Află ce este vitiligo și ce vedete suferă de această afecțiune


vitiligo

Vitiligo este o afecțiune care duce la distrugerea sau slăbirea melanocitelor, acele celule pigmentare responsabile de culoarea pielii, ceea ce duce la apariția de pete albe pe suprafața pielii. Din motive încă neclare, boala afectează cu preponderență anumite zone ale corpului, printre care fața, picioarele, articulațiile, degetele, genunchii și organele genitale.

Introducere în vetiligo:

Vitiligo nu afectează textura și celelalte calități ale pielii, ci are efect numai asupra culorii acesteia. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi apar fire de păr alb în scalp, gene, sprâncene sau barbă. Boala afectează 0,5-2% din populația lumii și are vârsta medie de instalare la 20 de ani. 

Multă vreme nu a fost cunoscută exact cauza apariției bolii, dar s-a ajuns la un consens internațional, vitiligo fiind declarată o boală autoimună. O boală autoimună este caracterizată printr-un atac al sistemului imunitar asupra celulelor proprii chiar dacă sunt sănătoase. Există mai mulţi factori implicaţi în distrugerea melanocitelor: genetici, autoimuni, factori ce ţin de deficitul combaterii radicalilor liberi în melanocite, factori ce ţin de sistemul nervos, etc. De asemenea, această boală are o componentă ereditară, aproximativ 30% din pacienţii cu vitiligo având un membru în familie cu această boală.

Riscul apariției cancerului de piele este mai mare, de aceea este recomandată protejarea acestor segmente de piele împotriva razelor UV. Asociate cu vitiligo sunt și: pierderea auzului, schimbări ale vederii și alte boli autoimune, de exemplu afecțiuni la nivelul tiroidei, diabet zaharat de tip 1 și anumite tipuri de anemie.

Pacienților cu vitiligo li se recomandă evitarea traumatismelor fizice locale (tăieturi, zgârieturi, haine foarte strâmte, bijuterii și alte obiecte care pot produce iritații), deoarece ele pot duce la apariția unor noi leziuni în acel loc.

Cu timpul, societatea a învățat să aprecieze individualitatea și frumusețea persoanelor cu vitiligo. La normalizarea acestui lucru au avut un rol important și o listă de celebrități care au vorbit deschis despre impactul afecțiunii asupra vieții și carierei lor.

Michael Jackson

Only Real Michael Jackson Fans Will Score a 12/12 On This Lyrical Quiz |  MagiQuiz

Michael Jackson a fost un cântăreț afro-american care, la un moment dat al vieții sale, a suferit anumite schimbări pe față, în special pe nas, iar acestea au declanșat speculații pe scară largă în rândurile fanilor despre o presupusă intervenție chirurgicală estetică. Ulterior el a fost diagnosticat cu vitiligo. Pentru tratarea afecțiunii, el a folosit un machiaj de culoare deschisă și probabil creme de prescripție pentru albire a pielii pentru a acoperi petele inegale de culoare cauzate de boală. Pielea mai deschisă a dus la critici și oamenii asumau că acesta încearcă să pară alb. Jackson a spus că nu și-a înălbit în mod intenționat pielea și că nu încearcă să fie ceva ce nu este.

Winnie Harlow

Marginalizată din cauza semnelor evidente lăsate de vitiligo, modelul canadian de 23 de ani Winnie Harlow este un exemplu de luptă împotriva prejudecăților. La școală a trebuit să suporte jigniri din partea colegilor, dar a trecut peste toate, iar acum este un fotomodel cunoscut în toată lumea, lucrând inclusiv și pentru Victoria’s Secret.

Steve Martin

10 Celebrities Who Have Been Diagnosed With Vitiligo - Stick Real

Legendarul actor de comedie american Steve Martin, cel care ocupă locul 6 în top 100 al celor mai buni comedianți americani, are și el vitiligo. Nu s-a lăsat însă niciodată doborât de această afecțiune, pe care a ascuns-o destul de bine cu ajutorul machiajului, iar cheful său de viață și simțul umorului au bucurat milioane de spectatori.

Sunt disponibile o gamă largă de tratamente care pot să îmbunătățească aspectul petelor, reechilibrând culoarea pielii, dar niciunul dintre acestea nu pot opri procesul de depigmentare. Repigmentarea completă şi permanentă este rareori posibilă. Durata tratamentului este în general îndelungata (6-18 luni), iar tipul de terapie folosită este aleasă în funcție de numărul și răspândirea petelor și de preferința pacientului.

Nu ezita să ne urmăresti și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!

Reporter Youth.md: Berestean Valeria

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Instruiri și vizită de studiu la Bruxelles pentru jurnaliștii din Moldova și România
Next IarmarEco, ediția 2021. Descoperă un stil de viață mai sustenabil
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply