Cinci curiozități din chimie ce îți vor stârni interesul pentru acest domeniu nobil al științei!


Chimia, denumire a cărei provine din cuvântul egiptean kēme ce semnifică „pământ” este una dintre cele mai studiate ramuri ale științelor naturale ce se ocupă cu cercetarea lumii ce ne înconjoară. Ținând cont că aceasta este un subiect fascinant, plin de lucruri neobișnuite, fapte și statistici; am decis să vă prezentăm câteva facte uimitoare din cadrul acesteia. Citește mai departe pentru a face cunoștință cu 5 facte captivante chimice ce îți vor stârni interesul pentru acest domeniu nobil al științei!

1. Aerul devine lichid la -190 ° C

În mod obișnuit, materia apare în una dintre cele patru stări: solid, lichid, gaz și plasmă. Aerul pe care îl respirăm cu toții este gazos; dar, ca orice fel de materie, își poate schimba starea atunci când este supus unei anumite temperaturi și presiuni. Aerul este un amestec de azot, oxigen și alte gaze. Gazul poate fi lichefiat prin compresie și răcire la temperaturi extrem de scăzute; sub presiune atmosferică normală, aerul trebuie răcit la -200 ° C și sub presiune ridicată (de obicei 200 atmosfere) până la -141 ° C pentru a se transforma în lichid. Aerul lichid este utilizat comercial pentru congelarea altor substanțe și mai ales ca o etapă intermediară în producția de azot; oxigen și argon și alte gaze inerte.

2. Cel mai rar element natural din scoarța Pământului este astatin

Denumit după cuvântul grecesc pentru instabil (astatos), Astatine este un semi-metal natural produs din degradarea uraniului și torului. În forma sa cea mai stabilă; elementul are o pauză de doar 8,1 ore. Întreaga crustă pare să conțină aproximativ 28 g de element. Dacă oamenii de știință trebuie să o folosească vreodată; trebuie să o facă de la zero. Până în prezent s-au produs doar 0,00000005 grame de astatină.

3. Fiecare atom de hidrogen din corpul dvs. are, probabil, o vechime de 13,5 miliarde de ani, deoarece a fost creat la nașterea universului

Încă de la formarea Universului primul element chimic a fost hidrogenul. Toate celelalte au urmat prin fuziunea hidrogenului în heliu; care mai apoi s-a fuzionat în carbon și așa mai departe. Aproximativ 73% din masa universului vizibil este sub formă de hidrogen. Heliul reprezintă aproximativ 25% din masă, iar orice altceva reprezintă doar 2%. Prin masă, hidrogenul și heliul combinate reprezintă mai puțin de 1% din Pământ.

4. Heliul superfluid sfidează gravitația și urcă pe pereți

O tranziție remarcabilă are loc în proprietățile heliului lichid la temperatura de 2,17 K (foarte aproape de zero absolut); numit „punctul lambda” pentru heliu. O parte din lichid devine un „superfluid”; un fluid cu vâscozitate zero care se va deplasa rapid prin orice pori din aparat.

5. Trăsnetele produc Ozon, de unde și mirosul caracteristic după furtuni 

Ozonul, molecula triplă de oxigen care acționează ca o pătură de protecție stratosferică împotriva razelor ultraviolete; este creată în natură de fulgere. Când lovește, fulgerul fisurează moleculele de oxigen din atmosferă în radicali care se transformă în ozon. Mirosul ozonului este foarte ascuțit, adesea descris ca similar cu cel al clorului. Acesta este motivul pentru care obțineți senzația de miros „curat” după o furtună.

Cum ți s-a părut acest articol? Așteptăm răspunsul tău pe pagina noastră de Facebook și Instagram. Pentru a fi la curent cu toate oportunitățile ne poți urmări și pe Telegram!

Reporter Youth.md: Ciutac Evelina

Ți-a plăcut articolul? Susține inițiativele tinerilor cu o donație pe Patreon!
Previous Ce este furia şi cum să nu ne lăsăm controlaţi de ea
Next Visegrad + anunță un nou apel de finanțare pentru proiecte internaționale
Youth.md
About the author

Youth.md

No Comment

Leave a reply