În fiecare dimineață suntem asaltați de numeroase nedumeriri în ceea ce ține de rutina zilnică; evitând deseori efectuarea unor anumitor activități. Cu toate acestea s-a demonstrat că executarea unor acțiuni timp de 66 de zile, în funcție de complexitatea și dificultatea acestui comportament, va duce la formarea unor noi obiceiuri. Astfel ținând cont că deseori ne confruntăm cu întrebările “Cum îți poți forma un obicei sau cât timp durează acest proces?”, am decis să-ți prezentăm toată informația necesară în ceea ce ține de durata și formarea unor noi obiceiuri!
Ce este un obicei?
Obiceiurile sunt comportamente curente, obișnuite, pe care le avem în mod regulat. Ele sunt modele recurente și adesea inconștiente de comportament și sunt dobândite prin repetarea frecventă. În continuare îți vom prezenta cum ai putea să îți formezi un nou obicei și cât timp durează până acesta devine o parte din viața ta zilnică.
Cât timp durează formarea unui nou obicei?
“Probabil ai auzit la televizor că ai nevoie de 21 de zile de repetiție pentru a-ți crea un obicei. Ca și alte multe lucruri ce se spun în pătratul magic, este un fals“, afirmă psihologul Adrian Vîntu. Studiile efectuate de către oamenii de știință ne spun că pentru formarea unui obicei este necesar în jur de 66 de zile. Acest număr este totuși o statistică, nu o regulă de aur. Asta înseamnă că există persoane care în funcție și de complexitatea noului comportament pot forma un obicei în 18 zile sau chiar 254. Factori care pot influența durata formării unui obicei:
- Dificultatea obiceiului (consumul unui pahar de apă a fost mult mai repede automatizat comparativ cu realizarea a 50 de exerciții fizice înainte de micul dejun);
- Motivația persoanei și capacitatea de auto-control;
- Rezistența la obiceiuri (pentru unele persoane este mult mai dificilă achiziția unui nou obicei)
Cum îți poți forma un nou obicei?
Formarea obiceiului constă în trei trepte, potrivit lui Duhigg: comportament, rutină, recompensă. Există o a patra componentă a unui obicei, care nu este adesea menționată, dar totuși foarte puternică: dorință. Pentru a te motiva poți încerca să îți oferi mici recompense după ce ai efectuat anumite sarcini. Mai jos îți prezentăm un exemplu, aducând recompensa ciocolata:
- Comportament: trezirea zilnică la o anumită zi
- Rutină: bei un pahar cu apă imediat după trezire
- Recompensă: două pătrățele de ciocolată
Ce este regula de 2 minute?
Regula de două minute prevede ca noul tău obicei ar trebui să dureze mai puțin de două minute. Ideea acestei reguli este de a face obiceiul tău cât mai scurt pentru a nu părea la fel de intimidant la început. Începe cu 10 pagini în loc de un capitol, încearcă un număr mic de exerciții de dimineață în locul unui antrenament complex de o oră.
Reporter Youth.md: : Popov Alexandra
Nu ezita să ne urmărești și pe paginile noastre de Facebook, Instagram și Telegram pentru a fi la curent cu toate oportunitățile pentru tine!
No Comment