ZIPHOUSE: „Combatem Stigma cu stil”


În perioada septembrie – decembrie, ZIPHOUSE – Centrul de Excelență în Design și Tehnologii a Universității Tehnice a Moldovei, în parteneriat cu UNFPA Moldova și Asociația „Motivație”, au demarat o campanie de sensibilizare și incluziune a persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova cu genericul „Fighting Stigma with Style”.

Pe parcursul campaniei, organizatorii au creat oportunități de incluziune a persoanelor cu dizabilități în calitate de modele pentru mai evenimente de profil, precum Moldova Fashion Days, Fashion Hackathon și un Fashion Show cu defilare exclusivă a pieselor vestimentare adaptate necesităților acestora.

Acest eveniment, care a și încheiat campania, a reprezentat o conlucrare a tinerilor designeri, inclusiv studenți ai Facultății Textile și Poligrafie din cadrul UTM, care au creat colecții grafice și schițele pieselor, iar trei designeri autohtoni le-au stilizat și le-au produs în fabricile lor: Duca Clothing, Anna Popova și EHO by Evghenii Hudorojcov.

Pe lângă faptul că această campanie a diversificat și ajustat produsele designerilor autohtoni create special pentru persoanele cu dizabilități, a oferit și posibilitatea femeilor care se confruntă cu stereotipuri legate de dizabilități fizice să fie modele.

„Participând la acest eveniment, am avut curajul să ies din tipare și să demonstrez lumii că anumite branduri și frumusețea unei haine pot fi prezentate și de noi, femeile cu dizabilități! Este deja a doua oară, când particip la un asemenea defileu, prima oară fiind astă toamnă, în cadrul Moldova Fashion Day, când m-am simțit frumoasă și apreciată și am căpătat încredere în forțele proprii”, spune Daniela Caraman, participantă.

„Chiar dacă am fost sprijinită în defilarea mea de un cadru de mers, m-am simțit onorată și mândră să port ținutele designerilor autohtoni, mi-am descoperit stilul și stofele pe care până acum cumva ocoleam să le port, crezând că nu mă voi simți comod în deplasare. Dar nu a fost să fie așa, pentru că croielile și ajustările făcute de designeri au fost foarte bine punctate. Acestea au fost discutate din timp cu profesioniști din industria modei, iar acolo unde, spre Exemplu, trebuiau croieli deosebite sau fermoare, nasturi etc. acestea au fost înlocuite cu benzi adezive textile, pentru a crea comoditate persoanelor cu dizabilități. Astfel, aranjată frumos de stiliști, am depășit orice stereotip și am mers comod și cu încredere pe podium”, mărturisește entuziasmată Mariana Țîbulac-Ciobanu, participantă la defileu.

După această campanie putem afirma cu tărie că moda este pentru fiecare, iar dizabilitățile pot deveni abilități, dacă sunt pusă în lumina corectă.

Sursa: utm.md

Descoperă mai multe activități și evenimente pentru tineri, urmărind canalul nostru de Telegram și pagina Youth.md!

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Participă la un atelier de pictat Turtă Dulce!
Next Job // Swiss Cooperation Office angajează specialist pe comunicare
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply

Apreciază articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + ten =