Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai răspândite și mortale tipuri de cancer din lume. Acesta provoacă circa 1,6 milioane de decese în fiecare an, fiind responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial. Se cunoaște faptul că, la fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar. Așadar, ținând cont de faptul că acest tip de cancer rămâne a fi una dintre cele mai majore probleme de sănătate din întreaga lume, ne-am gândit să-ți prezentăm, tot ce trebuie să știi despre acest cancer.
Ce reprezintă cancerul pulmonar?
Cancerul pulmonar reprezintă o creștere necontrolată a unor celule anormale la nivelul plămânilor. Aceste celule anormale nu îndeplinesc funcția celulelor pulmonare normale, ele cresc și se înmulțesc într-un ritm mai rapid decât cele normale. Crescând, aceste celule devin tot mai mari și pot interfera activitatea normală a plămânilor. Celulele anormale cauzate de cancerul pulmonar se pot spori și în alte regiuni ale corpului, cum ar fi: plămânul opus, ficatul, oasele, ganglionii limfatici și alte zone.
Odată, ce s-au înmulțit, mai multe celule canceroase formează o tumoră. De aici, tumorile se încadrează în două categorii: tumori maligne sau benigne. Tumorile maligne se pot dezvolta și pot distruge organele și țesuturile învecinate, dar se pot extinde și în alte regiuni ale corpului. În cazul, tumorilor benigne, ele nu se dezvoltă și nu pun în pericol viața. Aceste tumori pot fi îndepărtate prin intervenție chirurgicală și după aceea, nu se mai refac și nu se dezvoltă.
Cauzele cancerului pulmonar
Fumatul este principala cauză și este responsabil de dezvoltarea majorității tipurilor de cancer pulmonar. Fumătorii reprezintă cel mai mare risc de dezvoltare a unui astfel de cancer. Cu toate acestea, acest tip de cancer poate apărea și la persoanele nefumătoare. Riscul de a dezvolta un tip de cancer pulmonar se sporește cu numărul de țigări fumate zilnic și intervalul de timp în care aceste țigări au fost fumate. În prezent, se cunoaște faptul că fumatul este responsabil pentru circa 80% din toate cazurile. Deși, fumatul reprezintă principala cauza a apariției acestui cancer, se pot remarca și alte cauze, precum: expunerea la diferite substanțe, istoricul familial, dar și altele.
Factorii de risc
Există câțiva factori de risc care pot spori apariția acestui tip de cancer. Acești pot fi controlați, cum ar fi renunțarea la fumat, însă, alții nu pot fi controlați, cum ar fi istoricul familial. Vă prezentăm câțiva factori de risc cunoscuți:
- Fumatul – riscul de a dezvolta un tip de cancer pulmonar se sporește cu numărul de țigări fumate zilnic și intervalul de timp în care aceste țigări au fost fumate.
- Fumatul pasiv – acesta, de asemenea, poate influența riscul de dezvoltare a cancerului pulmonar. Fumătorii pasivi sunt cu 20%-30% mai predispuși să dezvolte un tip de cancer pulmonar, decât nefumătorii, care nu au fost expuși.
- Expunerea la azbest sau alte substanțe nocive – persoanele care sunt expuse la azbest sau alte substanțe nocive, precum: nichelul, cromul sau arsenicul, prezintă un risc mai mare de dezvoltare a cancerului, în special în cazul persoanelor fumătoare.
- Istoricul familial de cancer pulmonar – persoanele care au avut în istoricul familiei cazuri de cancer pulmonar la rudele de gradul I sunt supuși aceluiași risc de dezvoltare al acestui cancer.
- Prezența altor afecțiuni pulmonare – în momentul în care o persoană mai este diagnosticat cu o altă afecțiune pulmonară, cum ar fi fibroza pulmonară, tuberculoză pulmonară sau bronșită cronică.
Simptomele acestui cancer
Aflat în stare incipientă, cancerul pulmonar nu provoacă anumite simptome. Totuși, acestea apar când boala este avansată și cuprinde simptome, precum:
- tuse care persistă sau seacă;
- tuse cu sânge;
- durere toracică în momentul respirației adânci sau tușitului;
- dificultăți de respirație;
- slăbiciune și oboseală;
- scădere în greutate involuntară;
- răgușeală;
- dispnee de efort (senzație de sufocare după un efort);
- cefalee (durere de cap)
Stadiile cancerului pulmonar
- Stadiul I: celulele tumorale se regăsesc într-o parte a plămânului;
- Stadiul II: celulele tumorale sunt prezente în plămâni şi ganglionii limfatici;
- Stadiul III: aceste celule s-au întins în piept şi organele din apropiere acestuia;
- Stadiul IV: atunci când celulele tumorale sunt prezenți în ambii plămâni şi se dezvoltă în celelalte organe (ficat sau oase).
Diagnosticul cancerului pulmonar
Doctorul specialist, după efectuarea unui examen fizic, va apela și va recomanda una din următorul șir de investigații:
- Hemoleucograma completă – se va analiza numărul și aspectul celulelor albe, globulelor roșii și a trombocitelor din sânge. Astfel, se obțin informații de bază privind starea generală a pacientului, înainte de a trece la următoarea etapă a tratamentului.
- Analize generale de sânge – se vor testa anumite substanțe chimice din sângele pacientului.
- Scanarea CT – se vor utiliza echipamente cu radiații X, pentru a obține imagini transversale și 3D ale organelor, țesuturilor, oaselor sau vaselor sangvine. Astfel, se va localiza poziția, dimensiunea și forma tumorei pulmonare sau pentru a depista răspândirea tumorii în alte părți ale corpului.
- RMN – aceasta se mai traduce ca și, imaginistica prin rezonanță magnetică. Aceasta utilizează forțe magnetice puternice și unde de radiofrecvență pentru a obține imagini transversale ale organelor, țesuturilor, oaselor și vaselor de sânge.
- Biopsia – se va prelua țesut sau celule din organism, ca mai apoi să fie testate în laborator. După ce au fost testate în laborator, se va confirma prezența celulelor canceroase și se va stabili tipul acestui cancer pulmonar.
- Testarea sputei – se va examina mucusul, care este eliminat în timpul tusei din plămâni. Astfel, se va constata dacă aceasta conține sau nu celule canceroase.
De asemenea, pot fi efectuate și alte teste care vor testa și analiza diferite trăsături ale evoluției cancerului. Teste, precum: teste imunohistochimice, testarea țesuturilor moleculare sau chiar teste funcționale pulmonare.
Tratamentul cancerului pulmonar
Tratamentul depinde de dimensiunea, tipul și stadiul tumorii și de starea de sănătate a pacientului. Opțiunile de tratament pot include:
- Intervenție chirurgicală – prin care se îndepărtează tumora prezentă;
- Chimioterapia – termenul folosit pentru a descrie tratamentul medicamentos pentru cancer. Acestea pot fi administrate ca monoterapie sau combinație pe cale orală sau intravenoasă;
- Radioterapia – utilizează radiațiile ionizante pentru a micșora tumora și pentru a distruge celulele canceroase;
De asemenea, medicul poate apela și la alte tratamente împotriva cancerului pulmonar.
Nu uita – orice maladie sau boală poate fi tratată la timp, atunci și numai atunci când apelăm la timp la medic.
“Funding for the Identifying Positive Health Actions project was made possible through a charitable grant provided by the AstraZeneca Young Health Programme through its Step Up! Global Grants Programme.”
„Finanțarea pentru proiectul Identifying Positive Health Actions a fost posibilă printr-o subvenție caritabilă oferită de Programul AstraZeneca Young Health prin intermediul Programul de Granturi Globale – Step Up!”
Reporter Youth.md: Geru Andreea
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
No Comment