specialități în vederea asigurării validării competențelor profesionale pentru cât mai mulți cetățeni din țară și din diaspora.

Sursa: mec.gov.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md! 

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Nanosatelitul creat de experții UTM este pregătit să fie expediat către Centrul Spațial din Japonia
Next Oportunitate // Stagiu profesional în cadrul CNTM
Cebanu Marina
About the author

Cebanu Marina

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − 8 =