Descoperă lumea gramaticii limbii române!


Limba pe care o vorbim este, pentru majoritatea dintre noi, un tezaur ale cărui secrete trebuie pătrunse cu zel și entuziasm. Unul dintre cele mai importanți ghizi în această continuă explorare este gramatica.

Alături de fonetică și lexicologie, gramatica este o componentă indispensabilă care definește limba pe care o vorbim.

Astăzi, Youth.md îți propune să cunoști mai multe despre această indispensabilă componentă a limbii române și să faci cunoștință cu mai multe curiozități din domeniul gramaticii!

white lined paper

Ce este gramatica?

Gramatica însumează ansamblul de reguli de folosire și funcționare a unei limbi. De asemenea, acest termen denumește știința care are ca obiect de studiu regulile de modificare a formei cuvintelor acelei limbi și regulile după care cuvintele se îmbină și participă în propoziții și fraze.

Gramatica prezintă două perspective. Prima, care este obiectivă, se include în cadrul compartimentului limbajului utilizat de oamenii ce vorbesc în această limbă. A doua perspectivă, care este subiectivă, se include în studiul acestui compartiment de limbaj.

Părțile constitutive ale gramaticii

În corelație cu regulile pe care le conține, gramatica este structurată în 2 compartimente. Primul compartiment, numit morfologie, este un ansamblu de reguli asupra cuvântului ca unitate gramaticală și a modificărilor pe care le poate primi. A doilea compartiment, numit sintaxă, reprezintă ansamblul de reguli la îmbinarea cuvintelor în procesul comunicării. 

Între morfologie și sintaxă există o legătură strânsă, acestea completându-se și fiind indispensabile una față de alta. Cuvintele își modifică forma și intră obligatoriu în îmbinări unele cu altele. Legătura între cele două părți este atât de strânsă, practic o parte nu poate fi studiată sau utilizată fără a face referire la cealaltă. 

Tipuri de gramatici

În dependență de metodele de studiu și de accentul pus pe diferite aspecte ale acestui domeniu, gramatica se împarte în:

  • Tradițională: care prezintă faptele de limbă prin intermediul tradiției;
  • Modernă: care prezintă faptele de limbă prin metode moderne; 
  • Descriptivă sau sincronică: care studiază structura limbii într-o anumită etapă;
  • Istorică sau diacronică: care studiază structura limbii din punct de vedere al evoluției ei;
  • Comparată: care abordează în paralel structurile mai multor limbi.
fountain pen on black lined paper

Curiozități din lumea gramaticii

1. Oficial, cel mai lung cuvânt din limba română are lungimea de 44 de litere și se află pe locul 3 în topul celor mai lungi cuvinte din Europa. Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză este o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care, depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor.

2. Cel mai lung cuvânt care conține doar vocale este uiuiu. 

3. Limba română este singura limba europeană în care se poate compune o propoziție completă, formată din 8 cuvinte care conțin doar vocale: „Oaia aia e a ei, eu o iau”.

4. Singurul cuvânt din care conţine patru consoane la sfârşit este kitsch, fiind un termen folosit pentru a desemna un obiect decorativ de prost gust.

5. Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul:

  • „Ele fac cafele.”
  • „O ramă maro.”
  • „Icre, pui, ciuperci.”
  • „Ene purta patru pene.”

 Reporter Youth.md : Jangă Alexandru

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous ODIMM te susține ca să devii antreprenor. Acum te poți înscrie în Programul „Start pentru Tineri”
Next Greșeli de PR într-un startup. Cum le evităm?
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply